Кого обираємо: огляд партій від Степанича

21 липня в Україні відбудуться позачергові вибори депутатів Верховної Ради. Нагадаємо, їх було заплановано на 27 жовтня 2019-го, проте новоспечений Президент Володимир Зеленський під час інавгурації 20 травня оголосив про розпуск парламенту. Наступного дня він підписав відповідний указ. Українці голосуватимуть за новий склад у 450 депутатів Верховної Ради. Їх ми обиратимемо за змішаною, пропорційно-мажоритарною системою. Половина нардепів пройде в парламент за результатами голосування за виборчими списками від політичних партій (пропорційна система). Ще 225 членів Верховної Ради ми обиратимемо в одномандатних виборчих округах (ОВК) за мажоритарною системою відносної більшості. Отже, на виборчих дільницях громадянам України видаватимуть по два бюлетені: в одному потрібно буде поставити позначку навпроти політсили, яка вам сподобалася, а в другому – напроти вашого фаворита з кандидатів-мажоритарників. Усього ЦВК, яка 25 червня офіційно закрила реєстрацію кандидатів у депутати, допустила до виборів 22 партії. У цілому в партійних списках – 2760 кандидатів. Загальна ж кількість кандидатів-мажоритарників – 3181, з них 1441 висунуто партіями, 1737 – самовисуванці.  

Степанич

Степанич

Оце сказали по телевізору, що Центральна виборча комісія зареєструвала 22 політичні партії, які бажають потрапити в парламент. Я ще свій вибір не зробив. Для мене принциповим є ознайомитися з кожною партією: хто лідер, хто у списках, які ідеї. Ці довгі вихідні я саме й витратив на пошук потрібної інформації. Побачив як знайомі партії, так і нові. А ще дивився, де в перших десятках списків є харків’яни.  Пройдемося по партіях за порядком номера в бюлетені.

№ 1. Політична партія «Опозиційний блок»

223 – кількість кандидатів, які балотуються. Це, мабуть, найбільш «харківська» партія, адже у її списку багато, з чотири десятки, уродженців Харківщини та посадовців, які свого часу працювали тут. Перший у списку – Євгеній Мураєв, а під № 7 – Геннадій Кернес.
У своїй передвиборчій програмі партія, зокрема, пропонує пенсії не нижчі 40 % від середньої зарплати у країні.

(Повні версії передвиборчих програм кожної з партій можна знайти тут).


№ 2. Політична партія «Сила і честь»

76 кандидатів беруть участь у балотуванні від цієї політ сили. Список очолює екс-голова СБУ Ігор Смешко. Як зрозумів з програми партії, вона виступає за зближення з НАТО, закріплення у країні потужного середнього класу з високим рівнем достатку та політичної культури.



№ 3. Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

А ось і давня знайома – партія-старожил, 20 років в українські політиці. № 1 у списку з 206 кандидатів – Юлія Тимошенко. Мета партії – за п’ять наступних років поступово досягти рівня середньої заробітної плати Польщі в доларовому вимірі, а мінімальну пенсію підняти до 3094 гривень.



№ 4. Політична Партія «ПАТРІОТ»

Ця політсила представила 122 кандидатів. Список партії очолює Микола Голомша – екс-перший замгенпрокурора. Партія у своїй програмі пропонує перехід на президентсько-парламентську систему управління та нову податкову систему. Зобов’язується за три-п’ять років загнати корупцію «у глухий для неї кут».


№ 5. Політична партія «Сила Людей»

46 кількість кандидатів, які беруть участь у балотуванні. № 1 у списку Олександр Солонтай. У програмі партії цікавими моментами для мене здалися легалізація володіння зброєю для самозахисту, бажання перетворити сортування і переробку відходів в окрему прибуткову галузь української економіки, будівництво доріг та відновлення закинутих аеропортів.


№ 6. Політична партія «Опозиційна платформа – За життя»

Ця партія представляє 182 кандидатів. Лідер списку – Юрій Бойко. Серед першочергових кроків, на яких зупинилося моє око, коли проглядав програму, зниження тарифів на газ для населення України до 3800–4000 гривень за тис. куб. м за рахунок у тому числі прямих поставок газу з Російської Федерації, підвищення прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати, мінімальної пенсії – до 7000 гривень.


№ 7. Політична партія «Партія зелених України»

Від цієї політичної сили балотуватимуться 43 кандидати. На чолі списку Тетяна Бодун. У першій десятці аж четверо харків’ян: № 4 Олександр Зіскін, № 5 Елеонора Крупко, № 6 Сергій Лученко, та № 9 Олексій Зінченко. У своїй передвиборчій програмі партія прописала 31 пункт. Партія, зокрема, нагадує, що «ми не успадкували цей світ, а позичили його в нащадків», а ще «зелені» за легалізацію медичного канабісу.


№ 8. Політична партія «Всеукраїнське об’єднання «Факел».

59 кількість кандидатів, які беруть участь у балотуванні. Список партії очолює Тетяна Однорог. Перше речення передвиборчої програми цієї політичної сили – «Ми все змінимо!». Підняти економіку тут обіцяють шляхом кластеризації та налагодження роботи індустріальних парків.


№ 9. Політична партія «Об’єднання «Самопоміч»

У балотуваннівід цієї партії учать беруть 93 кандидати. Андрій Садовий № 1 списку, а під № 4 харків’янка Тетяна Бідняк. У своїй програмі партія обіцяє забезпечити всі державні послуги через електронні сервіси, щоб усунути ґрунт для корупції, безумовний базовий дохід українця – 300 євро.


№ 10. Політична партія «Європейська Солідарність»

100 чоловік балотуватимуться від цієї політичної сили. Очолює її екс-президент України Петро Порошенко. Метою партії є членство в НАТО вже у 2023 році.


