Спільний інтерес: де перетинаються шляхи Харківщини та Нижньої Саксонії

01.11.2018 17:30 Влада
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Широке впровадження альтернативних джерел енергетики та прискорення процесу децентралізації входять у зону спільних інтересів Харківщини та землі Нижньої Саксонії ФРН. Саме ці питання були головними на порядку денному зустрічі представників Харківської облради та німецької делегації.

Харківщину з робочим візитом відвідала делегація на чолі з депутатом Парламенту землі Нижня Саксонія паном Крістіаном Кальдероне. Питання подальшої співпраці з цією федеральною землею обговорив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. На зустрічі також були присутні перший заступник голови облради Віктор Коваленко, депутат обласної ради, перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Микола Тітов, зі сторони гостей – мер общини Лілієнталь Крістіан Тангерманн, керівник молодіжної організації ХДС у Нижній Саксонії Тільман Кубан, керівник офісу міністра економіки Нижньої Саксонії Гізо Баммель, керівник Філії Фонду Конрада Аденауера в Україні (м. Харків) Тім Петерс.

На початку зустрічі обидві сторони представили потенціал своїх регіонів. Сергій Чернов зазначив, що наразі Харківська область має добрі партнерські відносини з Німеччиною. Зокрема, він відзначив великий внесок в економіку регіону німецької компанії GIZ, яка допомогла побудувати модульне містечко для переселенців і взагалі багато робить для розвитку соціальної інфраструктури.

– Важливо, щоб програми, які сьогодні супроводжує GIZ, продовжили роботу і в наступному році, бо це величезна підтримка для економіки регіону. Компанія GIZ фактично розділила навантаження, що лягло на бюджет області з хвилею переселенців, – наголосив голова Харківської обласної ради.

Прагнення енергонезалежності

Відразу кілька галузей потрапили у площину спільних інтересів Харківщини та Нижньої Саксонії. Перша в цьому списку – біоенергетика, бо обидва регіони прагнуть до енергонезалежності.

– Ми енергозалежна країна, у регіоні це також відчувається. У всіх сферах економіки, житлово-комунального господарства потребуємо, насамперед, ментального перезавантаження. Економія енергоресурсів стосується всіх: для кожної родини від рівня споживання залежать комунальні платежі; для бізнесу це конкурентоздатність; для держави – економія ресурсів, якими вона розпоряджається. Тому ми зараз напрацьовуємо зміни в обласні програми, щоб залучити найсучасніші технології для впровадження у сферу комунальних підприємств ЖКГ, – підкреслив Сергій Чернов.

Гості зазначили, що дуже добре розуміють ті виклики, з якими стикнулися українці, бо самі проходили через це. Вихід німці знайшли в альтернативних джерелах енергії.

– У нас на політичному рівні було прийнято рішення відходу від деяких традиційних джерел енергії (зокрема, від атомної енергетики) на користь відновлювальних джерел. Для нас це був великий виклик – кожна родина, підприємець мали робити свій посильний внесок у цю справу, – розповів Крістіан Кальдероне.

Сьогодні Нижня Саксонія є виробником енергії з альтернативних джерел. У першу чергу використовується сила вітру та біомаса. Пан Кальдероне зазначив, що його регіону було б цікаво налагодити співпрацю з фірмами, що спеціалізуються на альтернативних джерелах енергії. При цьому він підкреслив, що Нижня Саксонія має сильне експертне середовище з цього питання, своїм досвідом німці готові поділитися і з Харківщиною.

Харківську сторону дуже зацікавила переробка біомаси, адже регіон має потужний сільськогосподарський сектор.

– Розвинуте сільське господарство та суміжні галузі, які забезпечують сировину для переробки, можуть зорієнтуватися на біоенергетику. Ті ж тваринницькі приміщення мають бути в замкненому циклі, – висловив зацікавленість очільник облради.

У процесі об’єднання

Впровадження децентралізації та реформи місцевого самоврядування також були серед основних питань, що порушувалися під час зустрічі. Німеччина вже давно стала на шлях децентралізації.

– Коли НДР приєдналася до ФРН, ми також мали реформувати структуру на комунальному рівні – створити нові громади. При цьому ми користувалися досвідом, якого набули у ФРН, –
поділився досвідом пан Кальдероне.

До речі, процес об’єднання громад у Німеччині триває і досі. Нещодавно на засіданні земельного парламенту Нижньої Саксонії було прийнято рішення про злиття двох окремих громад. Німецькі делегати зазначили, що такі рішення не приймаються без згоди місцевого населення.

Голова Харківської облради Сергій Чернов розповів гостям про ті успіхи, які регіон досяг зав­дяки децентралізації – це і спроможність створених ОТГ, зростання бюджетів у два-три рази, а в окремих випадках – і в дев’ять разів. Водночас самоврядовець не оминув і ті проблеми, з якими зіштовхнулися майже всі регіони України – це міграція населення, втрата кваліфікованої робочої сили та брак підготовлених кадрів у сфері місцевого самоврядування.

– Одне з головних завдань сьогодення – це зупинити міграційні процеси, які в Україні дуже потужні. Ми втрачаємо кваліфіковану робочу силу. Через цей виклик пройшло багато країн ЄС, тож ми потребуємо підтримки і порад у цьому питанні, – сказав Сергій Чернов. – Ми хотіли б перейняти досвід Німеччини у створення умов для розвитку малого та середнього бізнесу.

Не тільки розповісти, а ще й показати, як усе вище зазначене працює в землі Нижня Саксонія, пообіцяли гості. Німецька делегація запросила представників Харківської області до себе в регіон. За словами Сергія Чернова, таку харківську делегацію буде сформовано з науковців і підприємців, що готові до впровадження новітніх технологій.

Читайте також: Людмила Немикіна: «Громадян потрібно залучати до розподілу бюджетних коштів»

Мирослава Кольцова