Тарифні питання: скільки платитимуть за воду і газ харків’яни в травні

11.04.2019 13:00 Суспільство
Уже в травні харків’яни за воду сплачуватимуть за новим тарифом. У Лозовій через великі борги вода подаватиметься погодинно. А для всіх українців зміниться вартість газу. Про всі тонкощі нових тарифних розрахунків – у матеріалі «СК».

У Харкові подорожчає вода та водовідведення. Національна комісія з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг схвалила підвищення тарифів КП «Харківводоканал».

Таке рішення національний регулятор ухвалив під час засідання 9 квітня. Тож харків’яни сплачуватимуть приблизно на 11 % більше за водопостачання та майже на 14 % більше – за каналізацію.

Так, згідно з новою тарифною сіткою, послуга з централізованого постачання холодної води коштуватиме 10,95 гривні за кубічний метр (без ПДВ) замість 9,69 гривні, а послуга центрального водовідведення – 5,58 гривні за кубометр (без ПДВ) замість 4,91 гривні. Жителі ж приватного сектора, бюджетні організації сплачуватимуть за водопостачання – 10,21 гривні за кубічний метр (без ПДВ), за каналізацію – 5,22 гривні за кубометр (без ПДВ).

За підрахунками НКРЕКП, після підвищення тарифу сума у платіжках у середньому зросте на 15 гривень (або на 13 %): зі 114 до 129 гривень на місяць.

Під час засідання харківські представники – директор КП «Харківводоканал» Віталій Панов і заступник Харківського міського голови Андрій Руденко – наголосили, що процедуру підвищення тарифу було повністю дотримано. 2 квітня в Харкові пройшли відкриті громадські слухання, де й було затверджено нові тарифи.

– У громадськості жодних претензій не було, – підкреслив віце-мер Харкова.

А Віталій Панов зазначив, що однією з причин зростання вартості водопостачання є кредит комунального підприємства.

– Важливим фактором, який обумовлює зміну тарифу, є необхідність виконання КП «Харківводоканал» кредитних зобов’язань за проектом, який фінансується міжнародними фінансовими організаціями, – заявив представник КП «Харківводоканал» під час засідання НКРЕКП.

Нагадаємо, наприкінці 2018 року Світовий банк виділив КП «Харківводоканал» 260 мільйонів гривень. Ці кошти мають піти на переоснащення комплексу водопостачання «Донець», насосних станцій, зонування мереж, зміну труб, а також на спецтехніку та лабораторні потреби. Крім того, до травня-червня 2019 року підприємство планує запустити нову технологію денітрифікації – виробництво електроенергії з осаду стічних вод.

На підтримку підвищення водних тарифів у Харкові також виступила керівник портфеля проектів Світового банку Клавдія Максименко. 

– Під час підготовки і затвердження проекту проводилися громадські слухання, тобто громадськість міста була повідомленою про необхідність проекту, про ті роботи, які проводитимуться, і інвестиційний проект також був узгоджений з громадськістю. Дуже важливо, щоб підприємство мало можливість отримати тариф, який дозволить йому виконувати свої зобов’язання за кредитом, за яким уже починаються ці виплати з червня 2019 року, – підкреслила представниця Світового банку.

Окрім вищезазначеного, серед причин зростання тарифів на воду – і подорожчання електроенергії, витрати на сплату податків і зборів, зростання заробітної плати тощо.

За новими тарифами харків’яни почнуть сплачувати, коли рішення про підвищення цін буде оприлюднено в «Урядовому кур’єрі». Під час громадських слухань представники «Харківводоканалу» обіцяли, що це станеться не раніше травня.


 У тему

Окрім води, у Харкові може значно подорожчати й теплопостачання. Громадські слухання щодо цього питання відбулися 25 березня. Згідно з розрахунками, які надали «Харківські теплові мережі», тариф на тепло та гарячу воду має зрости майже на 22 %: замість 1539,50 гривні за гігокалорію містяни сплачуватимуть 1876,91  гривні. Щоправда, це питання НКРЕКП поки що не розглядала.


 Вода по годинах

Загострилося водне питання й у Лозовій, але не через підвищення тарифів, а через заборгованість абонентів. За інформацією міської ради, у березні лозівчани недоплатили ДП «Лозоваводосервіс» більш ніж мільйон гривень, рівень проплат склав 73,8 %.

У мерії зазначають, що наразі ситуація критична, бо борг населення перед постачальником складає понад 17 мільйонів гривень. Через це «Лозоваводосервіс» не може розрахуватись за енергоносії та матеріали, потрібні для усунення аварій, не вистачає коштів і на заробітну плату.