11. Політична партія «Українська стратегія Гройсмана»

У списку 63 особи, а № 1 Володимир Гройсман. Серед пріоритетів партії: збереження макрофінансової стабільності, сталий економічний розвиток, розбудова правової держави і забезпечення безпеки держави і громадян, гідна якість життя.


№ 12. Політична партія «Громадянська позиція»

164 кандидати на чолі з натолієм Гриценко. Партія підтримує курс на НАТО і ЄС. За кнопкодавство – позбавлення мандата і кримінальна справа – оце, я розумію, покарання!


13. Політична партія «Соціальна справедливість»

У списку цієї партії – 154 кандидати. Очолює список Алла Шлапак. Партія іде на вибори для того, «щоб раз і назавжди змінити систему державного управління на засадах таких цінностей, як совість, відповідальність, прагматизм».


№ 14. Політична партія «Слуга народу»

У партії 210 кандидатів. Очолює список політичний технолог і речник виборчого штабу Володимира Зеленського Дмитро Разумков. У першій десятці списку є представниця нашого краю: № 3 Ірина Венедіктова. Партія йде на дочасні парламентські вибори, щоб привести у Верховну Раду порядних людей, які служитимуть Україні та своїм виборцям.


15. Політична партія «Сила права»
Представляє 63 кандидатів. Список очолює Андрій Сенченко. Політична партія вбачає індекс щастя ООН ключовим критерієм визначення ефективності державного управління.


№ 16. Політична партія «Радикальна партія Олега Ляшка»

У списку тут – 217 осіб. № 1, звичайно, Олег Ляшко. У першій десятці списку харків’янка Альона Кошелєва, під № 9. Мені, як любителю попоїсти, сподобалося, що ця партія обіцяє «для початку зробити так, щоб у кожного українця був повний холодильник, у якому м’ясо водиться щодня, а не лише на свята».


№ 17. Політична партія «Партія Шарія»

Партія, яка має найменшу кількість кандидатів, усього 29. Тут № 1 Анатолій Шарій. Є в десятці і троє наших земляків: під № 4 Павло Уллах, № 9 Дмитро Бутенко, № 10 Роман Катеринчик. Ідея діяльності цієї партії в передвиборчій програмі записана так: «Створення умов для оновлення, омолодження владного апарату через зміну керівництва та збільшення представництва молоді у владі».


№18 Політична Партія «Голос»

Список із 174 кандидатів очолює Святослав Вакарчук. У партії обіцяють наблизити повернення Криму, говорять, що корупція означатиме тюрму, а олігархів зроблять законослухняними громадянами.


№ 19. Політична партія «Незалежність»

Партійний список очолює Анатолій Могильов. Партія виступає за проведення розслідування дій попередньої влади, повернення пенсійного віку до 55 років для жінок та 60 років для чоловіків, заборону приватизації земель сільськогосподарського призначення.


№ 20. Аграрна партія України

174 кандидатів у нардепи веде за собою Михайло Поплавський. У партії переконані, що українська земля має бути в руках лише громадян України.


№ 21. Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

Тут кандидатів у нардепи 224.Очолює список Олег Тягнибок. Одразу за ним – харків’янин Андрій Білецький. У партії обіцяють «змусити владу працювати на українців».


№ 22. Політична партія «Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі»

Останньою з партій, яка таки встигла на виборчий потяг, стала саме ця політична сила, очолювана Міхеілом Саакашвілі. ЦВК спочатку відмовила в реєстрації цій політсилі, однак 29 червня на виконання рішення Верховного Суду таки зареєструвала її. Під № 7 у списку – харків’янин Дмитро Булах. У своїй передвиборчій програмі партія пропонує план порятунку країни за 70 днів: знищення класу олігархів, швидкі та суворі вироки корумпованим чиновникам, відкриття 1000 великих і середніх індустріальних підприємств та інше.

Вітаємо, ми родина Слободенків!

Тато й чоловік Сашко, а для друзів Сан Санич, ветеран військової служби. Мама й дружина Тамара, учителька історії у школі. Тато Сашка та дідусь Олександр Степанович (Степанич), переїхав до родини з невеличкого містечка на Донбасі, з якого довелося тікати через війну. Донечка й онучка 18-річна Оленка.

Ми живемо в невеличкому селищі нашого краю. Цього липня ми всією родиною збираємося йти голосувати на парламентські вибори. Та в нас, як і в багатьох із вас, накопичилося чимало запитань. Наприклад, Оленка голосуватиме вперше й нічогісінько не знає про цей процес. Наш дідусь змінив місце проживання та голосування і не знає, як зробити, щоб його голос зарахували. Тато на війні отримав поранення, і як результат – інвалідність, пересувається на візочку, таким людям можна голосувати на дільниці? А якщо взяти подарунок від депутата, той же продуктовий набір, це правильно чи ні, цікавиться наша мама.

Ми хочемо знайти відповіді на ці та інші запитання, аби 21 липня зробити правильний, свідомий і, головне, корисний для нашої країни вибір, бо нам у ній жити.

Для цього разом з експертами розберемося в основних політичних моментах, фіксуватимемо на карті порушення в нашому краї та вестимемо свій блог у Фейсбуці. Також підписуйся на наш перший політичний комікс в Інстаграмі - slobodenky.



Долучайся до нас, якщо, як і ми, хочеш не помилитися з вибором політиків, бо всі кажуть красиво, а на ділі маємо те, що маємо. Надсилай нам свої запитання і думки поштою або електронним листом на [email protected]
Зробімо свідомий вибір 21 липня.  

Автор: Тетяна Василець
Читайте також