За підтримки ЄС у Харкові відкрилася унікальна лабораторія

22 березня на базі державного підприємства «Харківстандартметрологія» з’явився особливий підрозділ — клініко-діагностична лабораторія «Метролаб»

За словами Володимира Величка, директора КП «Харківстандартметрологія», проект створення медичної лабораторії із сучасним високотехнологічним обладнанням у рамках програми бюджетної підтримки Європейського Союзу було ініційовано два роки тому. 

2 лютого 2016 року в Харкові відбулося обговорення проекту створення на базі ДП «Харківстандартметрологія» сучасної медико-діагностичної лабораторії. У заході взяли участь постачальники новітнього медико-лабораторного обладнання та керівники провідних медичних установ Харкова. Учасникам були представлені можливості Державної випробувальної лабораторії (ДВЛ) ДП «Харківстандартметрологія», яка є одним з найбільш оснащених випробувальних підрозділів в Україні та має більш ніж тридцятирічний досвід роботи. 

— Європейський союз спеціально для України передбачив програму фінансової допомоги, яка складається з чотирьох послідовних траншів. Їх використання розтягнулося майже на вісім років починаючи з 2010-го. У 2016 році, в рамках технічного регламенту співпраці «Медвироби» передбачалося дооснащення українських лабораторій сучасним обладнанням. Так, наприклад, нами була подана заявка на придбання приладу імунохемілюмінесцентного аналізу — масштабної панелі, що дозволяє проводити безліч високотехнологічних досліджень вартістю приблизно 2 мільйони гривень. І Європейський союз люб’язно нам її погодив, — розповів директор КП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко.

Головна місія діагностичної лабораторії «Метролаб» — забезпечення жителів регіону достовірними результатами досліджень у медичній сфері

— Особлива увага буде приділятися літнім людям і незахищеним верствам населення — у зв’язку з цим вже готуються спеціальні програми. Також плануємо вибудовувати відносини з державними клініками, кабінетами, лабораторіями, для них буде передбачена особлива цінова політика. У 2018 році ми плануємо відкрити п’ять пунктів прийому аналізів у густонаселених районах міста Харкова. Незалежно від того, хто звернеться в «Метролаб» за допомогою, ми гарантуємо високу точність результатів. — повідомив Володимир Величко.

За словами Володимира Величко, в області медичних досліджень ДП «Харківстандартметрологія» має винятковий авторитет — з 2006 року підприємство акредитоване на незалежність і компетентність Національним агентством з акредитації України (НААУ) за вимогами стандарту ДСТУ ISO 17025. Для підтвердження високого статусу ДВЛ постійно бере участь в міжнародних та національних програмах професійного тестування випробувальних лабораторій.


Стандарт «ISO/IEC 17025»: загальні вимоги до компетенції випробувальних та калібрувальних лабораторій За інформацією Міжнародної організації зі стандартизації від 2017 року, поняття «ISO/IEC 17025» визначає загальні вимоги до компетентності, неупередженості та узгодженості роботи лабораторій. Також «ISO/IEC 17025» застосовується до всіх організацій, що здійснюють лабораторну діяльність, незалежно від кількості персоналу. Клієнти лабораторії, регулюючі органи, організації та схеми з використанням експертної оцінки, акредитаційних органів та інші використовують «ISO/IEC 17025» на підтвердження або визнання компетентності лабораторій.

— Використання сучасних лабораторних технологій, європейського обладнання нового покоління, кращих реактивів зарубіжного і вітчизняного виробництва забезпечить високу якість виконуваних лабораторних досліджень. Поява «Метролаб» у Харкові дозволить проводити загальноклінічні, біохімічні, гормональні, імунологічні, інфекційні, алергічні, бактеріологічні, гістологічні, генетичні дослідження. А в медичних дослідженнях, як відомо, найголовніше — їх достовірність, — підкреслив Володимир Величко.

Автор: Роман Шупенко 

Автор: Роман Шупенко
Читайте також