У міськраді наголошують: щоб уникнути складної ситуації, комунальники вимушені вживати жорстких заходів до неплатників і боржників. Так, у багатоповерхівках уже працює спецбригада ДП «Лозоваводосервіс», яка відключає боржників за допомогою запірного пристрою «CHOP 2008». Пристрій дозволяє обмежити отримання каналізаційних стоків з помешкання боржника без доступу до квартири. А в приватному секторі проводить відключення боржників від системи централізованого водопостачання спецбригада підприємства.

У першу чергу відключають будинки з низьким рівнем оплати. Послуги відновлюватимуть після погашення боргу та оплати робіт з відключення та підключення. Вартість цих послуг у багатоповерхівках – 1120 гривень, у приватному секторі – 1687 гривень. 

З боржників також стягують заборгованість через суд. При цьому враховується пеня та витрати зі сплати судового збору, який складає за подання позовної заяви 1762 гривні.

Повідомляється, що через критичний рівень проплат вода в будинки лозівчан подаватиметься погодинно. З повним переліком адрес, де вода подаватиметься погодинно, можна ознайомитися на сайті Лозівської міської ради.

Наразі тариф на водопостачання в місті складає 27,9 гривні, а на водовідведення – 26,20 гривні.

А що з газом?

Кілька місяців у загальнонаціональних ЗМІ активно мусувалося питання підвищення ціни на газ для населення. Мовляв, такою є «вимога МВФ», який виступає за ринкове ціноутворення. Очікувалося, що вже у травні українці сплачуватимуть за новими тарифами – приблизно на 20 % більше (близько 9,7 гривні за кубометр газу). Однак замість подорожчання ціна на блакитне паливо для українців, навпаки, з квітня знизилася. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні Кабміну 3 квітня.

Урядовці наголосили: якщо кон’юнктура газового ринку демонструє зниження цін на газ для промисловості, то і для населення «Нафтогаз» зобов’язаний продавати газ за середньоарифметичною ціною, за якою державна компанія пропонує газ промисловим споживачам за умови передоплати. Якщо ціна для промисловості зростає, то «Нафтогаз» має продавати газ для населення за ціною, встановленою Урядом України.

За прогнозами Міністерства енергетики та вугільної промисловості, тенденція до зниження цін на газ спостерігатиметься в Україні до грудня 2019 року. Це й дало підстави Уряду знизити ціну на газ для населення.

Нагадаємо, «Нафтогаз України» ще в березні звернувся до Уряду з пропозицією скасувати розрахунок тарифу для населення за формулою достроково, що дозволить здешевити газ для населення. Тоді Прем’єр-міністр Володимир Гройсман підкреслив, що не заперечує проти зниження ціни на газ, і озвучив її «верхній рівень» – 8,55 гривні за кубометр для населення. Однак досі в публічному доступі немає документа, де б чітко пояснювалося, як змінилася формула визначення тарифів на газ для населення.

Водночас, у своїй березневій заяві «Нафтогаз» обіцяв знизити ціну для побутових споживачів на 2 %, тобто до 8,38 гривні замість 8,55 гривні за кубометр. 

Будь у курсі

У квітні було розв’язано проблему харків’ян, що мають газові лічильники. ПАТ «Харківміськгаз» зробило перерахунок споживачам, у платіжках яких до цього було донарахування. Про це повідомив начальник департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України» Олексій Хабатюк. Нагадаємо, з жовтня 2018 року споживачам, у яких були встановлені лічильники, оператори газорозподільчих мереж у багатьох містах України (у тому числі і «Харківміськгаз») додатково нараховував плату до 1,5 % від обсягу спожитого газу задля «приведення до стандартних умов». Через такі самовільні рішення Нацкомісія оштрафувала кілька підприємств: ПАТ «Запоріжгаз», ПАТ «Чернівцігаз», ПАТ «Львівгаз», ПАТ «Вінницягаз», ПАТ «Волиньгаз», ПАТ «Київоблгаз», ПАТ «Хмельницькгаз», ПАТ «Закарпатгаз», ПАТ «Івано-Франківськгаз», ПАТ «Харківгаз», ПАТ «Житомиргаз», ПАТ «Миколаївгаз», ПАТ «Дніпрогаз», ПАТ «Сумигаз», ПАТ «Рівнегаз» – на 850 тисяч гривень кожне. Жоден з оштрафованих облгазів не погодився із санкціями нацрегулятора. Лише ПАТ «Харківміськгаз» самостійно усунуло порушення та уникнуло штрафів.

Читайте також: Дедлайн для об’єднання: добровільне створення ОТГ виходить на фінішну пряму

Мирослава Кольцова