Вступна кампанія-2019 на Харківщині: що треба знати про нововведення

07.06.2019 09:00 Суспільство
Фото:marker.ua Фото:marker.ua
Які правила залишилися з минулого року, які з’явилися корегування в термінах і додаткові умови при вступі до вишу, з’ясував «СК».

Цього року здебільшого вступна кампанія не зазнала радикальних змін. Проте відбулися певні корегування в термінах і з’явилася низка додаткових умов.

Отже, з 1 липня стартує формування особистого кабінету абітурієнта, до якого потрібно занести всі свої відомості. Кабінети будуть активовані до 30 серпня – це особливо зручно тим, хто вступатиме «за контрактом».

Прийом документів до вищих навчальних закладів розпочнеться 10 липня і завершиться 22 липня.

– Це нові терміни. Вони трохи посунулися, і взагалі весь період подання документів скоротився, тому всім абітурієнтам на це потрібно звернути увагу, – наголосив заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Анатолій Бабічев 5 червня під час брифінгу, присвяченого вступній кампанії – 2019.

Наступна новація цього року – зміна термінів проведення творчих іспитів, які складаються на всі спеціальності, пов’язані з творчістю, культурою, мистецтвом. Це хореографія, спів, володіння музичними інструментами і т. п.

– Якщо раніше вони проводилися після подання документів до вишу, то сьогодні спочатку здається творчий іспит, після цього – подаються документи, – уточнив Анатолій Бабічев.

Творчі конкурси проводяться в декілька етапів. Перший, з 1 по 10 липня, – для тих, хто претендує на «бюджет». Другий, з 11 по 22 липня, – для тих, хто бажає навчатися на контрактній основі.

Є також невелика категорія осіб, які мають право скласти тільки вступні іспити, без написання ЗНО. Це люди з інвалідністю, для них терміни іспитів встановлено із 17 по 22 липня (із 17 по 19 відбуваються співбесіди).

Цієї вступної кампанії відбулися зміни щодо прав на пільги. Доступні вони будуть, як завше, дітям-сиротам, дітям учасників бойових дій, зони АТО, загиблих при виконанні службових обов’язків, особам з інвалідністю, дітям з багатодітних родин, а також переможцям олімпіад, всеукраїнських конкурсів тощо. Загалом існує близько 30 категорій, яким надаються певні пільги при вступі до вишу.

– Важлива новація цього року – розширення пільг для учасників бойових дій. Якщо раніше вони поширювалися тільки на учасників бойових дій у зоні АТО, то сьогодні обмежень нема, – наголосив заступник голови ХОДА.

Читайте також: У Валках учителі запалили під відомий музичний хіт. Відео

Подача документів

Рейтинговий список усіх тих, хто вступив на місця державного замовлення, оприлюднять 26 липня. Для тих, хто вступає «на контракт», термін – 30 вересня. У тих, хто претендує на контракт, є можливість почати навчання з 1 жовтня.

Щодо подачі документів, то цього року приймаються сертифікати 2017, 2018 та 2019 років. Винятком є лише іноземна мова – тут будуть враховуватися сертифікати лише 2018-го і 2019-го.

– Це так, тому що минулоріч змінилася шкала оцінювання результатів з цього тесту й підходи оцінювання знань, так, з’явилося аудіювання, – прокоментував Анатолій Бабічев.

Як і торік, цьогоріч до вишу можна подати не більш ніж сім заяв на чотири спеціальності на місця державного замовлення. Якщо людина претендує на вступ за контрактом, то кількість поданих заяв для неї необмежена.

Зберігаються також обмеження за кількістю балів, отриманих на ЗНО. Так, щоб вступити на спеціальність стоматологія, педіатрія та медицина – у сертифікатах повинно бути не менше за 150 балів. Трохи розширився перелік спеціальностей, для вступу на які також потрібно мати певну кількість балів, а саме не менше від 130. Серед цих спеціальностей, з так званим «особливо високим ступенем суспільної відповідальності», – право, публічне управління та адміністрування, міжнародні відносини, міжнародні економічні відносини, міжнародне право і фармація.

