Які закордонні практики реалізовують на Харківщині

03.08.2018 15:55 Суспільство
Фото: Децентралізація Фото: Децентралізація
У Польщу по кращі практики місцевого самоврядування, у Німеччину – по секрети успішної медицини. Самоврядовці та медики Харківщини дізнаються про кращі практики не тільки в сусідніх областях, а й за кордоном. Які знання здобувають та що вдається впроваджувати в рідному населеному пункті після навчальних поїздок і навчань, які спільно з міжнародними партнерами організовує Харківська обласна рада, – далі в матеріалі «СК».

Досвід у кадрах

Після знайомства з досвідом Польщі покращувати адміністративні послуги зібралися у Близнюках. Поїздка до Великопольського воєводства, яка відбулася в рамках Програми Study Tours to Poland у березні цього року, ще раз довела, що в місцевому самоврядуванні має працювати плеяда універсальних фахівців, каже очільник Близнюківської селищної ради Геннадій Король.

– Побачив різницю в рівні надання адмінпослуг. Там воно відбувається за принципом, як у бізнесі, «клієнт завжди правий». Крім цього, спеціалісту вигідно надати послугу так, щоб у клієнта не було необхідності повертатися ще раз, – ділиться думками селищний голова. – Для цього в Польщі кожна структура та служба тісно пов’язані, а якщо людина звертається, і в неї не вистачає якогось документа, то вже не вона, а фахівець займається оформленням. І не важливо, якої служби це стосується – чи Держгеокадастру, чи Пенсійного фонду, чи управління соцзахисту, чи навіть газової служби або енергетиків.

Це, за словами селищного голови, впливає на ставлення людей до влади, сприяє відсутності черг, адже вони часто утворюються саме через те, що людина неодноразово змушена повертатися в той самий кабінет.

– Ми зробили статистику, яка показує, скільки жителі селища звертаються за адміністративними послугами до спеціалістів.  І зрозуміли, що ця проблема існує. Тому зараз перед нами нове завдання – покращити обслуговування, – додав Геннадій Король.
Своїми враженнями після навчальних поїздок ділиться і голова Малоданилівської ОТГ Олександр Гололобов. Свого часу, ще до об’єднання громади, очільник ради разом зі своїми працівниками придивлявся до моделі управління закордонних і вітчизняних громад. А після, поєднавши всі позитивні приклади, у Малій Данилівці вивели свою модель, яку зараз впроваджують у громаді.

– Дуже корисно ділитися досвідом. Востаннє, де я був, – це  Польща, ще раніше їздили на Хмельниччину, де вже утворилася велика кількість об’єднаних громад. Можливо, якби не такі поїздки,  ми б і не наважилися створити ОТГ. Адже поки ти не подивишся, як це в людей, самостійно впроваджувати те, що тобі невідомо, неможливо, – висловив свою думку Олександр Гололобов.

Фото: Харківська делегація відвідала Великопольське воєводство/ Близнюківська селищна рада

Подивитись, як у сусіда

А щоб кращі практики були відкриті для місцевого самоврядування Харківщини, у регіоні реалізується низка проектів через підписані між Харківською обласною радою та міжнародними організаціями меморандуми та угоди. Вони передбачають не тільки матеріально-технічну допомогу (про ці проекти ми писали в попередніх номерах), а й різноманітні заходи, серед яких форуми, семінари, тренінги та навчальні поїздки. Про це розповіла начальник відділу розвитку територіальних громад, інвестицій і проектного менеджменту Управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату Харківської обласної ради Олена Мороз. За її словами, відповідно до укладеного договору про співпрацю між Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області, яку очолює голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, та вищезгаданою Програмою Study Tours to Poland, починаючи з 2002 року, відбулася низка навчальних поїздок.

Серед них – не тільки закордонні відрядження, а й ознайомчі поїздки в межах  України, які націлені на пізнання  вітчизняного досвіду. Остання з них відбулася цього травня. Голови сільських, селищних та міських рад Харківщини їздили до Сумської області та знайомилися з кращими практиками розбудови інфраструктури місцевої об’єднаної громади.

