Шлях від землі до космосу

ХАРТРОН-АРКОС відзначає своє 25-річчя

04.12.2017 16:38

Це підприємство стало сполучною ланкою між землею та космосом, адже його розробки починаються від системи управління для перших бойових ракет і сягають кращих ракет у світі.

Наукові відкриття не стоять на місці, як і розробки харківських фахівців Науково-виробничого підприємства (НПП) ХАРТРОН-АРКОС. Сьогодні воно є головним і єдиним в Україні зі створення систем управління ракет-носіїв, а також космічних апаратів різних типів.

НПП ХАРТРОН-АРКОС уже чверть століття вносить значний вклад у розвиток і вдосконалення різних об’єктів ракетно-космічної техніки. Так, успішно продовжує використовуватися система управління для ракети-носія «Рокот» та проектують систему управління для ракетних комплексів за темами «Грім-2», «Циклон-4М», а також для безпілотних літальних апаратів. Продовжуються космічні розробки за темами «Мікросат» і «Січ-2-1».

Разом з тим за ініціативою генерального конструктора систем управління ракетно-космічної техніки України Юрія Златкіна на підприємстві розвивається новий напрям – безплатформні інерціальні навігаційні системи. У разі необхідності ці системи можуть працювати спільно з GPS, магнітним компасом і радіовисотоміром з метою підвищення точності.

– На сьогодні жодне повітряне або морське судно немислиме без сучасної навігаційної системи, що дозволяє в будь-який момент визначити точне положення корабля в просторі, – розповів генеральний директор НПП ХАРТРОН-АРКОС Олег Златкін. – Тому ми розробляємо і виготовляємо декілька типів безплатформних навігаційних систем. Звичайно, для виконання даних робіт постійно ведеться технічне переозброєння виробництва та модернізація робочих місць на основі сучасних комп’ютерних технологій і обладнання, цьому сприяли укладені і виконані контракти з проектними та науково-дослідними інститутами Італії та Китаю. На цей час триває робота над космічними програмами зі США, КНР, Південною Кореєю та іншими країнами.

Джерелом нашої впевненості в досягненні всіх амбіційних цілей є висококваліфіковані співробітники, багато з яких мають наукові ступені та звання. Крім того, двері підприємства завжди відкриті для співпраці з молодими, талановитими випускниками Національного аерокосмічного університету імені Н. Є. Жуковського, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. 

– Ми прагнемо не розгубити накопичений нашими попередниками досвід, передавати його молодим фахівцям, забезпечувати високу якість і надійність сучасних унікальних розробок, що проводяться підприємством, – додав генеральний директор.
Саме з 2 грудня 1992 року починається історія науково-виробничого підприємства, яке стало спадкоємцем ракетно-космічної тематики Особливого конструкторського бюро ОКБ-692, створеного в Харкові за ініціативи радянського вченого-механіка Михайла Янгеля. За роки свого існування це підприємство вперше в історії вітчизняної ракетної техніки створило дискретні системи наведення, які виявилися прообразом цифрових систем управління, на які воно згодом і перейшло.

Візитною карткою підприємства стали розробки системи управління до найпотужнішої в колишньому Радянському Союзі ракети-носія «Енергія», унікальністю якої була можливість керованого польоту в разі відмови одного з двигунів. Ще одним відкриттям стала система управління до ракети «Рокот», яка дозволила виводити космічні апарати енергетично оптимальними траєкторіями та розводити супутники на необхідні орбіти при груповому виведенні.
Дуже важливою стала розробка системи управління до найпотужнішої у світі міжконтинентальної балістичної ракети – «Сатани», вона входить у книгу рекордів Гіннеса як найпотужніша ракета в цьому класі. Ця ракета практично невразлива для систем протиракетної оборони.

Потім підприємство успішно освоювало космічний напрям, було розроблено системи управління для важких транспортних кораблів орбітального комплексу «МИР», створено систему управління 20-тонного модуля «Заря», що став фундаментом МКС, до якого стикувались модулі інших країн.
На теперішній час на підприємстві ХАРТРОН-АРКОС тривають роботи з технічного переозброєння виробництва на основі найсучасніших комп’ютерних технологій і обладнання, що дозволяє з оптимізмом дивитися в майбутнє.

 

Олександр Ушаков, кореспондент

Автор: Администратор сайта
Читайте також