€-інтегровані. Що робить Харківська область на ринках ЄС

Острівки успіху

Товарів чи послуг «Made in Kharkivshina» на європейських ринках не так багато, як хотілося б. Наші підприємства активно торують цю стежину, бо їхній потенціал засвідчує – можемо і більше, і сильніше.

«СК» розпочинає серію публікацій у рамках проекту «Острівки успіху», присвяченого євроінтеграції Харківської області. 

Два десятки

Підприємства Харківщини поступово займають свої місця на ринках розвинених країн Європейського Союзу. Зо два десятки тільки великих виробників нашого краю протягом трьох останніх років співпрацювали з партнерами в Австрії, Бельгії, Болгарії, Естонії, Латвії, Литві, Нідерландах, Німеччині, Польщі, Румунії, Словенії, Словаччині, Угорщині, Франції, Чехії, Швейцарії. Серед таких підприємств краю, зокрема, ПАТ «Завод Південкабель», ПАТ «Турбоатом», ПАТ «Харківський тракторний завод», ПАТ «Вовчанський агрегатний завод», ТОВ «Лозівсь- кий ковальсько-механічний завод», ДП «Чугуївський авіаційний ремонтний завод» та інші.

Це завдяки їх роботі зовнішньоторговельний оборот Харківщини з країнами ЄС зростає щороку. Так, за дев’ять місяців минулого року цей показник зріс на 13 % (відповідно до даних Головного управління статистики України у Харківській області) порівняно з позаминулим роком. Минулого року зовнішньоторговельний оборот регіону з ЄС складав 518,5 мільйона доларів США, тоді як позаторік – майже на 60 мільйонів менше.

Позитивною є і динаміка експорту Харківщини: у 2017-му ми продали товарів і послуг на 1191,7 мільйона доларів США (імпорт – 1618,3 мільйона доларів). Порівняно з 2016-м загальний експорт збільшився на 15,9 %. Щоправда, серед лідерів країн – експортерів харківських товарів – поки що не представники Європейського Союзу: Російська Федерація (25,7 %), Єгипет, Японія, Грузія, Білорусь, Китай. Однак у дев’ятці експортерів є Польща та Німеччина. Експорт товарів до країн ЄС становив 212 мільйонів доларів США. За минулий рік ми стали більше продавати до Німеччини, Польщі та Нідерландів.

Основний партнер

У Харківській обласній державній адміністрації вважають просування нашого бізнесу на ринки ЄС успішним і кажуть, що Європейський Союз остаточно закріпився як основний торговельний партнер Харківської області.

– Це той регіон світу, з яким у нас найбільший обсяг експортно-імпортних операцій, – заявив під час прес-конференції 14 лютого заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації Олександр Лукашов.

За його словами, якщо раніше Харківщина мала доволі примітивну структуру експорту до ЄС, як от продуктів рослинного походження, то зараз поряд із цим нарощуємо питому вагу машинобудування (із 9 % до 20 %).

– Такий показник дозволяє нам прогнозувати подальше зростання саме продукції високого переділу в нашому експорті в ЄС. У цілому в експорті Харківської області більш ніж 60 % складає продукція з високою доданою вартістю, – сказав тоді Олександр Лукашов.

За даними Департаменту, найбільше Харківщина до всіх країн світу продає готову харчову продукцію (кондитерські вироби, «молочку», соняшникову олію), машини та обладнання, продукти рослинного походження.

– У нашому регіоні, як не дивно, ситуація склалася добре – обсяг товарообігу з ЄС давно переплигнув параметри до конфліктних на сході країни часів і утричі зріс, – пояснює уже директорка агентства «Експерт плюс», екпертка регіональної ініціативи ЄС в Україні Team Europe Наталя Яковлєва. – Результати області в експорті товарів можна назвати проривом. Щодо послуг – то погано з цим ніколи не було. 

Вона також виділяє серед експортного потенціалу області на ринках ЄС агрофуд і машинобудування, які традиційно виручають регіон. Позаторік майже чверті загального експорту Харківщини до країн ЄС сягнула продукція машинобудування. Для порівняння: п’ять років тому її доля складала лише 9 %.Торік агропідприємства області експортували продукцію на 500 мільйонів доларів США, і, за словами першого заступника голови Харківської облдержадміністрації Марка Беккера, це на 26 % більше за показники попереднього року, а питома вага сільського господарства у зовнішньоторговельних відносинах області становить майже половину»

Оцінила громадськість

Тим часом громадськість проводить свою аналітичну роботу щодо просування регіону в ЄС. У січні в Харкові було представлено результати аналітичного дослідження, що охопило три роки (2014–2016) і було присвячено індексу євроінтеграційного поступу регіонів України.

