Президентські праймеріз УКРОПу: Харківщина за Олександра Шевченка

Promo
15.11.2018 11:40 Суспільство
УКРОП – перша політична сила в Україні, яка вирішила провести президентські праймеріз, тобто відправити на вибори очільника держави по-справжньому народного кандидата, якого підтримають у кожному регіоні країни. А вже 9 листопада визначитися з політиком, якому хочуть довірити майбутнє країни, мали нагоду й укропівці Харківщини. Обирали серед трьох кандидатів – Оксани Тунік-Фриз, Ірини Головатенко та Олександра Шевченка.

На президентські праймеріз у Харкові завітало близько півтисячі жителів регіону – делегатів і гостей заходу.

«Ми шукаємо людину, яка відстоюватиме наші інтереси, інтереси наших дітей і онуків. Потрібно обрати того, хто буде справжнім лідером держави. Особисто я з вибором уже визначилася», – розповіла «СК» делегат з міста Барвінкове пані Світлана Осадча.

Поняття «праймеріз» нове для українців. Ця процедура практикується в розвинених демократичних країнах, і дослівно поняття означає «попередні». Отже, праймеріз – це попередні вибори, які партія проводить усередині себе, аби обрати єдиного кандидата на майбутні політичні перегони. Батьківщиною праймеріз вважають США. Наразі попередні вибори проводять у Великій Британії, Ізраїлі, Іспанії, Італії, Франції та яінших країнах.

«Праймеріз – це мірило політичної відповідальності перед людьми. УКРОП хоче вести свою політику прозоро. Тому відразу наголосили, що в нашій партії немає вождя чи «царя», який автоматично виступає кандидатом у президенти, – підкреслив голова УКРОПу народний депутат Тарас Батенко. – Подивіться на інші політсили України, там голова партії автоматично виступає кандидатом на пост президента десятки років поспіль. Я вважаю, що це неправильно. Ми хочемо поступово прищепити європейську політичну культуру українцям, тож розпочали із себе. Те, що пропонує сьогодні УКРОП, – це європейська та американська практика. У кожному обласному центрі ми збираємо від 500 до 1500 чоловік, вони обирають свого кандидата. Тож переможець праймеріз буде народним кандидатом на пост президента».


 У тему

Президентські праймеріз триватимуть до кінця листопада. Для того, аби поспілкуватися з учасниками перегонів особисто, організатори радять приходити на місце проведення заходу за годину до його офіційного початку. Більше інформації про праймеріз, а також розклад туру зустрічей з кандидатами ви знайдете на сайті.  Остаточні результати президентських праймеріз УКРОПу стануть відомі 5 грудня на великому з’їзді партії в Києві.

Перші кроки

Харківщина стала 18-ю областю країни, де пройшли президентські праймеріз УКРОПу. На Слобожанщині (утім, як і в більшості регіонів) з великим відривом від опонентів переміг засновник курорту «Буковель», народний депутат України Олександр Шевченко. Лідер, що збудував «країну Буковель», обіцяє за її прикладом відбудувати й усю Україну. Розпочати процес відновлення країни політик планує з боротьби з корупцією.

«Головний ворог України – це внутрішня корупція, – наголосив Олександр Шевченко. – У нас немає кризи, у нас є нахабні чиновники, які своїми діями не дають країні розвиватися. Тож боротьба з корупцією – це найголовніший вектор. Функція президента – забезпечити права і свободи громадян. Що таке права? Це коли закон один для всіх, і він виконується».

Одним зі способів боротьби з корупцією укропівець бачить прискіпливий громадський контроль. Крім того, політик пропонує щомісяця перевіряти на детекторі брехні всі ключові фігури держави. На його думку, цей процес має транслюватися наживо.

«Коли ми поборемо корупцію, то вже не буде перешкод для економічного розвитку України. Коли інвестори (а найголовніший інвестор у країні – це народ) не вірять владі, не несуть гроші до банків, то як може розвиватися країна? Головне – стратегія і довіра», – переконаний Олександр Шевченко.

На думку політика, для того, щоб Україна вирвалася з «економічної ями», потрібне щорічне зростання економіки на 7–8 % – це близько 10 мільярдів доларів інвестицій на рік. Ці цифри стануть цілком реальними після подолання внутрішньої корупції, бо навряд чи інвестор піде туди, де від нього вимагають хабар.

«Сьогодні ми беремо різні кредити МВФ. Це нагадує спробу порятунку невиліковного пацієнта. Однак ці кредити не є інвестиціями! Хіба люди відчули покращення свого життя від цих кредитів? То в чому сенс тих запозичень? Моя мета – щоб усі люди в Україні жили гідно! Система розвитку нашої країни має бути простою: громада дає землю, а інвестор, який там працює, віддає на розвиток громади 50 % свого прибутку».

