Самі латають і дороги, і дахи: як Зачепилівська громада комунальні проблеми розв’язує

Самі латають і дороги, і дахи: як Зачепилівська громада комунальні проблеми розв’язує

«Беззубе» комунальне господарство, проблема з водопостачанням і дороги, які не ремонтувалися десятиліттями, – такі першочергові виклики взялася вирішувати Зачепилівська ОТГ після об’єднання. 

Утворилася Зачепилівська об’єднана територіальна громада в жовтні 2017 року. Вона об’єднала п’ять сільських (Бердянську, Забаринську, Леб’язьку, Миколаївську, Сомівську)  та одну селищну (Зачепилівську) ради, до складу яких увійшли 17 сіл та одне селище. Улітку 2019-го до ОТГ приєдналася ще одна сільрада – Малоорчицька, яка в підпорядкуванні мала ще три села. Як розповів голова Зачепилівської селищної ради Юрій Кривенко, перший рік роботи разом видався нелегким, адже взялися відразу за найскладніше – відновлення комунального господарства. 

Юрій Кривенко

Юрій Кривенко

голова Зачепилівської селищної ради

– Саме на житлово-комунальну сферу до цього не вистачало коштів. Тому цей сектор, об’єкти якого будувалися ще за радянських часів і раніше, не витримував ніякої критики. Зараз крок за кроком ми намагаємося працювати в цьому напрямі – він для нас є пріоритетним, 

Так, на базі виробничого управління житлово-комунального господарства у громаді створили комунальне підприємство, але цього було замало, адже для його роботи не вистачало техніки. Проте після об’єднання в Зачепилівській ОТГ цю проблему розв’язали, використавши один з фінансових механізмів, який став можливим завдяки реформі, – субвенцію на інфраструктуру. Нагадаємо, гроші з державного бюджету на формування інфраструктури отримують лише об’єднані громади в рамках п’ятирічної допомоги. Субвенція розподіляється між ОТГ за формулою, яка враховує чисельність сільського населення та площу території громади. Проте, перед тим громади мають написати проект.

Загалом з 2016 по 2019 рік включно Уряд виділив для об’єднаних громад 6,5 мільярда гривень на розвиток інфраструктури. Тож ті громади, які об’єдналися раніше й добровільно, отримали більше коштів. Натомість, ті ОТГ, які з’являться у 2020 році шляхом об’єднання за Перспективним планом, цю субвенцію вже не отримають.

Тож, обравши для себе за пріоритетний напрям ЖКГ, у Зачепилівській ОТГ за ці кошти вирішили озброїти технікою комунальне господарство. В ОТГ придбали новий МАЗ МДКЗ (обладнану піскосолерозкидальним обладнанням і відвалом поворотним), а також трактор з навантажувачем і міні-трактор.
На цю техніку спрямували всю інфраструктурну субвенцію на 2018 рік у розмірі 4 мільйони 66 тисяч гривень.

Юрій Кривенко

Юрій Кривенко

– Територія громади в нас доволі велика. Протяжність від краю до краю сягає понад 70 кілометрів. Звичайно, для того, аби її обслуговувати, потрібна була техніка. Придбати раніше в нас можливості не було. Тому коли після об’єднання така можливість з’явилася, ми її використали. Завдяки новій техніці вже цієї зими ми змогли розчищати дороги в заметіль, навесні застосовували її в попередженні паводків та при будівництві амбулаторії, яке майже завершилося в Бердянському старостинському окрузі.

Також придбану техніку задіяно в дорожньому господарстві. Щоденно працівники відділу благоустрою селищної ради проводять ремонтні роботи доріг селища. Минулого тижня у громаді ямковий ремонт проводили по вулицях Українській та Хліборобській. Загалом минулоріч в ОТГ відремонтували понад 4 тисячі квадратних метрів доріг, на що витратили близько 2 мільйонів гривень.

Тотальна реконструкція

Загалом у житлово-комунальну сферу та інфраструктурні об’єкти за 2018 рік у Зачепилівській ОТГ інвестували безпрецедентні кошти – майже 26 мільйонів гривень. Серед них – частина власних коштів громади, бюджет якої після об’єднання зріс у 5,8 раза, а власні надходження – у три рази, ще частина – обласного та державного бюджетів.

Так, більш ніж мільйон гривень спрямували на вуличне освітлення в Зачепилівці, Скалонівці, Сомівці та Семенівці. Понад 5 мільйонів гривень витратили на об’єкти соцсфери: реконструювали мережу теплопостачання в Леб’язькій школі, відремонтували внутрішні мережі корпусу Зачепилівської загальноосвітньої школи, реконструювали частину приміщень і покрівлі в дитсадку «Ромашка» та Зачепилівський будинок дитячої та юнацької творчості.

Окрім соцсфери, у восьми багатоповерхових житлових будинках у Зачепилівці та селі Нагірне капітально відремонтували покрівлю. На це спрямували майже 5 мільйонів гривень.

Розкритий дах і озера нечистот

Переваги об’єднання та зміни в комунальній сфері відчувають місцеві жителі. За словами жительки села Кочетівка Леб’язького старостинського округу Надії Кащеєвої, яка очолює правління ОСББ «Ранкова зірка», завдяки активній владі в селі вже вдалося розв’язати низку наболілих проблем у ЖКГ. Наприклад, минулого року відремонтували покрівлю багатоповерхового будинку. 

 

Надія Кащеєва

Надія Кащеєва

голова правління ОСББ «Ранкова зірка»

– На цьому житловому будинку повністю розкрило покрівлю – її знесло бурею. Тому дах почав протікати, а люди потерпали від найменшої негоди. У квартирах навіть з’явилася пліснява, яка дійшла до другого поверху. Зараз ситуація змінилася: дах відремонтували, тож мешканці змогли зробити ремонти в квартирах і під’їздах

Також громаді вдалося розв’язати проблему з якістю води.
– У деяких селах з крана бігла технічна вода, подекуди вона взагалі почала зникати, а в старих водогонах траплялися постійні прориви, – додав Юрій Кривенко.

Аварійну водонапірну башту замінили в селі Забарине, у Сомівці замінили більш ніж кілометр зношеного водогону на новий, а в Зачепилівці відремонтували водозапірну свердловину.
Ще однією гострою проблемою для деяких сіл Зачепилівської ОТГ є відсутність очисних споруд біля багатоквартирних будинків, та й це питання громада тепер вирішує.

Минулого року очисні споруди звели в селі Нагірному, де нечистоти утворювали цілі озера на території біля домівок селян. Наступна в черзі на таке будівництво – Кочетівка.
– Усі нечистоти потрапляють до людей на городи, а потім у річку. Через це стоїть неприємний запах і створюється джерело інфекцій, – розповіла Надія Кащеєва.

Побудувати очисні споруди в Кочетівці мають намір цього року. За словами Юрія Кривенка, на цей проект піде частина коштів цьогорічної інфраструктурної субвенції. До речі, цього року її розмір для Зачепилівської ОТГ склав 3 мільйони 760 тисяч гривень. Ще частина коштів піде на ремонт водонапірної свердловини в ще одному старостинському окрузі – Миколаївському. Сума цих проектів складає близько 700 тисяч гривень. Інші ж кошти витратять на реконструкцію приміщення, де розміститься майбутній центр надання адміністративних послуг.

Газета «Слобідський край» з серпня по листопад 2019 року бере участь у проекті «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій і «Європейською правдою». Окремі думки, висловлені у статтях, підготовлених у рамках проекту, є особистою позицією авторів газети і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.

 

Автор: Марина Проценко
Читайте також