Депутати змінили обласний бюджет

20.08.2019 12:00 Влада
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Понад півсотні розглянутих питань і внесення коректив до обласного бюджету й семи регіональних прог­рам – такі підсумки чергової сесії Харківської облради, що відбулася минулого тижня.

Питання будівництва доріг, водопостачання, житла для учасників бойових дій та переселенців – ці та багато інших питань підіймалися 15 серпня під час пленарного засідання ХХІ сесії Харківської облради. На порядку денному було 51 питання та кілька звернень депутатів. Роботу в залі депутати розпочали вчасно, а от з прямою трансляцією засідання були проблеми. Причиною неполадок стали хакерські атаки на сайт.

– На сайт облради відбуваються хакерські атаки, через що блокується пряма трансляція засідання. Наші фахівці розбираються з цим питанням. Також відповідні заяви зроблено до правоохоронних органів, – зазначив на початку пленарного засідання голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Різні субвенції

У більшості розглянутих пунктів порядку денного сесії депутати були одностайні. Так, було затверджену низку змін до обласного бюджету на поточний рік. Зокрема, до обласного бюджету було прийнято низку трансфертів з державного та інших бюджетів. Наприклад, майже 26 мільйонів гривень склала субвенція з державного бюджету місцевим на виплату грошової компенсації для отримання житла переселенцям, які брали участь в АТО, для сімей загиблих учасників бойових дій на території інших держав, для осіб з інвалідністю внаслідок поранень, отриманих під час Революції Гідності.

Окрім цього було збільшено обсяг субвенції з державного бюджету для реалізації проектів у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України на суму в майже 57 мільйонів гривень. Ці кошти перерозподілено, і вони підуть на капітальний ремонт різних лікарень області.

2 мільйони гривень склала державна субвенція на придбання автомобіля швидкої медичної допомоги комунальному закладу охорони здоров’я «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катаст­роф». Ще 12,3 мільйона гривень державної субвенції підуть на вдосконалення медичного сервісу – на створення апаратно-програмного комплексу оперативно-диспетчерських служб екстреної медичної допомоги.

Окрім цього, у чотири райо­ни області – Балаклійський, Вовчанський, Дергачівський та Краснокутський – спрямовано по 2,1 мільйона гривень для придбання спеціальних автівок, які обслуговуватимуть інклюзивно-ресурсні центри.

Майже 48 мільйонів гривень буде перенаправлено на поточний і капітальний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення. Усього ж завдяки прийнятим змінам на розвиток дорожнього господарства Харківщини залучається майже мільярд гривень. Наприклад, залишки субвенції за 2018 рік, а це понад 818,6 мільйона гривень, буде перенаправлено на будівництво, капітальний ремонт автомобільних доріг місцевого значення (понад 91 мільйон гривень), на їх поточний середній ремонт  (351,4 мільйона гривень), на поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання автодоріг місцевого значення (понад 320 мільйонів гривень), на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах (55,8 мільйона гривень).

– Харківська область на засіданні Міністерства інфраструктури України була відзначена як краща у проведенні ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення. На сьогодні закінчено відновлювальні роботи на 81 дорозі місцевого значення з 88 запланованих, решта мають бути готові до святкування Дня Незалежності. Тож, питання реконструкції автошляхів залишається для області в пріоритеті, цю тенденцію буде збережено, – наголосив очільник Харківської облради Сергій Чернов.

Також під час сесії депутати затвердили порядок використання коштів обласного бюджету для нагородження переможців та лауреатів другого регіонального туру все­українського конкурсу «Учитель року».

Так, грошова премія за І місце складатиме три мінімальні заробітні плати, за ІІ місце – одну мінімальну зарплату, за ІІІ місце – половину мінімальної зарплати.

На співфінансування інвестиційних проектів з окремих місцевих бюджетів до обласного прийнято субвенцію в обсязі 10,1 мільйона гривень. Гроші підуть на реконструкцію Близнюківської центральної районної лікарні – 1,7 мільйона гривень, на ремонт Лозівського міського палацу культури – 1,4 мільйона гривень, на реконст­рукцію очисних споруд у Малинівці – 1,3 мільйона гривень, а також для відновлення низки об’єктів на Балаклійщині – 5,6 мільйона гривень.

З водою та без

Завдяки змінам, що були затверджені під час сесії, в області має бути вирішено кілька гост­рих водних питань. Зокрема, у Лозовій має бути завершена реконструкція каналізаційного колектору. Нагадаємо, у 2018 році внаслідок численних поривів місто було на межі екологічної катастрофи. Тоді на заміну трьох кілометрів колектору було спрямовано кошти з обласного фонду охорони нав­колишнього природного середовища. 15 серпня депутати виділили додаткові кошти на повне завершення реконструкції колектору.

Також виділено кошти на оснащення водонапірної башти Рожновського в селищі Борівське Шевченківського району. Башту об’ємом 100 куб. м установили у 2016 році, вона є єдиним джерелом водопостачання в селищі. Однак наявного тиску не вистачає для забезпечення задовільного водопостачання верхніх поверхів багатоквартирних будинків. На виділені кошти буде встановлено необхідне насосне обладнання.

А от у Балаклії поки що проб­лема забезпечення жителів міста питною водою залишається відкритою. З проханням допомогти у вирішенні цього гострого питання до колег звернулася депутат Людмила Немикіна, яку було обрано до обласної ради від Балаклійського району.

Буде нелегка зима

Резюмуючи підсумки чергового засідання обласної ради, Сергій Чернов підкреслив, що всі прийняті рішення були спрямовані на наповнення обласного бюджету.

– Для нас сьогодні стратегічним завданням залишається питання наповнення обласного бюджету і перевиконання його за дев’ять місяців. Складаємо прог­ноз із тим, щоб ми виконали, і бажано перевиконали, обласний бюджет за підсумками року. Ми приймали деякі механізми, заклали їх у програмах соціально-економічного розвитку, які і сприяють саме наповнюванню обласного бюджету. Розуміємо, що буде нелегка зима, сьогодні є проблеми з наповнюванням державного бюджету. Тож готуємося взяти тягар, який може виникнути в кінці року через невиконання окремих зобов’язань держави, щоб пом’якшити ситуацію на місцях, у громадах, в окремих районах в опалювальний сезон, – підкреслив очільник Харківської облради.

Читайте також: У Пісочинській ОТГ пройшов «Ярмарок здоров’я»

Мирослава Кольцова