Юні телевізійники опановували візуальні прийоми та анімацію. ФОТО

10.09.2019 09:00 Суспільство
Фото: Харківська облрада Фото: Харківська облрада
Більш ніж десяток майстер-класів, присвячених кіно, телебаченню, анімації та радіо, творчі зустрічі зі знаменитостями, які надихають на наступні роботи та навіть вибір професії – цьогоріч XI Міжнародний дитячий медіафестиваль «Дитятко» запам’ятався учасникам своїм масштабом і несподіваними рішеннями.

Дружні зв’язки

Уже традиційно фестиваль об’єднав і учасників з майже всіх областей України. Приміром, у «Дитятко» взяли участь чотири дитячі кіностудії з Тернопільщини. За словами члена Тернопільської кінокомісії Наталії Орищак, дружба з організаторами медіафестивалю зародилася під час тернопільського місцевого фестивалю «Кінохвилька».

– Дізнавшись про такий масштабний захід, ми приїхали сюди, аби продовжувати наші дружні зв’язки. Я дуже вражена тим, як пан Чернов інвестує в майбутнє дітей. Те, що він робить, це дуже важливо, адже кіно, мультиплікації та анімація – це унікальний інструмент і ті жанри, які дають можливість чути людей, у даному випадку дітей. Хоча сьогодні ці жанри й розвиваються, але дитячого контенту на телебаченні не вистачає, – зазначила Наталія Орищак.

Фото: Учасниці фестивалю із Тернополя/ Наталії Орищак/ Facebook

Тож своїми сюжетами тернопільська делегація представила власне бачення дитячого продукту, який має з’явитися в сучасному медіапросторі. Так, Марта Мазурик і Софія Кручок з дитячого-юнацького медійного центру «Планета Z» розповіли, що знімали репортаж про повітряні кулі. Метою їх програми було не тільки показати деталі повітроплавання, як готують кулі до польоту, а й розповісти, які емоції можна отримати від польоту, та головне – що такі польоти можливі лише в мирному небі. Ця робота потрапила до номінації медіафестивалю «Наше мирне небо». Усього ж у цій номінації конкурсна комісія відібрала до участі шість робіт.

Серед них – і сюжет наших земляків, студії дитячого телебачення ТРК «Сiгма» з Лозової, під назвою «Залізний голуб миру». Автор цієї роботи – школяр Олександр Селіванов розповів, що в сюжеті відеоролика йдеться про відомий у Лозовій монумент – літак у парку Перемоги.
– Містяни звикли гуляти тут, біля літака, а ми в сюжеті з’ясовували, чи багато вони знають про історію цього монумента, – додав Олександр.

Фото: Юні телевізійники з Лозової /СК

А от колежанки Олександра, Тетяна Ткаченко і Тетяна Рогова, подали на фестиваль роботу, яка порушує екотематику. Дівчата знімали передачу про шкоду поліетиленових пакетів. Юні екоактивістки закликали відмовитися від використання пакетів на користь екосумок. Як приклад, дівчата розповіли про свою ровесницю Олю Рудь, що самостійно створює такі вироби. Ця робота потрапила до номінації «Екологія живої природи: відновлення та збереження». До цієї ж номінації потрапила і робота красноградських юних режисерів. Представниця екологічної агітбригади «Квітень» Красноградської гімназії «Гранд» Валерія Дурачевська розповіла, що сюжет мав на меті привернути увагу до екології та збереження флори і фауни рідного краю.

– Ми досліджували Фельдман Екопарк, де наша агітбригада за допомогою рулеток вимірювала дерева й дізнавалися їх приблизний вік, – розповіла школярка.

Фото: Цьогоріч на фестивалі були й красноградці/ СК

Візуальна площина «Дитятка»

Цьогорічний медіафестиваль крокує в ногу із сучасністю. А оскільки медіа-індустрія постійно обростає новими напрямами, тематика воркшопів і майстер-класів постійно оновлюється. Так, ключовою темою «Дитятка» були можливості творчості у просторі віртуальної реальності та створення аудіовізуальних проектів. Про digital-інструменти сучасного медіа-мистецтва, цифрову та VR-анімацію, а також інші її різновиди та розвиток напряму в цілому на своєму майстер-класі розповів викладач анімації в студії «Цвітна капуста» та Academy of Visual Arts Олександр Сіроус.

– Зараз сучасні державні освітні установи не працюють з цією темою, яка, на мою думку, є невід’ємною складовою сучасного мистецтва, – розповів Олександр Сіроус. – Ми говорили про найпоширеніші типи 2D і 3D анімації, яка сьогодні використовується в рекламі, масовій та фестивальній сфері відео-арту, театральних перформансах і відеоінсталяції. А також спільно створили декілька анімацій за допомогою звичайних програм, які доступні будь-кому.

Ще однією цікавою подією для майбутніх режисерів став авторський воркшоп медіа-художниці Таї Кабаєвої «VR Art Kids», де всі охочі вчилися малювати у віртуальній реальності. Режисерка анімації завітала до Харкова, аби розповісти про можливості VR-технологій у контексті мистецтва й art-проектів, а також продемонструвала реалізовані кейси з використанням таких програм як TiltBrush, Gravity sketch, Blocks та AnimVR.