Загалом, якщо абітурієнт набирає менш ніж 100 балів, він узагалі позбувається права вступати до будь-якого вишу.

Ще одна новація, про яку розповіли в ХОДА: з цього року запрацює механізм першочергового зарахування випускників шкіл, які плануватимуть навчання в медичних і педагогічних вишах.

– Декілька років тому скасували обов’язкове відпрацювання в сільській місцевості для новоспечених медиків та освітян. Через це в нас дуже різко зменшилася кількість випускників, які йдуть працювати до сільських шкіл або лікарень. Цього року в іншому формулюванні, але ця функція повернулася, – роз’яснив Анатолій Бабічев. – Якщо абітурієнт укладе угоду із зобов’язанням після випуску відпрацювати три роки в сільській місцевості, то він претендуватиме на першочергове зарахування.

Водночас залишаються коригувальні коефіцієнти – регіональний, галузевий та сільський, які помножуються на результати ЗНО.

В університетах і собі відчувають гострий дефіцит у студентах на спеціальностях математика, фізика, хімія, спеціальностях, які пов’язані з промисловістю. Вступ на ці спеціальності всіляко стимулюють, додаючи коефіцієнт. Крім того, на тих, хто все-таки їх обере, чекає удвічі більша стипендія.

Читайте також: Скільки коштує відпочинок у літніх таборах Харківської області

Ціна за навчання

Кількість студентів, які обирають харківські виші, за оцінками Анатолія Бабічева, буде не меншою за показники минулого року. Точна цифра вималюється вже після завершення вступної кампанії.

– Тому що збільшилася кількість випускників 2019-го, останні три роки вона щороку зростає. На жаль, ця тенденція довго не протримається, за декілька років знову буде зменшення, а потім – знову збільшення, – пояснив Анатолій Бабічев. – Сьогодні в нас навчається близько 180 000 сту-

дентів. Ми також намагаємося збільшувати кількість іноземних студентів. Сьогодні їх у Харкові навчається більш ніж 22 000. Це найбільша кількість в Україні, це третина від усіх іноземців, які навчаються в Україні.

А от кардинального подорожчання вартості навчання не слід боятися.

– Вартість змінюється залежно від рівня інфляції, а її сьогодні майже немає. Навіть з однієї і тієї ж спеціальності вартість навчання дуже різна. Скажімо, право вартує від 10 000 до 40 000 гривень за один рік навчання. На жаль, єдиних підходів у формуванні вартості навчання немає.

Є відповідні нормативні документи, відповідно до яких у вартість навчання закладаються такі видатки, як оплата праці викладачів, витрати на ЖКГ та інші. Сьогодні дуже гостра конкуренція за абітурієнта, тому не завжди ці вимоги сьогодні враховуються, – додав Анатолій Бабічев.


У тему

Як нова редакція правопису вплине на ЗНО Нова редакція українського правопису вже набула чинності. Міністерство освіти і науки України рекомендує, щоб нові підходи вже запроваджувалися. Як буде з наступним ЗНО та підручниками для одинадцятикласників Харківщини, прокоментував заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Анатолій Бабічев.

Завдання для складання ЗНО готуються цілий рік, і, звичайно, цьогоріч тестування пройде за старою редакцією правопису. Однак не виключено, що вже наступне випробування для українських абітурієнтів може відбутися відповідно до нових правописних законів.

– Для того щоб запровадити нову редакцію правопису в життя, потрібно змінити підручники і навчальні програми. Це дуже багато роботи, і навіть за рік ми не встигнемо цього зробити. Це питання, скоріше, у компетенції Міністерства освіти і науки. Нині є перехідний період, за яким ми можемо діяти і по-старому, і по-новому, і це не буде вважатися помилкою, – пояснив Анатолій Бабічев.

 Щодо ЗНО-2020, то підготовка до нього стартує восени.

– Якщо обласна держадміністрація разом з міністерством будуть розуміти, що ми зможемо оновити підручники і програми для школярів, то, можливо, і встигнемо розробити тести для ЗНО за новою редакцією правопису. Але скажу, що змінити підручники для всіх одинадцятикласників за рік ми просто фізично не встигнемо, – додав посадовець.

Автор: Тетяна Василець