Відеофіксація, штрафи та техогляд: на водіїв чекають нововведення

10.05.2019 14:15 Суспільство
Фото: Обозреватель Фото: Обозреватель
Відеофіксація не тільки на теоретичному іспиті, а й в автомобілі екзаменатора, зміни в техогляді та захмарні штрафи для власників «єврономерів» – такі нововведення запрацюють для українських водіїв уже незабаром. Окрім цього, в Україні починають обговорювати закон, який передбачає повернення техогляду для приватних автівок.

Багато світла

В Україні запроваджують відеофіксацію практичної частини іспиту для водіїв. Відтепер, окрім складання теоретичного іспиту в сервісних центрах МВС, дії кандидата у водії фіксуватимуть і на практичній частині, просто в автомобілях, де учні підтверджують свої навички водіння. Відповідні зміни Кабінет Міністрів вніс у квітні.
«Дії кандидата у водії та екзаменатора фіксуватимуться за допомогою обладнання, що встановлюватиметься в кожному екзаменаційному авто. Найбільш темне місце у процесі складання іспиту на водійське посвідчення нарешті отримає багато світла та прозорості», – повідомив на своїй сторінці у Facebook начальник Головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій.

Також, за його словами, відтепер неможливо буде скласти теоретичний іспит в одному територіальному сервісному центрі МВС, а практичний – в іншому.
Окрім цього, урядові зміни пов’язані не тільки з порядком підготовки водія, а й із видачею посвідчень і акредитацією автошкіл. Так, до двох років скорочено термін чинності отриманого в автошколі свідоцтва про закінчення навчального закладу з підготовки водіїв транспортних засобів. Також отримати або обміняти посвідчення водія буде можливим лише за наявності відмітки про місце реєстрації в документі, що посвідчує особу.

Зміни очікують і на саму процедуру взаємодії територіальних органів з надання сервісних послуг МВС та навчальних закладів з підготовки водіїв транспортних засобів. Між ними запроваджено електронний обмін інформацією. Це означає, що викладачі та інструктори з водіння будуть зобов’язані вносити у спеціальний електронний журнал інформацію про час проведення теоретичних і практичних занять, а також транспортний засіб, на якому здійснюватиметься практичне заняття.
Загалом, за словами Владислава Криклія, нововведення покликане посилити контроль за організацією навчального процесу в кожному закладі з підготовки водіїв та, зокрема, за навчанням кожного слухача.

У сервісному центрі МВС у Харківській області повідомили: поки що камери відеоспостереження в автівках регіонального центру не встановили. Ймовірно, на впровадження заходів, передбачених урядовими змінами, знадобиться близько шести місяців.

Мітка для авто

Окрім повної відеофіксації практичного іспиту, для деякої частини водіїв з 1 травня в Україні змінилися правила проходження обов’язкового технічного контролю транспортних засобів. Відтепер разом з бланком про успішне проходження контролю водіям видаватимуть спеціальну наклейку – мітку радіочастотної ідентифікації, яку водій зобов’язаний закріпити у правій верхній частині лобового скла. Дані з цієї мітки поліцейські зчитуватимуть на відстані за допомогою спеціального сканера.

«Нововведення має зменшити ризик фальсифікації протоколів обов’язкового технічного контролю. Також легше буде перевіряти, чи допущено транспортний засіб до участі в дорожньому русі», – додали в Головному сервісному центрі МВС.
Відповідно до постанови Кабміну від 23 січня 2019 року № 46, де затверджено зміни, якщо власник автомобіля вже встиг отримати документи про проходження техогляду до старту новації, він може ними користуватися до завершення терміну їх дії.

Окрім цього, передбачається, що згодом інформацію із самоклейної мітки радіочастотної ідентифікації можна буде зчитувати з відстані за допомогою спеціального технічного обладнання.
Нагадаємо, поки що технічний контроль мають проходити автобуси та легкові автомобілі комерційного призначення, які регулярно використовуються для перевезення пасажирів або транспортування вантажів (зі строком експлуатації більш ніж два роки), вантажні автомобілі вантажопідйомністю до 3,5 тонни (строк експлуатації більш ніж два роки), вантажні автомобілі вантажопідйомністю понад 3,5 тонни (незалежно від строку експлуатації), а також пасажирські таксі, причепи для вантажних автомобілів вантажопідйомністю до 3,5 тонни (строк експлуатації більш ніж два роки) та вантажопідйомністю понад 3,5 тонни (незалежно від строку експлуатації), спеціалізовані транспортні засоби для перевезення небезпечних вантажів (незалежно від строку експлуатації).

Вантажівки мають проходити обов’язковий технічний контроль один раз на рік, автобуси – двічі на рік, таксі – один раз на два роки. Для власників іншого легкового транспорту техогляд скасували ще у 2011 році.

Повернення до перевірок

Проте повернення обов’язко- вого техогляду для всіх транспортних засобів – це одне з тих зобов’язань, які взяла на себе наша країна, підписавши Угоду про асоціацію з Європейським Союзом.

