Скільки коштує відпочинок у літніх таборах Харківської області

06.06.2019 09:00 Суспільство
Фото: golosgromadu.info Фото: golosgromadu.info
На відпочинок до моря та гір уже поїхали більш ніж 1000 маленьких і юних слобожан. Загалом, цього року в області планують оздоровити понад 240 000 дітей. Скільки коштує літній відпочинок у таборах регіону, гірських територіях і на морі, а також хто може претендувати на безкоштовну путівку, читайте в матеріалі «СК».

Цього року на Харківщині оздоровча кампанія охопить майже 95 % дитячого населення області – 240 тисяч дітей, з яких понад 160 тисяч відпочиватимуть у таборах безкоштовно.
За інформацією начальника Управління у справах молоді та спорту Харківської облдержадміністрації Віталія Кириленка, безкоштовно путівки придбають для діток із соціально незахищених категорій населення.

Так, на 100 % оздоровленням і відпочинком коштом з усіх джерел фінансування планується охопити дітей, батьки яких загинули в районі проведення АТО (ООС), та дітей, батьки яких загинули при виконанні службових обов’язків або від нещасного випадку на виробництві; 95 % дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей учасників бойових дій, рідних дітей батьків-вихователів та прийомних батьків, які проживають в одному дитячому будинку сімейного типу або в одній прийомній сім’ї; дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС; дітей, одному з батьків яких установлено інвалідність I або II групи; дітей, які перебувають на диспансерному обліку. Також безкоштовно до літніх таборів відправляться талановиті діти Харківщини – спортсмени, переможці конкурсів, фестивалів та олімпіад.

За словами Віталія Кириленка, цього року обласний бюджет збільшив до 58 мільйонів гривень фінансування дитячого відпочинку.
– За ці гроші цьогоріч пла­нується оздоровлення понад 7000 дітей пільгових категорій у санаторіях і таборах на узбережжі Чорного моря в Одеській області, узбережжі Азовського моря в Запорізькій області, а також у Харківській області, гірських районах українських Карпат, – навів дані посадовець.
За підрахунками фахівців Управління у справах молоді та спорту, цьогорічна оздоровча кампанія загалом обійдеться в 431 мільйон гривень. З них на оздоровлення пільгових категорій піде, окрім 58 мільйонів гривень з обласного бюджету, ще 42,1 мільйона гривень, що є в бюджетах районів, міст обласного значення та ОТГ.

Ціна відпочинку по-місцевому

Віталій Кириленко навів суми вартості путівки до табору на 21 день. Так, середня вартість по області складає 7500 гривень, найвища ціна путівки – 15 000 гривень, найнижча – 5000 гривень.
Окрім гірських Карпат і узбережжя моря, діти відпочиватимуть у таборах, які працюватимуть в області. Цього року на території Харківщини мають відкрити свої двері для відпочивальників 24 стаціонарні заклади. Дозвілля для дітей організують у 695 таборах з денним перебуванням, 18 – праці та відпочинку. Також працюватиме одне наметове містечко.
Перші зміни вже стартували у стаціонарних таборах «Ялинка» у Валківському районі та в санаторії «Березівські мінеральні води» Дергачівського району. Друга та третя зміни в таборі «Ялинка» припадають з 2 по 22 липня та з 30 липня по 19 серпня. Вартість 21-денного відпочинку в цьому закладі коштує 5800 гривень. Майже вполовину дорожче обійдеться відпочинок у санаторії «Березівські мінеральні води», де ціна путівки сягає 10 080 гривень. Тут за літній сезон планують відпрацювати чотири зміни. Друга стартує 25 червня, третя – з 18 липня, остання – з 10 серпня.

Окрім цих закладів, у перші дні літа стартував відпочинок у двох таборах, розташованих у Зміївському районі – ОТ «Чайка» та ПЗОВ «Зелена гірка».
Путівки в перший заклад уже придбати не можна – їх розкупили, у другий – коштують 7350 гривень. Тут працюватимуть чотири зміни: друга стартує з 25 червня, третя – 18 липня, четверта – з 10 серпня.
Відпочити за одну з найнижчих цін в області пропонують у дитячому таборі «Лісовичок», який розташований у Сахновщинському районі. Тут путівка коштує майже 4900 гривень. Друга і третя зміни стартують з 30 червня та 27 липня.

Свою роботу розпочав дитячий навчально-оздоровчий табір профільного типу «Boiko Summer School» у Харківському районі. Сюди путівка коштує 9500 гривень. Зміна тут триває 14 днів. Табір працюватиме у п’ять змін, які стартують з 19 червня, 5 липня, 21 липня та 6 серпня.
Ще низка таборів розпочинають свою роботу з початку наступного тижня. Із 9 червня стартує перша зміна в таборі «Біле озеро», Зміївський район. Відпочинок тут коштує 5313 гривень, а старт другої і третьої змін відбудеться із 7 липня та 4 серпня.

