Земля – багатство: Коломак бере максимум від свого головного ресурсу

Великий Єврочелендж

Реформа місцевого самоврядування – децентралізація, завдяки якій утворилася Коломацька ОТГ, дала цій громаді чимало нових можливостей. Зокрема – право на землі поза межами громади, включно з отриманням надходжень від податку на цю землю. І цим громада скористалися сповна, оскільки саме податок на землю є одним з основних джерел доходів бюджету ОТГ. Тож коломачани взялися проводити інвентаризацію угідь, аби мати інформацію про кожний метр землі та вигідно його використовувати.

Навели лад у землях

Коломацька ОТГ утворилася в листопаді 2017 року й охопила весь Коломацький район. Великих підприємств тут мало, тож одними з важливих джерел доходів до бюджету громади є податок на землю та орендна плата за землю. А оскільки децентралізація передбачала передачу громадам земель поза їх межами, коломачани вирішили взяти від цієї можливості максимум.

Як розповів Коломацький селищний голова Володимир Гуртовий, у червні 2018 року загалом громада додатково отримала 2900 гектарів – це переважно землі резерву, державного користування. У найстисліші строки, за три-чотири місяці, провели інвентаризацію земель і надали місцевим жителям дозволи на користування вільною землею, а ті, відповідно, почали сплачувати податки до бюджету громади.

Таким чином, після децент­ралізації власні надходження Коломаччини (які не включають субвенції, дотації та трансферти з державного бюджету) зросли на 20 %: у 2017 році, перед об’єднанням, надход­ження до бюджету району становили 34,5 мільйона гривень, а у 2018 році власні доходи ОТГ перевищили 41 мільйон гривень.

Розуміючи, наскільки цінним ресурсом є земля, новостворена ОТГ розпочала наводити лад також у ділянках, які й до реформи входили до Коломацького району, а тепер перейшли під контроль об’єднаної громади. За словами Володимира Гуртового, надавали дозволи не тільки на вільні землі, а й на ті, які протягом багатьох років були в користуванні людей, але належним чином не оформлювалися. 

Коломацький селищний голова Володимир Гуртовий

– Після того як нам передали землю, ми надали близько 1500 різних дозволів на оформлення тих земельних ділянок, якими люди користувалися і 15, і 20 років до того й нічого нікому не платили. А за рахунок цього бюджет громади почав отримувати додаткові кошти, – розповідає селищний голова.

При цьому спершу оформити ділянки пропонували саме тим людям або сільгосппідприємствам, які ними користувалися і до цього, але неофіційно. Крім того, землю отримали учасники АТО, ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, воїни-інтернаціоналісти – їм надавалося першочергове право оформити землю. Деякі землі віддали в оренду або користування через аукціон.

Ще одним кроком до фінансового благополуччя молодої об’єднаної територіальної громади стало підняття орендної плати за землю.

– За Податковим кодексом орендна плата за використання землі має складати від 3 % до 12 % нормативної грошової оцінки, ми взяли золоту середину – 7 %. Це приблизно 2000 гривень за гектар – якщо земля родюча, то це не такі вже й великі гроші. Люди згодні, – каже начальниця земельного відділу Коломацької селищної ради Валентина Вельможна. – До цього були випадки, що орендарі платили навіть 1 %, бо ніхто не вносив зміни до договорів. Але ж земля – це наше багатство, ми нею живемо.

За словами голови ОТГ, близько 90 % договорів оренди довелося переукладати з 1–1,5 % на 7 % орендної плати. – Ми попередили орендарів: якщо вони не переукладуть договори за новими ставками, то ми вимушені будемо визнати старі договори недійсними й виставимо землі на аукціон, – додає Володимир Гуртовий.

Підняла ОТГ і податок на землі за межами громади. Якщо на території ОТГ це складає 200–300 гривень, то поза нею – 1018 гривень.

Не звикли сплачувати податки

Далі – більше. Громада поставила собі за мету зробити повну інвентаризацію своїх земель – порахувати кожний квадратний метр з 35 тисяч гектарів загальної території ОТГ і нанести всі ділянки на публічну карту.

Для цього заручилися допомогою міжнародних партнерів. Так, Коломацька ОТГ взяла участь у конкурсі й наприкінці минулого року увій­шла до десятки українських громад – учасниць Програми місцевого системного розвитку із запровадження ефективного управління земельними та іншими ресурсами, який проводиться Фондом Східна Європа в партнерстві з Блом­Інфо-Юкрейн, громадською організацією ДЕСПРО та Київським економічним інститутом за проектом, що фінансується USAID, – «Підтримка аграрного і сільського розвит­ку». Цей проект надав можливість чітко визначити межі ОТГ, упорядкувати достовірний облік земельних ресурсів, розробити єдину документацію із землеустрою, використовувати новітні геоінформаційні комп’ютерні технології на онлайн платформі (з вільним доступом до інформації про наявні ресурси у громаді), створити умови оптимального використання земель громади із збереженням природних та історико-культурних цінностей, ураховувати інтереси громади й бізнесу, залучати кошти інвесторів для розвитку громади, збільшувати бюджетні надходження громади.

