До школи за новими правилами: що чекає на першачків

25.04.2018 14:33 Суспільство
Фото: nus.org.ua Фото: nus.org.ua
В Україні стартувала вступна кампанія до перших класів. Тепер жодних тестів при вступі діти не здаватимуть і навчатимуться вже за програмою Нової української школи.

У перших класах, в яких з 1 вересня 2018 року навчатимуть за новим стандартом початкової школи, має бути організовано вісім навчальних осередків. Про це повідомила міністр освіти України Лілія Гриневич під час урядової наради.

За її словами, серед цих восьми навчальних осередків має бути осередок навчально-пізнавальної діяльності з партами або столами, змінні тематичні осередки (дошки/фліп-чарти/стенди для діаграм з ключовими ідеями), осередок гри, осередок художньо-творчої діяльності (полички для зберігання приладдя та стенд для змінної виставки дитячих робіт), куточок живої природи для проведення дослідів, осередок відпочинку з килимом для сидіння та гри, стільцями, кріслами-пуфами, подушками з м’яким покриттям, дитяча класна бібліотечка та осередок вчителя.

У МОНі надали рекомендації і щодо безпеки, зовнішнього вигляду та мобільності обладнання.

«Парти мають бути нормального, не виїдаючого очі кольору, легкі та мобільні для роботи дітей у групах, не травматичні тощо», – підкреслила Лілія Гриневич.

Очільниця профільного міністерства наголосила, що створення умов для навчання дітей є основним повноваженням місцевих органів влади, але держава підтримає їх на цьому шляху.

«Уряд прийняв постанову, що регулює використання освітньої субвенції на Нову українську школу. 998,7 мільйо­на, тобто майже один мільярд гривень, з цієї субвенції піде саме на створення нового освітнього простору. Постановою передбачено, що 40 % цієї суми піде на закупівлю дидактичних матеріалів для першого класу. Ще 40 % коштів буде спрямовано на закупівлю сучасних меблів для початкових класів нової української школи (НУШ). Та 20 % субвенції має бути використано на закупівлю комп’ютерного обладнання для початкових класів НУШ», — нагадала міністр освіти і науки України.

Вона додала, що ці кошти можна буде використати лише на засадах співфінансування з місцевих бюджетів.

Жодних тестів

Цьогорічні першачки вже не проходитимуть випробування тестами та співбесідами. У Міністерстві освіти і науки України повідомляють, що новий порядок зарахування до початкової школи ґрунтується на засадах її територіальної доступності. Тобто кожна школа має прийняти дитину, яка живе на території її обслуговування.

Цей принцип закладено в Законі «Про освіту». Так гарантується першочергове право дитини з цієї території навчатися в державній чи комунальній школі. Однак обов’язкової прив’язки до місця проживання при виборі школи не буде. Батьки можуть подати документи з 1 по 15 червня і в інші навчальні заклади, головна умова – щоб там були вільні місця. Інформація про наявність таких місць розміщується в закладі, на його сайті або сайті відповідного органу управління освіти впродовж трьох робочих днів з дня їх появи.

Поняття «конкурс у перший клас», яке багато років викликало стрес у малечі та нарікання з боку батьків, відходить у минуле.

Необхідний пакет документів для вступу в перший клас батьки мають подати до 31 травня. При цьому присутність дитини під час подання заяви чи в процесі її за­рахування не є обов’язковою.

Для вступу у школу батьки повинні надати заяву (від одного з батьків, або осіб, які їх замінюють), копію свідоцтва про народження та медичну довідку дитини.
Родини першокласників, які мають статус тимчасово переміщених осіб, до пакета названих вище документів додають витяг з довідки про реєстрацію ТПО для підтвердження їх місця прожи­вання.

У МОН підкреслюють: адміністрація шкіл та місцеві органи влади мають вжити вичерпних заходів для зарахування всіх дітей з території обслуговування, як-от: відкриття додаткових класів, зокрема інклюзивних чи спеціальних, або зміна організації освітнього процесу, зокрема запровадження змінності в навчанні.
Наказ про зарахування всіх дітей до 1 класу видається не пізніше 1 червня (перша, основна, хвиля зарахування) і оприлюднюється в закладі освіти та на його веб-сайті (а в разі його відсутності – на сайті органу, у сфері управління якого перебуває заклад освіти).

Читайте також: Віщий сон і одруження в 91. Життєвий шлях 100-річного близнюківця Антона Червонця

Мирослава Кольцова