За алкогольні проміле – під суд. Що передбачає новий закон для водіїв

28.11.2018 13:45 Суспільство
Фото: 5 канал Фото: 5 канал
Із 2020 року нетверезих водіїв каратимуть більшим штрафом, максимальний розмір якого сягнув 51 тисячі гривень. Окрім цього нововведення, передбачають інший статус для водіїв-пияк, адже тепер відповідальність за кермування автівкою напідпитку прирівнюється до кримінального злочину.

Штрафи зростуть

23 листопада Верховна Рада посилила відповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння. За законопроект 7279-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» проголосували 239 нардепів.
Зокрема, стаття 286-1 проекту закону про керування транспортом у стані сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції за кермом, передбачає покарання у вигляді штрафу від 17 тисяч гривень (1 тисяча неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) до 34 тисяч гривень (2 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) з позбавленням прав на строк до трьох років.

Також в остаточній редакції законопроекту йдеться, що ті самі дії, вчинені повторно, караються штрафом у 51 тисячу гривень (3 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) з позбавленням права керування на строк від двох до трьох років.
Покарання також стосується водного транспорту. Нагадаємо, наразі нетверезе водіння карається штрафом у 10 200 гривень і позбавленням прав на один рік. Ті самі дії, вчинені більше двох разів за рік, караються штрафом у 40 800 гривень і позбавленням прав на десять років.

Також закон визначає дозволений рівень алкоголю в організмі, за який не штрафують – це 0,2 проміле. У Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що штрафувати за новим законом почнуть з 1 січня 2020 року.

Кримінальний злочин

Ураховуючи, що в Україні смертність унаслідок дорожньо-транспортних пригод – одна з найбільших у Європі та постійно зростає, документом пропонується посилити відповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння шляхом переведення її в кримінальну площину, йдеться в пояснювальній записці закону.
Як пояснив на свій сторінці у Facebook експерт громадської організації LEAD office, юрист Тарас Гук, у Кримінальний кодекс України вводиться нова стаття 286-1, яка встановлює, що керування транспортними засобами в стані сп’яніння є кримінальним правопорушенням.

За інформацією юриста, притягнення до кримінальної відповідальності для нетверезих водіїв означає відсутність можливості ухилятись від відповідальності, яка була досі. Одним з таких варіантів було ухиляння водія через закінчення тримісячного терміну, який дається, аби притягнути його до адмінвідповідальності. Також запобіжником від ухиляння нетверезих водіїв буде й наявність у справі державного обвинувачення.

– Це означає, що прокурори нарешті ходитимуть у суди по цій категорії справ і апелюватимуть у разі виправдального вироку, – пише юрист.

Сама процедура притягнення водія, за його словами, матиме такий вигляд: спочатку патрульний вноситиме відомості в ЄРДР про кримінальний проступок за ст. 286-1 КК, нетверезому водію буде повідомлятись про підозру, вручатись обвинувальний акт і передаватиметься справа в суд. Також до внесення відомостей в ЄРДР поліцейський зможе здійснити медичний огляд та інші невідкладні дії, а нетверезих водіїв можна буде без ухвали слідчого судді затримувати на 24 години.

Швидке розслідування

У цілому закон № 7279-д – це ціла революція у сфері притягнення до відповідальності нетверезих водіїв, вважає Тарас Гук. Хоча для ефективної реалізації треба братись за масу інструкцій і проводити експрес-навчання поліцейських, паралельно повідомляючи водіїв, що тепер за нетверезе керування можна сісти в тюрму (поки що не більш ніж на 24 години), а ще – отримати судимість.
Загалом спрощений порядок досудового розслідування у формі дізнання всіх кримінальних правопорушень невеликої тяжкості сприятиме зменшенню навантаження на органи досудового слідства, йдеться в пояснювальній записці закону.
«Це дозволить забезпечити швидке розслідування кримінальних правопорушень невеликої тяжкості», – додають законотворці.
Нове поняття «кримінальний проступок» означатиме діяння (дію чи бездіяльність), за вчинення якого передбачено основне покарання у вигляді штрафу в розмірі не більше ніж три тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.
Усього пропонується 126 складів кримінальних проступків. До кримінальних проступків також пропонується віднести некваліфіковані крадіжки, шахрайство, незаконні дії з наркотиками без збуту, хуліганство тощо.


Нашуміле розмитнення

25 листопада набули сили закони, що стосуються правил розмитнення автомобілів на єврономерах – № 8487 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» та № 8488 «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України».
Нагадаємо, 8 листопада Верховна Рада України прийняла у другому читанні ці законопроекти, 23 листопада їх підписав Президент Петро Порошенко.
Законопроекти встановлюють правила тимчасового перебування в Україні автомобілів з іноземною реєстрацією. Так, законопроект № 8487 встановлює базові ставки акцизного податку для нового автомобіля залежно від типу палива та об’єму двигуна: для авто з бензиновим двигуном об’ємом 1000 куб. см – 50 євро; від 3000 куб. см – 100 євро; для «дизеля» з двигуном 1500 куб. см – 75 евро; від 3500 куб. см – до 150 євро.
Щоб визначити розмір акцизу для конкретного авто, до базової ставки будуть застосовувати коефіцієнти. Формула буде такою: «Ставка = Ставка базова × Коефіцієнт двигуна × Вік двигуна».
На оформлення нерозмитнених авто дається 180 робочих днів. При цьому акцизний податок зменшується на 50 % для авто, які будуть розмитнені протягом перших 90 днів після вступу закону в силу. В останні 90 днів «пільгового» періоду ставки стануть повними, але штрафи за порушення термінів перебування накладатися не будуть.
Законопроект № 8488 передбачає штрафи за порушення умов тимчасового ввезення та транзиту авто. Також у законі прописані штрафи за порушення терміну перебування нерозмитненого автомобіля на території України – від 170 гривень до 170 тисяч гривень або конфіскації авто.