Фото: Авторський воркшоп медіа-художниці Таї Кабаєвої/ Харківська облрада

Будили в собі акторів

Гамірно та весело опановували учасники фестивалю акторську майстерність. Незмінною лекторкою цього напряму була колишня учасниця кінофестивалю, а зараз член журі – режисерка та президент Міжнародного дитячого фестивалю кіно та телебачення «КІНОСВІТ» Наталія Морозова. На цьому майстер-класі молодь на практиці вчилася формувати акторську майстерність, виходити із зони комфорту, тренувати голос і працювати над мімікою.

Практичні завдання лекторки були спрямовані на розвиток уяви, пластики рухів і розвитку артикуляційного апарату, тож діти опановували ази мистецтва перевтілення – від спілкування в образі равлика до максимального фарсу. Із захопленням виконували всі приписи лекторки учасниці студії «Радодрайв» Софія Краснопольська, Софія Мудрик і Вікторія Варфалюк. Школярки, які завітали на фестиваль з Радивилова Рівненської області, мріють пов’язати своє майбутнє з режисерською, акторською та журналістською сферою.

Фото: Учасниці студії «Радодрайв» із Рівненщини/ Харківська облрада

– Цей фестиваль – це клубок мотивації для мене, адже тут багато творчих людей – режисерів, журналістів, акторів, які відкриті для спілкування та готові ділитися корисною інформацією, – розповіла Софія Мудрик.

Стати журналістом мріє й інша учасниця фестивалю – харків’янка Софія Коркішко. Найбільше школярці запам’ятався майстер-клас співзасновника Громадського радіо та члена журі медіафестивалю Андрія Куликова «Магія слова», який кардинально змінив її думку про радіомовлення.
– Раніше я думала, що радіо вже ніхто не слухає, але зараз я розумію, що це доволі популярний метод інформування. Також я в очікуванні творчих зустрічей, адже в майбутньому я хочу стати журналістом, – поділилася учасниця фестивалю.

Своє майбутнє школярка бачить саме в телеіндустрії, тому навчання у школі поєднує із заняттями у продюсерському центрі NovaModa. Тут юні телевізійники створюють власні телепередачі, присвячені рідному місту, та опановують режисерські й журналістські вміння.
Із цікавістю за подіями фестивалю стежив і режисер кіно і телебачення, автор міжнародних телепроектів, керівник студії Intermedia Олександр Швецов. Саме його майстер-клас, присвячений режисерській майстерності, відкрив цьогорічний фестиваль.

Фото: Вихованці продюсерського центру NovaModa з Харкова.

У кіно з філософією

Серед майстер-класів, які припали до душі учасниці медіа-школи «Новий кадр» з Харкова Анастасії Гордієнко, – історія цивілізацій від кандидатки філософських наук, фахівчині з філософської антропології та філософської культури Дар’ї Зіборової.

Фото: Учасниці медіа-школи «Новий кадр» з Харкова/ Харківська облрада

Як розповіла сама лекторка, вона була вражена тим, яку зацікавленість виявили юні митці до такої глибокої теми, як філософія. Фахівець на фестивалі провела дві зустрічі.

– Перша лекція була присвячена можливості дивитися не тільки авторське, а й мейнстрімне кіно з філософської точки зору. Для цього потрібно ставити питання до того, що відбувається на екрані, також зрозуміти, яка головна ідея фільму та головне питання, що піднімається режисерами і сценаристами, які філософські концепції можуть їх вирішити. Тоді раптом виявиться, що багато сучасних фільмів цитують великі філософські ідеї і системи минулого – як, наприклад, «Матриця» відсилає нас до ідей Платона і Будди, – зазначила Дар’я Зіборова.

Фото: Як дивитися кіно з філософської точки зору розповіла учасникам фестивалю Дар’я Зіборова

Друга її лекція була присвячена загадкам давніх цивілізацій. Ці теми, за словами лекторки, цікавлять молодь, а до того ж це яскравий кінематографічний матеріал для майбутніх відеоробіт.

Як заручитися підтримкою кінокомісії, аби виграти проект, учасники фестивалю дізналися на майстер-класі експерта Академії спроможності громад Тернопільської кінокомісії Володимира Ханаса. А про те, як пройти успішний кастинг, розповіла молоді кастинг-директорка продюсерського центру NovaModa Дар’я Бородіна. Не менш пізнавальним виявився майстер-клас гендиректорки продюсерського центру NovaModa Анастасії Свободи, яка розповіла майбутнім акторам, як успішно опанувати професію.

Керівники проектів «Хочу бути дорослим» і «БайкиUA» Катерина Усмєнцева (студія «Новий кадр») і Діана Ібрагімова (студія «Веселка TV») на медіафестивалі розповіли, як дитячим студіям знайти кошти на свої проекти. А разом з експертом з теорії кіно, фотографії, мистецтва нових медіа Дмитром Петренком юні кінематографісти поринули в історію кінематографії.

Заключний майстер-клас на медіафестивалі «Дитятко» провела завідувачка кафедри управління соціальними комунікаціями ХНЕУ ім. Семена Кузнеця, журналістка Катерина Яресько, яка розповіла про особливості громадської журналістики та блогінгу.