Не тільки самоврядування,  а й первинка

Окрім цього проекту, у регіоні багато заходів проходить у рамках співпраці обласної ради з Програмою DOBRE, проекти якої фінансуються Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і Програмою «U-LEAD з Європою», які працюють за підтримки Європейської комісії, Федерального міністерства економічної співпраці та розвитку (Німеччина), міністерства закордонних справ Данії, міністерства закордонних справ Естонії, міністерства закордонних справ Польщі, міністерства закордонних справ Швеції. Так, на початку року в рамках «U-LEAD з Європою» для представників управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату обласної ради пройшов навчальний тренінг у Дніпрі, який стосувався управління проектним циклом.

Слідом фахівці сільських, селищних та міських рад регіону дізнавалися про особливості встановлення місцевих податків і зборів на 2019 рік та їх адміністрування.

Та не тільки самоврядовців стосується навчання, але й важливих сфер, які сьогодні проходять шлях реформування. Одна з них – первинна медицина. Активною в цій сфері виявилася Валківщина. Тут головний лікар районного центру первинної медико-санітарної допомоги Марина Орлова пройшла навчання тренерів і отримала сертифікат з управління закладом первинної медичної допомоги.

– І для себе, і для свого колективу я отримала дуже багато корисної інформації. Це й інша організація роботи з персоналом, стратегічне мислення та розвиток підприємства. Тож нові підходи до організації роботи намагатимуся запровадити в нашому районному центрі, – розповіла Марина Орлова.
Також у рамках програми вона бере участь у навчальній поїздці для представників охорони здоров’я з організації інтегрованих медичних послуг та управління охороною здоров’я в Німеччині, яка відбудеться  наступного тижня.

Фото: Головний лікар Валківського центру ПМСД Марина Орлова пройшла навчання тренерів і отримала сертифікат з управління закладом первинної медичної допомоги та відправилася до Німеччини вивчати досвід реформування медицини/ Марина Орлова/ Facebbok

– Ми будемо знайомитися з первинною медичною допомогою. Частково ознайомимося з роботою вторинного рівня медичних закладів. Для себе я виокремила ряд питань. Дуже цікавить взаємодія «лікар-пацієнт» і яким чином німецькі лікарі працюють так, що сам пацієнт зацікавлений у збереженні власного здоров’я. Адже в нас заведено, що лікар має телефонувати та турбуватися про здоров’я людини, а людина звертається по медичну допомогу, вже коли їй це вкрай необхідно. А хворобу краще попередити, а не лікувати.

Крім того, за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» Харківщина потрапила до пілотного проекту «Рівний рівному». Ця ініціатива, яку розробила Робоча група Комітету Регіонів ЄС-Україна, спрямована на розвиток партнерських відносин між регіонами України та Євросоюзу, а також обмін досвідом, що сприяє місцевому та регіональному розвитку. Так, з 10 по 16 червня велика харківська делегація, до якої увійшли представники різних рівнів влади, громадських організацій, бізнесмени, аграрії та науковці, відвідала з навчальним візитом Великопольське воєводство.

Фото: голова Харківської обласної ради Сергій Чернов під час Стратегічної зустрічі з питань ініціативи «Рівний Рівному» презентував потенціал регіону та висловив свої міркування щодо перспективного партнерства Харківщини з європейськими регіонами/  Харківська обласна рада

На цьому співпраця Харківської обласної ради та Євросоюзу не закінчується. Цього літа, 20–25 серпня, у Харкові відбудеться Молодіжний форум Асоціації європейських прикордонних регіонів, який збере талановиту молодь з різних куточків Європи. Нагадаємо, минулого року голова Харківської облради Сергій Чернов під час візиту до Фінляндії відвідав церемонію закриття ІХ Форуму, а потім узяв участь у ювілейному Х засіданні Цільової групи АЄПР з питань зовнішніх кордонів, де й запропонував провести наступний, ювілейний, Форум у нашому регіоні.

Автор: Олена Загребельна