Ця робота проводилася в рамках проекту «Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу: оцінка економічних реформ у регіонах України на шляху до впровадження зони вільної торгівлі з ЄС», що підтримується Європейським Союзом. Члени проекту промоніторили Харківську область, маючи на меті з’ясувати, чи зробив наш регіон певні кроки на шляху інтеграції до європейської спільноти.

– Ми побачили, що сумарний індекс євроінтеграційно-економічного поступу Харківської області у 2016-му знизився. На шляху євроінтеграції попереду – області західного регіону країни: Чернівецька, Волинська, Тернопільська, Львівська, Закарпатська, Івано-Франківська. Останні місця – за Харківською, Миколаївською, Кіровоградською, Донецькою, Луганською областями, – розповів про результати дослідження регіональний експерт проекту Віктор Козоріз.

Він пояснив, що, з одного боку, такий результат був прогнозований тим, що регіони західної України більш наближені до кордонів ЄС, більш інтегровані в європейський економічний простір. Економіки цих регіонів мобільніші, їм легше підлаштуватися під нові умови, на відміну від великих промислових регіонів з їх традиційним ладом економіки, до яких належим і ми. Відповідно до результатів дослідження, за три роки маємо негативну динаміку: у 2014-му Харківська область посідала п’ятнадцяте місце за індексом євроекономічного поступу, а у 2016-му опустилася до двадцятого.

– Звичайно, на це вплинуло те, що дуже складно відбувалася переорієнтація промисловості й усієї торговельної політики регіону після того, як було запроваджено санкції проти Російської Федерації. Процес переорієнтації на європейські ринки триває. Ми бачимо цю динаміку, але вона відбувається не тими темпами, якими б хотілося, – пояснює експерт.

Аналітики зафіксували у 2016-му певну стабілізацію, наприклад, за показниками експорту продукції з Харківської області до країн ЄС.

– У 2017-му ж, на жаль, ми зафіксували навіть невелике зниження експорту продукції та послуг до ЄС і відновлення експорту в Російську Федерацію. На сьогодні у географічній структурі експорту Росія займає понад 40 %, а країни ЄС – близько 19 %, – додає Віктор Козоріз.

Інвестиції здають позиції

Серед інших показників, які, на думку експертів проекту, характеризують і стан економіки, і динаміку євроінтеграційних процесів – іноземні інвестиції, які приходять у Харківську область. А вони за рік зменшилися.

Якщо позаторік Харківська область була в Україні на другому місці за об’ємом залучення інвестицій і, за офіційною статистикою, тільки за перше півріччя 2016-го залучила 132 мільйони доларів США в економіку області, то за 10 місяців минулого року – лише 36,4 мільйона доларів США.

– Це явно провал і падіння в економічних показниках. Відсутній стабільний приток інвестицій, – дає оцінку експерт. – Чим це викликано, сказати важко. Але це ті цифри, які характеризують стан сьогоднішньої економіки Харківської області і від’ємний показник євроінтеграційного поступу.

Географічна структура інвестицій, які приходять у Харківську область, також багато про що свідчить. Основним інвестором Харківської області, знову ж таки, відповідно до офіційних статистичних даних, залишаються Кіпр, Віргінські острови, Велика Британія і Франція. Так само інвестиції з Харківської області відбуваються переважно до Кіпру та Віргінських островів. 

– Це свідчить про те, що ті інвестиції, які до нас повертаються, – це наш український капітал, який свого часу був виведено з України, але, щоб уникнути оподаткування, виведено в ці так звані офшорні зони. Потім ці гроші повертаються в Україну вже без оподаткування як іноземні інвестиції. Це ті реалії, які ми маємо розуміти. Добре, що ці гроші повертаються, але немає чистих, таки би мовити, інвестицій, які б мали суто європейське походження, або їх дуже мало, – прокоментував Віктор Козоріз.

У відповідь на запитання, чому так мало прямих інвестицій, заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин Олександр Лукашов відповів: «Обсяг світової економіки складає 280 трильйонів доларів США, із них прямі іноземні інвестиції складають три трильйони. Основним джерелом розвитку світової економіки й економік більшості країн є саме внутрішні інвестиції. Якщо свій бізнес вкладає у розвиток своєї території, то тоді і прийде іноземний інвестор. Наш бізнес вкладає у розвиток своєї території».

Наразі і представники влади області, і громадські організації сходяться в одному – відкритість регіону для Європейського Союзу – на високу рівні. Допомогли цьому проведення інвестиційних форумів, круглих столів, двосторонніх зустрічей між представниками різних країн, презентаційні заходи, виставки тощо. Тож обійми Харківщини для європейських інвесторів широко розкриті.


Матеріали публікуються в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа». Проект реалізується за фінансової підтримкиАгентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів). 


 

Автор: Максим Грек

Автор: Роман Шупенко
Читайте також