Сергій Чернов: Найбільша ОТГ в Україні потребує підтримки

29.06.2019 08:00 Влада
Фото: Олексій Яриш Фото: Олексій Яриш
Голова Харківської обласної ради звернувся з листом до прем’єрміністра України щодо виділення додаткових коштів з держбюджету для Лозівської об’єднаної громади, де через приєднання сільських рад припустилися помилки в бюджетних розрахунках, і тепер на зарплату медиків і вчителів не вистачає коштів.

Понад 30 мільйонів гривень бракує Лозівській ОТГ на зарплату медиків і вчителів. А все тому, що в перехідний рік створення ОТГ було припущено помилки в бюджетних розрахунках, що призвело до незбалансованості бюджету між
містом і районом. Нагадаємо, минулого року місто обласного значення Лозова приєднало одну селищну та 17 сільських рад району. У квітні 2019 року до створеної ОТГ приєдналася ще одна сільрада.

Через приєднання до Лозівської ОТГ частини територій району, а саме – включення з 1 січня до мережі закладів Лозівської ОТГ закладів Лозівського району, виникла похибка в розрахунку освітньої та медичної субвенцій, пояснюють у Лозівській міськраді. Значну похибку в розрахунку припущено через недосконалість самої формули розрахунку освітньої субвенції на 2019 рік.

Тому, хоча міський бюджет Лозівської міської ОТГ на 2019-й сформовано з дотриманням Бюджетного та Податкового кодексів, а обсяг міського бюджету по власних доходах складає 365,8 мільйона гривень, через недостатність обсягу медичної та освітньої субвенцій з державного бюджету на зарплату медиків громади не вистачає 14,3 мільйона гривень, на зарплату освітянам – 18,5 мільйона гривень.
За словами очільника Лозівської ОТГ Сергія Зеленського, зараз медики та вчителі вчасно отримують заробітну плату, але така ситуація призводить до розбалансованості міського бюджету.
– Замість розвитку громади ми маємо витрачати кошти на заробітну плату медпрацівників і вчителів, яка, відповідно до Конституції, має фінансуватися державою, – додає голова об’єднаної громади. – До того ж у 2017 році на плечі органів місцевого самоврядування перейшли енергоносії бюджетної сфери та зарплати непедагогічних працівників. На наші звернення Мінфін запропонував шукати тергромаді кошти самостійно або оптимізувати мережі.

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, стурбований розбалансованістю бюджету найбільшої об’єднаної громади України, ініціював звернення облради до уряду, аби вирішити питання щодо виділення додаткових коштів у розмірі 32,8 мільйона гривень для Лозівської ОТГ.

Також як президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Сергій Чернов звернувся до Кабміну та парламенту щодо неприпустимості порушення інтересів територіальних громад, до якого може призвести прийняття народними депутатами законопроекту № 10361 від 4 червня 2019 року щодо пільгового оподаткування земельних ділянок залізничного транспорту. Внесення таких змін до Податкового кодексу запропонували нардепи Володимир Гусак, Ярослав Москаленко та Анатолій Гіршфельд.

Останнього, до речі, було обрано до Верховної Ради від одномандатного виборчого округу № 179, до якого входить саме Лозівський район. Якщо законопроект буде прийнято, це може призвести до зменшення надходжень до місцевих бюджетів, і як наслідок – до порушення інтересів територіальних громад.

«Земельний податок, відповідно до статей 10, 265 Податкового кодексу України, належить до місцевих податків та зборів, що означає не тільки обов’язок їх встановлення органами місцевого самоврядування, а й зарахування їх до місцевих бюджетів у повному обсязі (100 %)», – йдеться у зверненні.
Водночас законопроект передбачає встановити ставку податку за земельні ділянки, що відносяться до земель залізничного транспорту, не більше ніж 0,25 % від їх нормативної грошової оцінки в разі, якщо нормативну грошову оцінку таких земель проведено; 0,25 % від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області в разі, якщо нормативну грошову оцінку таких земель не проведено.

«Переконані, що надання запропонованих у законопроекті податкових пільг щодо  оподаткування земельних ділянок залізничного транспорту призведе до зменшення надходжень до місцевих бюджетів. Також вимушені зауважити, що дія зазначеної преференції у 2018 році вже призвела до втрат місцевих бюджетів Харківської області у сумі понад 55 мільйонів гривень, а в цілому по Україні – майже 1,2 мільярда гривень, які так і не були відшкодовані державою. Тому Правління Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області категорично не підтримує внесення змін до Податкового кодексу України, визначених у законопроекті № 10361», – йдеться у зверненні.

Читайте також: Високі тарифи та простій на заводі: як можна вирішити проблеми Лозівщини