– До цього треба було дуже довго йти, і ми ще йдемо. Потрібно було зібрати всі вихідні дані про кожний шматочок земельної ділянки, про кожну садибу, про кожного власника – і адресний реєстр, і площі, і дороги, і вулиці. Це було дуже складно, – розповідає про участь у проекті Валентина Вельможна.

За її словами, завдяки пуб­лічній карті тепер селищна рада бачить кожну земельну ділянку Наприклад, у громаді є землі, які вважаються чиїмись, але не використовуються – якщо власник паю помер, а спадкоємець не оформив на себе ту землю. І таких земель дуже багато – у документах, які для ОТГ розробили в рамках проекту, тепер усе це видно.

– Раніше ми зверталися до райдержадміністрації з проханням дати нам дані про кількість паїв, які підприємства орендують і не використовують. Нам відповідали, що це не їхні повноваження, – пояснює начальниця земельного відділу Коломацької ОТГ. – А зараз селищна рада напряму працює з підприємствами, які обробляють землю, укладає з ними договори. Кожну ділянку ми бачимо, контролюємо і стараємося, щоб вона не простоювала й давала прибуток.

За словами Валентини Вельможної, завдяки інвентаризації земель бюджет громади вже зріс приблизно на третину.

– Люди взагалі не були привчені сплачувати податки на землю. А тепер їх ставлення змінилося, – каже жінка.

Дитсадки, кар’єри та бджолиний туризм

Тепер селищна рада разом з місцевим населенням планує майбутній розвиток земель, які залишаються незадіяними. На сайті ОТГ розміщено карти і плани перспективного розвитку земель, які допомогли скласти міжнародні партнери.

– Експерти приїжджають до нас. Бачать, може, чого не бачимо ми з нашими лісами, кар’єрами, лугами – ми можемо не знати, як їх перспективно використати, то вони нам рекомендують: щось можна віддати під рибогосподарські потреби, щось – під зелений туризм, щось – під теплиці, – продовжила Валентина Вельможна.

Плани вже готові, з 6 серпня їх обговорювали з населенням кожного старостинського округу. А 28 серпня відбудуться загальні громадські збори. До цього селищна рада просила жителів громади надати пропозиції або зауваження, якщо такі є, щодо плану використання земель ОТГ. Зробити це можна до 23 серпня. 

Зокрема, у перспективному плані використання земель громади є пропозиції щодо інвентаризації лісосмуг, рекультивації звалища, відновлення кар’єрів, реконструкції наявних і створення нових парків, спорудження спорткомплексу, відкриття музею, реконструкції шкіл і лікарні, будівництво дитсадка, а також створення тепличного господарства, зариблення ставка та навіть лікувальний туризм, що передбачає сон на бджолиних вуликах (апітерапія). По всіх позиціях у плані зазначено кількість задіяної території, термін реалізації проекту та виконавець.

– Я нещодавно була з навчальним візитом у Польщі. Хочеться, аби кожен побачив, як живуть люди у країнах Європейського Союзу. Вражена, що там кожен чимось займається на благо своєї громади, – розповідає начальниця земельного відділу ОТГ. – Упевнена, у нашій громаді треба більше підтримувати громадських активістів, небайдужих жителів (такі є – з досвіду моєї роботи у сфері землеустрою), які, у свою чергу, здатні стати рушіями позитивних змін. Бо ж хочеться бачити й нашу Коломаччину затишною, ще більш красивою, успішною і, звичайно ж – з упорядкованими землями, що приносять прибуток громаді, не гіршою від польських ґмін.

– Людський потенціал, земельні ресурси є. Працюємо на успіх далі, – підсумував селищний голова Володимир Гуртовий.

До речі

Відкрити ринок Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення має бути знято вже до кінця року. Про це повідомив 8 серпня Президент України Володимир Зеленський під час українсько-турецького бізнес-форуму в Стамбулі. «У цьому році ми обов’язково проведемо земельну реформу, і вже наступного року це дозволить створити ринок на 40 мільйонів га землі, що є однією з найкращих у світі за своєю якістю», – підкреслив Глава Держави. За словами ж голови Коломацької селищної ради Володимира Гуртового, більшість людей у його громаді вважають, що скасування мораторію на продаж земель – не на часі. – Ми не готові до проведення процедури куплі-продажі землі. Ще не вся земля належним чином оформлена, немає чіткої судової та реєстраційної системи, – каже Володимир Гуртовий. – У нас ще відбувається посилене оформлення земель, які нам було передано. Думаю, що до кінця цього року вже всі охочі оформлять ділянки. Але щоб розпочати продаж землі, у ній спершу потрібно навести лад, потім визначити граничні розміри продажу землі, узгодити питання іноземного капіталу. Роботи ще дуже багато.

Ця публікація була підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та "Європейською правдою". Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ТОВ "Слобідський край" і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

LogoProject

Автор: Юлія Горобець
Читайте також