Народний депутат, бізнесмен і меценат Олександр Шевченко: 
«Українці повинні мати можливості для саморозвитку. Бо незалежність держави неможлива без економічної незалежності її громадян.
Щоби люди залишалися в Україні, потрібно мінімальну зарплатню зробити такою, аби її еквівалент був на рівні 500–700 євро, а пенсії – на рівні 300–400 євро. Функція влади – пояснити підприємцю, що рівень життя – це основа будь-якої держави».

Ефективність такого підходу доведено в «Буковелі». Колись регіон довкола нього був одним з найдепресивніших районів Прикарпаття. Наразі ж це один з найкращих курортів у Східній Європі. До речі, у «Буковелі» багато уваги приділяється питанню збереження природи.

«Ліс у Карпатах і «Буковелі» ніхто не вирубує. Я борюся за розвиток туризму. Коли я прийшов господарювати в Поляницьке лісництво, там був мільйон кубометрів лісу, наразі – півтора мільйони», – наголосив фаворит президентських праймеріз.

Зупинити війну на сході України – теж одне з головних завдань укропівця.

«Потрібно нарешті визнати, що в нашій державі йде війна, і не допомагати агресору. Слід припинити будь-які відносини із загарбниками. Потрібно зупинити війну. Тільки тоді світова спільнота нам повірить, і в країну прийдуть великі стабільні інвестиції. Стабільні – це довготривалі інвестиції з будівництвом нових підприємств і відновленням непрацюючих. Доки ми не подолаємо корупцію, не станемо суб’єктом політичної гри, то ніколи не будемо впевненими, що хтось із сусідів не зазіхне на наші територі»ї, – переконаний Олександр Шевченко.

Великі надії у процесі відбудови України фаворит президентських праймеріз покладає на Харків. Політик подякував представникам місцевих патріотів за те, що у 2014 році вони змогли відстояти свій регіон перед загрозою «руського міра».

«Харків – це місто величезного наукового потенціалу нашої країни, – наголосив пан Шевченко. – У вас така видатна історія, у вас є соціально відповідальний бізнес».

На думку політика, регіони України не повинні конкурувати один з одним, натомість потрібно конкурувати з усім світом.

«Коли намагаєшся скопіювати те, що хтось уже створив, неодмінно залишаєшся позаду. А нам потрібно обігнати, не наздоганяючи. Тобто обрати зрозумілий і сучасний шлях. Потрібно не мавпувати «Буковель» по всій країні, а зробити такий план, щоб кожна місцина мала свою автентичність і економічну незалежність і конкурувала не в Україні, а з усім світом. Коли ми виграємо конкуренцію з усім світом, тоді ми будемо дійсно найсильнішою державою.

Я в це вірю, бо знаю, як колись було у «Буковелі». Колись там була бідність, однак жили віруючі та працелюбні люди. Тепер вони живуть краще, ніж подекуди в Європі чи в Америці. Ось це – результат конкретної роботи!»


 Будь у курсі

Олександр Шевченко народився 8 квітня 1971 року в місті Коломия Івано-Франківської області. Здобув кваліфікацію радіоінженера в Чернівецькому державному університеті ім. Ю. Федьковича. Трудовий шлях розпочав монтажником радіоапаратури. Згодом очолював декілька підприємств.
Автор ідеї та засновник гірськолижного комплексу «Буковель», за сім років перетворив чи не найдепресивніший регіон України на одне з найбільш відвідуваних у Східній Європі місць відпочинку.
Народний депутат Верховної Ради України VII та VIIІ скликань. Член президії партії УКРОП. Провів понад 700 зустрічей з виборцями і вніс на розгляд 83 законопроекти.
Завдяки старанням Олександра Шевченка у «Буковелі» пройшли лікування та реабілітацію понад тисячу солдатів – учасників російсько-української війни, пройшли реабілітацію 3200 дітей з ДЦП, аутизмом або вадами опорно-рухового апарату, безкоштовно оздоровилися 8 тисяч пенсіонерів. Крім того, команда Олександра Шевченка створила Центр військової підготовки та інформації, а також регулярно підтримує медзаклади, спортивні та культурні проекти.
До речі, під час праймеріз у Харкові до Олександра Шевченка звернулася молода дівчина Катерина Капустина.
«Я – хрещена чудового хлопчика, який страждає на аутизм. Олександре Леонідовичу, скажіть, будь ласка, як можна потрапити до вас у благодійну програму?»
«Вважайте, що ви вже в цій програмі», – запевнив харків’янку народний депутат.

Мирослава Кольцова, кореспондент