Від локальних проблем до розвитку території: як змінився обласний конкурс міні-проектів і його учасники

14.03.2019 13:00 Суспільство
Фото: Харківська облрада Фото: Харківська облрада
Молодіжні центри та скейт-парк у райцентрах, лінгафонні кабінети в школах, контактні зоопарки на вулицях міста та соціальний екотранспорт – на Харківщині розпочали втілювати в життя цьогорічні міні-проекти обласного конкурсу «Разом в майбутнє».

Навчити конкуренції

Сім років тому Харківська обласна рада започаткувала конкурс міні-проектів «Разом в майбутнє», за умовами якого переможцям 50 % необхідного обсягу фінансування виділяється з обласного бюджету, 45 % – фінансують місцеві бюджети, ще 5 % – кошти конкурсанта. За цей період у конкурсі перемогли 1748 міні-проектів на загальну суму 297,7 мільйона гривень. Це 1748 міні-справ, які було виконано завдяки ініціативам самих жителів. Серед них 692 енерго­зберігаючі та 104 екологічні міні-проекти. Окрім цього, у рамках конкурсу було відбудовано
258 дитячих ігрових майданчиків і спортивних осередків (стадіонів, майданчиків, спортзалів) та покращено матеріально-побутову базу 227 закладів соціальної сфери та творчих колективів, зокрема: освітніх і медичних закладів, музеїв, центрів громадської ініціативи, народних майстерень, відремонтовано 156 приміщень.

– Починаючи у 2012 році конкурс міні-проектів, ми прагнули, насамперед, навчити райони Харківщини готувати проекти. Щоб бути конкурентними в більш масштабних проявах. Так, скажімо, як громади Львівщини мовою грантових заявок навчилися здобувати собі додаткові джерела для розвитку, – розповів голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. – З плином часу громади не тільки змогли визначати свої больові точки і пропонувати шляхи до їх усунення, не лише освої­ли тонку науку складання проект­ної документації, а й почали активно конкурувати за обласне, та й міжнародне, фінансування.

За словами очільника облради, з кожним роком до участі в конкурсі долучається все більше органів самоорганізації населення, а також зростає довіра та обсяг співфінансування з боку бізнес-партнерів. Так, у грудні 2014 року Харківську обласну раду було нагороджено Спеціальною відзнакою Ради Європи та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за впровадження на території регіону однієї з кращих практик у тематиці «Влада та громада: інформування, діалог, участь» – обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє».

Проте, як визнає засновник конкурсу Сергій Чернов, непрос­то було вивести цю ініціативу до кращих у державі. Адже спершу пріоритетними для конкурсантів були питання енергозбереження, заміни вікон у закладах соціальної сфери, утеплення цих закладів. Це, безумовно, розв’язувало локальні проблеми, але майже не мало впливу на інфраструктурний розвиток територій.

– Якби ми відкинули змагальну складову й надали кошти на всі 5880 заявок, що за ці роки надійшли з районів, то знадобилось би 940 мільйонів 365 тисяч 908 гривень. Але тоді втрачається основоположний принцип розвитку регіону. Адже за нинішніх умов перемогти в конкурсі можуть лише найпотрібніші проекти з найкреативнішою візуалізацією.
Відтак, конкурс «Разом в майбутнє» дозволив відійти від пропорційного розподілу коштів районам і сконцентрувати їх там, де люди прагнуть змін та долу­чаються до перетворень на краще, – додав Сергій Чернов.

Більше фінансів, більше можливостей

З роками обласний конкурс почав змінюватися, каже голова обласної ради, а щоб надати громадам більше можливостей для перетворень, було збільшено загальні рамки фінансування проектів з 200 до 300 тисяч гривень. Також було введено новий перспективний напрям ініціатив співробітництва, який передбачає, що об’єднавши зусилля кількох громад або й районів, конкурсанти отримують з обласного бюджету 1,5 мільйона гривень на реалізацію великого задуму.

– Для надання проектам, а в результаті й територіям, присмаку унікальності, у конкурсі було створено номінацію «Історико-культурна спадщина та розвиток туризму». Природне й духов­не розмаїття Слобожанщини, її родзинки та краєвиди потрібно увиразнювати і грамотно презентувати. Адже нам є чим пишатися й що показувати гостям краю, – зауважив Сергій Чернов.
Також у рамках співробітництва два міста області – Чугуїв та Ізюм – потрапили до Проекту «Партнерство між міськими та сільськими територіальними громадами як ефективний інструмент місцевого економічного розвитку», який виконується ГО «Інститут громадянського суспільства» за підтримки Проек­ту «U-LEAD з Європою» і триватиме до кінця 2019 року.

Громади-партнери отри­мають методичну та консультативну допомогу в започаткуванні співробітництва, підвищать кваліфікацію фахівців та набудуть нових навичок і вмінь для підготовки та реалізації проектів у рамках співробітництва.

Нові гравці

Продовжить свою роботу цього року й обласний конкурс міні-проектів. Так, у цьогорічному конкурсі збільшилася частка нових потужних гравців – об’єднаних територіальних громад. 14 ОТГ подали на конкурс 145 міні-проектів. І в 2019-му в ОТГ будуть впроваджувати 57 проектів добробуту і розвит­ку, 5 ініціатив благоустрою та охорони довкілля, 3 проекти відновлення історико-культурної спадщини та розвитку туризму.

– Рухаємося від простого до складного, від вдосконалення енергоефективних технологій, що було потребою і вимогою часу, до розвитку культури, на яку ми десятиріччями не звертали уваги. Хоча це насправді недооцінена інвестиція в людський капітал та його інноваційні можливості. І це те, над чим працюватимемо в майбутньому, – наголосив голова обласної ради.

Усього з 603 проектів, поданих на конкурс, відповідно до рейтингового оцінювання, переможцями стали 299 проектів. За інформацією начальника відділу розвитку територіальних громад, інвестицій і проектного менеджменту Управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату Харківської обласної ради Олени Мороз, на реалізацію проектів-переможців запланували витратити 80 мільйонів 492 тисячі 755 гривень, у тому числі співфінансування з обласного бюджету має скласти 40 мільйонів 68 тисяч 186 гривень. Ще 3 мільйони 799 тисяч 210 гривень із загальної суми – гроші конкурсантів.
– Зараз триває робота, пов’язана з оформленням необхідної документації, після чого учасники отримають кошти з обласного бюджету, – розповіла Олена Мороз. – Реалізацію проектів уже розпочато, а відкрити проекти громади мають до 1 грудня.

Окрім 14 ОТГ, цього року в реалізації міні-проектів братимуть участь 24 райони та шість міст обласного значення.