За даними Міністерства інфраструктури, сьогодні в Україні на- лічують понад 9 мільйонів транспортних засобів, серед яких автомобілі приватного сектора становлять понад 80 %. І, за інформацією того ж Міністерства, саме приватні авто є учасниками майже 95 % усіх ДТП. Загалом минулого року у країні сталося понад 150 тисяч аварій, у результаті яких загинуло 3350 осіб. Порівняно з країнами Європейського Союзу Україна має надзвичайно низький рівень показників безпеки дорожнього руху. Серед основних причин фахівці Мінінфраструктури називають перевищення допустимої швидкості руху, порушення режиму праці та відпочинку водіями, недостатній рівень водійської компетентності та неналежний технічний стан транспортних засобів.

Аби поліпшити ситуацію з безпекою руху на вітчизняних дорогах, профільне міністерство підготувало та 6 травня опублікувало проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері безпеки експлуатації колісних транспортних засобів відповідно до вимог Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони». Проект розміщено на офіційному сайті відомства. Пропозиції щодо змін і зауваження приймаються до 6 червня включно.

Документ пропонує з 1 січня 2022 року ввести техогляд для всіх автомобілів, окрім тих, де конструкційна швидкість не перевищує 25 кілометрів на годину, автівок, виготовлених або вперше зареєстрованих понад 30 років тому, що становлять історичну цінність, та машин, які використовуються винятково на спортивних змаганнях. Перевірці на придатність до експлуатації не підлягають транспортні засоби, на які поширюється дипломатична недоторканність, спеціалізовані транспортні засоби, що перевозять обладнання цирків і атракціонів з максимальною конструктивною швидкістю не більш ніж 40 кілометрів на годину, колісні трактори та технічні транспортні засоби для агропромислового комплексу. Також від техогляду звільняють транспортні засоби з об’ємом двигуна, що не перевищує 125 кубічних сантиметрів.

Також передбачається, що перевірка автомобілів на придатність до експлуатації до 1 січня 2022 року проводитиметься тільки в разі реєстрації або перереєстрації, зміни власника, зміни систем або їх складових, що впливають на безпеку дорожнього руху, або виїзду за кордон.

У проекті закону зазначено й що саме перевірятимуть на огляді: систему гальмового і рульового керування, зовнішні світлові прилади, пневматичні шини та колеса, світлопропускання скла, газобалонне обладнання (за наявності), ідентифікацію транспортного засобу, складових частин і систем, що безпосередньо стосуються безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього природного середовища.

За несвоєчасне проходження техогляду законом передбачено збільшення штрафу з 340 до 1700 гривень. Крім того, транспортні засоби, призначені для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння більш ніж дев’ять або перевезення вантажів автомобілем масою понад 3,5 тонни, мають бути обладнані тахографами – контрольним пристроєм, призначеним для реєстрації швидкості, режиму праці, відпочинку водіїв та членів екіпажу.

Перевізники на міжнародних рейсах мають поставити пристрої для обмеження швидкості до 1 липня 2019 року, а на внутрішніх перевезеннях – до 1 січня 2020 року.

Штраф для «євроблях»

Та якщо техогляд для приватних автомобілів і штрафи за порушення його регламенту тільки у планах, то вже в кінці цього місяця в Україні стартує система фінансових санкцій для водіїв, які не скористалися можливістю легалізувати авто. Нагадаємо, 25 листопада 2018 року набули чинності закони № 2611-VIII і № 2612-VIII – про зниження акцизу на легкові автівки, а також про посилення контролю над переміщенням і використанням авто на іноземній реєстрації.

У кінці лютого цього року в Україні сплив термін пільгового періоду, під час якого можна було зі знижкою 50 % легалізувати автівки на іноземній реєстрації, ввезені на територію країни в період з 1 січня 2015 року до 24 листопада 2018 року.

Усього в Україні, за даними ДФС, у період з 25 листопада 2018 року і до 19 лютого цього року розмитнили за новими правилами майже 195,2 тисячі автомобілів на єврономерах на понад 12 мільярдів гривень.

Після завершення «пільгового періоду» з 23 лютого по 23 травня в Україні діє загальний режим розмитнення цих авто за повною ставкою акцизного податку. Для тих, хто не скористається цим правом, у Мінфіні пропонують два сценарії щодо легалізованих автівок.

– Ми бачимо дві опції: це вивезення авто за межі території України, а другий варіант – фактичний продаж цих авто на запчастини, – повідомив заступник міністра фінансів України Сергій Верланов.

А щоб заохотити власників «єврономерів», уже з 24 травня їх змусять платити доволі серйозні штрафи. Так, за користування нерозмитненою автівкою в період від 10 до 20 діб після завершення «перехідного періоду» встановлюється штраф у розмірі 8,5 тисячі гривень. Якщо власник «єврономерів» протермінує закон від 20 до 30 діб – він заплатить 85 ти- сяч гривень, за зволікання більш ніж на 30 діб (а також за втрату або розкомплектування транспортного засобу) – штраф 170 тисяч гривень або конфіскація авто за рішенням суду.

Також, відповідно до законодавчих змін, людина, яка ввезла в Україну автомобіль у режимі транзиту або в режимі тимчасового ввезення, не зможе передати його у володіння, користування або розпорядження іншим особам. Так само заборонено використовувати такий автомобіль у підприємницькій діяльності або для отримання доходу.

За порушення встановлених правил передбачено штраф у розмірі 34 тисячі гривень. Перша фіксація зазначених порушень працівниками Нацполіції передбачає стягнення з порушника 8,5 тисячі гривень, повторна фіксація – 17 тисяч гривень та позбавлення права керування на рік і вилучення авто.