Харківський курсант врятував дідуся від пограбування

21.03.2018 12:50 Суспільство
Недільний ранок для Дмитра Мікрюкова почався із пригод. За півгодини дорогою до університету юнак встиг врятувати дідуся від пограбування, відловити озброєного злочинця та передати його поліцейським.

Зранку 18 березня 19-річний Дмитро прийшов на тролейбусну зупинку в районі станції метро «Проспект Гагаріна». Звідти він уже два роки їздить на навчання до Харківського національного університету внутрішніх справ. Проте, цього разу звичний для курсанта маршрут перетворився на справжню пригоду: в очікуванні маршрутки він став свідком пограбування. Разом із Дмитром на зупинці були ще двоє чоловіків. Один із них — у віці, сидів на лаві та дрімав, а біля нього стояв інший молодший чолов'яга, років 35-40. Спочатку хлопець подумав, що це два приятелі, і молодший просто підтримує старшого.

— До того ж було схоже, що чоловіки напідпитку: один дрімав, а інший стояв біля нього із пляшкою в руках, — розповідає Дмитро.  
Однак, уважно придивившись, курсант помітив, що молодий чоловік почав обережно діставати щось із кишені старшого. Це виявився мобільний телефон. Тож, дочекавшись моменту, коли «здобич» буде вже в руках ймовірного злочинця, Дмитро підійшов до нього та зробив зауваження.

Злодій не очікував, що за ним хтось стежить і після того, як Дмитро схопив його за руку й запропонував повернути вкрадену річ, кинув телефон на землю та чкурнув тікати. А юнак зі словами: «Стій, поліція!», кинувся наздоганяти злочинця. Крадій тікав через дорогу, Дмитро — за ним. Кілька разів хлопцю вдавалося наздогнати злочинця, але той виривався та продовжував перегони. Більше того, по дорозі він розбив скляну пляшку, та став погрожувати курсанту її гострим кінцем.

— Мені все ж вдалося затримати чоловіка, але люди, які проходили повз, подумали, що я його б'ю і кинулися рятувати його, відштовхуючи мене, — згадує курсант. — Я намагався пояснити, що той чоловік хотів вкрасти телефон, а я його намагаюся наздогнати. Але злодій скористався моментом і втік знову.

На гамір прибігли і поліцейські, які у цей час проїжджали повз та побачили дивні перегони на дорозі.
— Ми побачили, як, маневруючи у транспортному потоці, один чоловік намагався перебігти на іншу сторону проспекту. Його наздоганяв молодий хлопець, який жестами просив нас про допомогу, – згадує поліцейський Управління патрульної служби в Харківській області Департаменту патрульної служби Микола Приступа. – Вони забігли до підземного переходу метрополітену. Припаркувавши автомобіль, ми прослідували за ними. Юнак, який згодом представився нам курсантом Харківського національного університету внутрішніх справ, наздогнав чоловіка і повалив його на землю. Так підозрюваного у крадіжці вдалося затримати.

Разом із патрульним нарядом поліції курсант допоміг доставити втікача до Основ’янського відділу поліції. Як виявилося, чоловік вже мав проблеми із законом, тому саме перебував під адміністративним наглядом. Також під час обшуку при ньому було знайдено ніж. Справу занесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

За словами Дмитра, він навіть не замислювався над тим, що злодій був старшим за віком, вищим і сильнішим, він просто хотів допомогти людині. Саме через це хлопець і вирішив стати поліцейським.
— Я з дитинства мріяв бути кадетом. В моїй сім'ї багато військових, і батьки підтримали мене в моєму виборі стати поліцейським. До того ж, юридична освіта та фізична підготовка необхідна для того, щоб не тільки захищати себе, але й допомогти людям. Це, мабуть, найголовніше, — розмірковує курсант.

До речі народився Дмитро в Чугуєві, але в дитячому віці переїхав до Харкова. До дев'ятого класу навчався у Харківському ліцеї № 89, а після подався у кадети.
Загалом, це не перший випадок, коли Дмитро допомагає стежити за порядком у місті. Схожа історія сталася рік тому, коли хлопець разом із друзями повертався ввечері із заходу.
 — На одній із зупинок чоловік напідпитку поводив себе агресивно та кидався на людей. Тоді ми викликали поліцію та затримали чоловіка до приїзду патрульних, — згадує хлопець.

Загалом випадки, коли курсанти допомагають людям у різних життєвих ситуаціях, – не рідкість, каже ректор університету генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко.
— Приємно, що хлопець не розгубився, проявив ініціативу, мужність, належну фізичну підготовку, адже хотів затримати злочинця й шансів втекти йому не дав. Дмитро Мікрюков буде обов’язково заохочений, адже такі вчинки є гарним прикладом для інших, – передає слова Валерія Сокуренка офіційний сайт вишу.

Марічка Зорянська, кореспондент