Цього ж дня свої двері для відпочивальників відкриє і табір «Каразінський» у Краснокутському районі. Відкриття ще однієї зміни відбудеться 5 липня. Вартість путівки тут складає майже 6500 гривень.
Із 10 червня розпочинає зміну табір санаторного типу «Факел» у Балаклійському районі, який належить одному з промислових підприємств. Також у цьому районі працюватиме табір «Олімпія», де відпочинок коштує майже 5400 гривень. Заклад працюватиме у три зміни. Друга та третя стартують з 4 та 28 липня. Ще один табір – «Факел» – працюватиме в Харкові. Тут зміни стартують з 10 та 30 червня, 21 липня та 10 серпня. Вартість відпочинку – 8100 гривень.

У три зміни працюватиме й табір «Чайка», розташований у Вовчанському районі, де путівки вже викуплено підприємствами для оздоровлення дітей своїх працівників.
8400 гривень коштуватиме відпочинок у таборі «Ромашка» Харківського району. Цей табір працюватиме в чотири зміни, які стартують з 10 та 30 червня, 23 липня та 9 серпня.
У другу хвилю відкривання потрапив і табір у Лозівському районі під назвою «Зміна». Цей заклад працюватиме у три зміни, які починаються з 11 червня, 2 та 23 липня. Серед інших закладів в області відпочинок тут є найдорожчим, він коштує 15 300 гривень.
12 червня першу зміну відкривають у таборі «Золотий колос» Нововодолазького району. Друга та третя зміни в цьому закладі розпочнуться 5 та 28 липня. Вартість путівки – майже 6000 гривень.

Ще низка таборів розпочинають роботу в середині червня. Серед них – «Лісова галявина» Харківського району, зміни в якому відкриються 14 червня, 8 липня та 1 серпня. За відпочинок тут доведеться віддати майже 7000 гривень.
Із 15 червня в області запрацює і табір «Барвінок» у Вовчанському районі. Друга та третя зміна стартуватимуть з 8 та 31 лип-
ня. Путівка в цей заклад кош­тує майже 4500 гривень. Цього ж дня відкриється і табір «Лісова казка», де відпочиватимуть діти правоохоронців. Друга та третя зміни в цьому закладі стартуватимуть 9 липня та 2 серпня.

За майже 13 200 гривень пропонують дитячий відпочинок у таборі «Лісова казка», що на Дворічанщині. Цей табір працюватиме у дві зміни, які розпочинаються 17 червня та 11 липня.
Наступним в області розпоч­не роботу табір «Байдиківка» в Ізюмському районі. Його зміни стартують 19 червня, 12 липня та 4 серпня. Вартість путівки до нього складає 5000 гривень.
26 червня відбудеться відкриття й табору «Бурлучок» у Шевченківському районі. Ще одна його зміна запрацює 20 липня. Вартість путівки в цей табір складає майже 5500 гривень. У дві зміни працюватимуть табори «Сосновий» (Куп’янський район) та «Орлятко» (Чугуївський район), перші зміни в яких відкриють 6 та 9 липня відповідно. Другі працюватимуть з 6 та 2 серпня відповідно. Вартість відпочинку в таборі «Сосновий» складає 6500 гривень, в «Орлятку» – ціна ще формується.

На море та в гори

Окрім заміських таборів, в області велика кількість батьків обирає для своїх дітлахів відпочинок на узбережжі моря або ж у Карпатах. Відповідно до гарячих пропозицій, відпочинок на морі стартує від 7000 гривень. Щоправда, така вартість відпочинку тільки за 12 днів. Приміром, така вартість у таборі «Легенда морів», розташованому на узбережжі Чорного моря в Одеській області. Друга зміна тут стартує з 15 червня. Усі інші зміни, які розпочинаються 26 червня, 11 та 24 липня, 6 та 19 серпня, коштують дорожче – майже 8000 гривень.

Бюджетний двотижневий відпочинок на Азовському морі в середньому вартуватиме 5500 гривень. Середня вартість путівки на 14 днів складає близько 7500 гривень.
Від 8000 гривень пропонують відпочити в таборах гірських Карпат. Приміром, у таборі «Хогвартс» зміни, які стартують 16 та 30 червня, 14 та 28 липня, 11 серпня, теж тривають 12 днів. Дорожче коштують путівки в літній табір у Буковелі. Тут за 14 днів просять від 9000 до 15 000 гривень. Одну з найдорожчих пропозицій у цій місцевості пропонує мовний табір «Артек. Буковель. Гірський». Тут 14 днів відпочинку коштують понад 37 000 гривень.

Найбюджетніший варіант пропонує табір «Артек. Буковель. Озерний». Дев’ять днів відпочинку дитини обійдуться батькам у 6000 гривень.
Ще низку путівок у таборах Одеси та Львівщини пропонують за 15 000 гривень за 14 днів.  У деяких таборах – як, приміром, «Едельвейс» (Львівська область) – окремим рядком витрат для батьків є трансфер дитини до місця відпочинку та назад.