Скільки коштуватиме зустріти 2018 рік

25.12.2017 10:30 Суспільство
Фото: eurasiatx.com Фото: eurasiatx.com
Цьогорічний новорічний стіл без делікатесів обійдеться українській родині у 1350 грн, що порівняно зі святкуванням 2017 року на третину дорожче – такими є підрахунки Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки». А «СК» підраховував, наскільки зросло в ціні традиційне новорічне святкування для жителів Харківщини.

Ялинка, запались!

Почнемо підрахунки святкових витрат з головного атрибуту Нового року – ялинки. За зелену красуню цього року на ялинкових ярмарках Харківщини просять від 200 грн. Якщо маєте здібності торгуватися, то й за 150 грн купити можна. Ціна дерева зростає пропорційно його висоти та пишності. «Перші красуні» коштують в районі 350 грн. Зазвичай продавці починають опускати ціни за кілька годин до Нового року.

Серед цьогорічних пропозицій багато й живих ялинок. Щоправда, ціни на них вищі, ніж на «традиційні». У Харкові середня вартість красуні в горщику близько 1000 грн. В інших регіонах ціни трохи нижчі, тож можна замовити через Інтернет, однак у такому разі враховуйте й доставку дерева.
Перевага живої красуні в тому, що вона наповнить вашу оселю хвойним ароматом, стоятиме дуже довго і голки не обсипатимуться. А навесні деревце потрібно буде пересадити у ґрунт.

Ще один варіант з прицілом на майбутнє – штучна ялинка. Таке дерево також служитиме вам довго. Тут розбіг цін великий, все залежить від матеріалів, з яких виготовлено дерево, та його висоти. На невеликий атрибут нового року (до 1 метра заввишки) ціни стартують від 350 грн. Красуню заввишки 180 см, ще й прикрашену живими шишками, можна купити за 1000 грн. А от ціна на «заморську» кількаярусну ялинку може перевалити й за 10 000 грн.

Фото: pikabu

Коли новорічне деревце в домі вже є, його потрібно прикрасити. Безумовно, стануть у пригоді ваші прикраси, що збиралися в родині з року в рік. Однак потрібно хоч трошки оновити «гардероб» ялинки. Близько 30 грн коштує набір із шести новорічних круглих прикрас у більшості супермаркетів і базарів. А іграшка із зображенням собаки коштує близько 15 грн. Велика скляна куля із символом року коштує близько 50–60 грн. Ціни на більш-менш пристойну гірлянду стартують від 60 грн.

Можна одним пострілом вбити одразу кількох зайців і встановити вдома деревце-гірлянду. Такий новорічний атрибут коштує 100–200 грн, правило ціноутворення те ж саме – чим вища ялинка, тим дорожча.

Також альтернативним варіантом може стали скляна ялинка, прикрашена кульками із зображенням всіх членів родини. Невелике скляне дерево до півметра заввишки коштує близько 150–200 грн. Набір найпростіших кульок, як ми вже писали, обійдеться в 30 грн, а фото близьких на них можна наклеїти зверху або замовити нанесення принту у спеціальних фірмах (коштує це близько 40–50 грн за одиницю).

Святкові ласощі

На традиційному святковому столі не обійтися без звичних для мільйонів українців салату олів’є, оселедця під шубою та холодцю. Страви розраховуємо на сім’ю з чотирьох персон.

Близько трьох кіло м’ясного салату обійдуться в понад 110 грн. Півкілограма «лікарської» ковбаси коштує близько 40 грн, картопля – близько 3 грн, пачка майонезу – близько 15 грн, банка зеленого горошку – від 15 грн, солоні огірки – від 20 грн, п’ять яєць – 13–18 грн.

Дешевше вийде оселедець під шубою – від 50 грн за 1,5 кг страви. Левову частку його вартості складе саме оселедець, оскільки 600 грамів риби обійдуться у 29 грн. За пачку майонезу віддасте 15 грн, за буряк – 2,75 грн, приблизно стільки ж коштуватиме й картопля, морква – близько 2 грн, невеличка цибулина – близько 50 копійок.

Не менше 100 грн коштуватиме п’ять літрів холодцю. Для приготування цієї страви знадобиться півкіло свинячої гомілки (близько 25 грн), тушка курки або півня (80 грн).
Приготування курки (1,5 кг тушки) обійдеться приблизно в 90 грн, запечений короп – від 100 грн. Якщо захочете, щоб на столі були ще відбивні зі свинини, то це також близько сотні. Кілограм вирізки коштує понад 130 грн.

Ковбасно-сирна тарілка обійдеться сімейному бюджету в 170 грн. Півкіло м’ясної нарізки заважать на 90 грн, а 400 грамів сиру – на 80 грн.

Щодо делікатесної частини столу, то за традиційні бутерброди з червоною ікрою доведеться викласти понад 245 грн. Більшу частину цієї суми «з’їсть» ікра, 120 грамів зернистої лососевої в залізній баночці коштує від 215 грн. Пачка масла (100 грамів) і багет – це ще плюс 30 грн.

Фото: Слобідський край

Доведеться розкошелитися й любителям червоної риби. Близько 80 грн – вартість 100 грамів філе форелі, сьомга в цьому році ще дорожча – близько 90 грн за 100 грамів. З такої кількості риби можна зробити приблизно десяток бутербродів.

Упаковку оливок (170 грамів) наразі можна знайти за 20 грн, а бляшанку консервованого ананасу (500 грамів) – за 37 грн.

Затратною частиною святкового меню будуть алкогольні напої. Так, пляшка ігристого білого напівсолодкого обійдеться приблизно у 80 грн, пляшка «біленької» (0,5) – від 70 грн, а бюджетного коньяку (0,5) – близько 120 грн, пляшка вітчизняного вина (0,7) в середньому коштує від 45 грн. Пачка соку (2 л) обійдеться приблизно у 45 грн.

Десертна частина столу обійдеться також у кругленьку суму. Ціна на мандарини (без яких також складно уявити святкування Нового року) стартує від 26 грн за кіло. Така ж кількість бананів коштує близько 30 грн, апельсинів – 31–35 грн, яблук – 13–20 грн, ківі – 48 грн. Середня вартість торту близько 100 грн.

Якщо скласти всі перераховані «статті витрат», то на Харківщині скромний святковий стіл на чотири персони коштуватиме понад 1600 грн. Минулого року «новорічне меню», за підрахунками «СК», було в межах 1400 грн.

Читайте також: У новорічну ніч рух харківської підземки буде змінено

Мирослава Кольцова