Що буде з районами після реформи місцевого самоврядування

23.12.2017 14:00 Влада
Фото: Марина Проценко Фото: Марина Проценко
Сьогодні в Україні є близько п’ятнадцяти об’єднаних територіальних громад, межі яких повністю збігаються з межами районів. Громада, яка поглинула весь район, є і на Харківщині – це створена в останній хвилі об’єднання Коломацька ОТГ.

На думку експертів, у таких районах зникають правові підстави для функціонування районних рад і виникає конфліктне питання щодо компетенцій в юридичному плані повноважень ради і виконавчого комітету ОТГ та районної ради і райдержадміністрації. З цим погоджуються і самоврядовці області, які все частіше наголошують на необхідних змінах у законодавстві та укрупненні районів. Тонкощі останнього обговорили на зборах Асоціації органів місцевого самоврядування у Харківській області, які пройшли 22 грудня в Люботині.

– Безумовно, ці питання потрібно врегулювати на законодавчому рівні: прийняти відповідний закон про адміністративно-територіальний устрій, а також внести зміни до Конституції, які стосуються децентралізації та реформи місцевого самоврядування в частині розподілу повноважень, – зазначив президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

За словами голови облради, нещодавно в деяких ЗМІ поширилася інформація про те, що на Харківщині доцільно створити три сільські райони, а також місто Харків як адміністративно-територіальну одиницю. Така інформація занепокоїла самоврядовців області, які направляли до обласної ради листи із запитанням, чи це державне рішення.
– Ця інформація не відповідає дійсності, що це думка окремих експертів чи вчених, – зауважив Сергій Чернов. – Звичайно, нас стурбувало те, що деякі експерти у Києві, не дуже володіючи специфікою ментальності та особливостями регіонів, дають рекомендації щодо укрупнення районів.

Тому, аби прийняти виважене рішення на рівні регіону, обласна Асоціація органів місцевого самоврядування прийняла рішення звернутися до голови обласної ради та голови облдержадміністрації, щоб ті створили відповідну робочу групу, яка розпочне процес обговорення майбутнього адміністративно-територіального устрою Харківщини.

Сюди ввійдуть представники і депутатського корпусу, і виконавчої влади, а також науковці, практики та громадські організації.
– Тільки після цього відпрацьовану модель ми винесемо на сесію обласної ради і вже після затвердження направимо в Уряд і Верховну Раду, аби це рішення врахували  під час прийняття змін до адміністративно-територіального устрою країни, – додав президент Асоціації.

А поки що остаточної кількості районів, які залишаться в області після реформи, не називають. Але їх кількість буде точно більшою за три-чотири, каже голова облради.

На його думку, при укрупненні потрібно звернути увагу на історичні особливості й на те, як складалися міжрайонні зв’язки. Це, насамперед, логістика – автомобільне та залізничне сполучення, а також наявність у районі центру, який би мав відповідну інфраструктуру, адміністративні приміщення та кадри.

– Слід звернути увагу і на фінансовий ресурс, який забезпечить надання послуг субрегіонального рівня. У центрах укрупнених районів має бути потужна база для медичних закладів та соцзахисту. Там мають бути сконцентровані відділення територіальні органів міністерств і відомств, – додав Сергій Чернов.

Марічка Зорянська