У моді об’єднання. Чому реформу місцевого самоврядування вважають найкращою

07.12.2017 16:48 Влада
Фото: dotb.dn.ua Фото: dotb.dn.ua
Жителі об'єднаних територіальних громад, які вже відчули "смак" змін, та західні партнери України називають реформу місцевого самоврядування поки що найуспішнішою з тих, що впроваджуються в країні. До Дня місцевого самоврядування "СК" розповідає, як змінилося життя в ОТГ Харківщини.

Чинники успішності

За три роки в країні створено 665 об’єднаних територіальних громад, в яких проживають близько 5,7 млн українців. У 366 ОТГ уже проведено перші вибори, і з початку року в цих громадах власні доходи зросли на 85 % – до 7,5 млрд грн.

На Харківщині у прямих бюджетних відносинах з Києвом поки що чотири громади – Старосалтівська (Вовчанський район), Чкаловська (Чугуївський район), Мереф’янська (Харківський район) та Роганська (Харківський район). Тож тут уже не за словами, а на практиці знають, на скільки можуть зростати місцеві бюджети.
Вже з наступного року відчують це ще у восьми об’єднаних громадах області: Нововодолазькій, Зачепилівській, Малоданилівській (Дергачівський район), Коломацькій, Малинівській (Чугуївський район), Наталинській (Красноградський район), Золочівській та Оскільській (Ізюмський район). Вибори до цих громад відбулися в 2017 році.
Завершила процес об’єднання і Старовірівська ОТГ (Нововодолазький район). Відповідні документи подані Харківською облдержадміністрацією до ЦВК для призначення в ній перших виборів голови та депутатів, які орієнтовно відбудуться у квітні наступного року. Планується, що ще кілька новостворених об’єднаних громад вибиратимуть собі голову та депутатів.

До речі, згідно з рейтингом фінансової спроможності громад за перше півріччя 2017 року, який робили експерти Мінрегіону, Роганська ОТГ посіла 43-те  місце, Мереф’янська – 89-те, Старосалтівська – 177-ме, Чкаловська – 205-те. А 11 жовтня 2017-го Кабмін визнав спроможною і Нововодолазьку об’єднану громаду.
За експертними підрахунками, спроможність кожної об’єднаної громади залежить від чотирьох ключових критеріїв – її чисельності, питомої ваги базової дотації у структурі доходів, капітальних видатків на одного мешканця (без субвенцій з держбюджету), а також – витрат на утримання управлінського апарату.

Так, ОТГ з чисельністю менше 5000 мешканців мають менший потенціал розвитку порівняно з більш населеними територіями. Розвиток малого і середнього підприємництва на території певної громади залежить від наявності там кваліфікованих трудових ресурсів, обсягу місцевого ринку споживання, здатності ОТГ створювати й утримувати інфраструктуру.

Безумовно, більш населені громади з огляду на ці чинники є привабливішими для розвит­ку бізнесу і залучення інвестицій. Вони здатні надавати якісніші послуги й забезпечити кращі стартові умови для соціального та економічного зростання. За словами директора Харківського центру розвитку місцевого самоврядування Діани Баринової, всі створені на Харківщині громади відповідають головному чиннику спроможності – кількість їх населення перевищує 5000 жителів. 60 % створених громад мають чисельність населення більше 10 тисяч, 40 % – більше 6,5 тисячі.

– Основний фактор спроможності, який забезпечує наповнюваність місцевого бюджету, – це податок на доходи з фізичних осіб, і чим більше населення, тим більший цей податок, – пояснює експертка.

Перша об’єднана

Першими, хто ризикнув об’єднатися на Харківщині, були жителі Старосалтівської громади. Перші кроки ОТГ не були прості, набивали гулі, вчилися й розвивалися. Старий Салтів – це хороша рекреаційна зона області, тут мальовнича природа, багато баз відпочинку та пансіонатів. Громада вирішила використати цей фактор при наповнюванні місцевого бюджету. Рада укладає договори з місцевими базами відпочинку, туристичний збір від яких становить 1 % від доходу. Також серед основних статей доходу громади – податок на доходи фізичних осіб, який складає 60 % від загального, та 28 % – екологічний збір.

У Старосалтівській ОТГ багато роблять для підростаючого покоління: створюються комфортні умови у навчальних закладах, організовується якісне якісне дозвілля дітей. Не забувають в громаді й про заняття спортом та розвиток первинної ланки медичних установ.

За словами Старосалтівського селищного голови Едуарда Коновалова, в громаді багато уваги приділяється благоустрою та безпеці. Так, у селі Молодова встановлено нові автобусні зупинки, а мешканці села Зарічне, а це приблизно 700 чоловік, мають тепер систему вуличного освітлення. У планах – установлення камер відеоспостереження, розвиток рекреаційних зон та зеленого туризму.

Хочуть у Старосалтівській ОТГ започаткувати й виробництво альтернативного (екологічного) палива з відходів деревини. Виготовляючи пелети, громада очистить придорожні території, парки, сквери від гілок дрібної порослі, чагарників та забезпечить потребу населення в альтернативному твердому паливі. Річ у тому, що Старосалтівська громада об’єднує 20 населених пунктів, з яких тільки дев’ять газифіковані. Вугілля наразі не привозять до сіл, тож переважна більшість населення опалює свої домівки дровами, а пелети можуть стати більш дешевою альтернативою. Виготовлятимуть їх з відходів деревини та бур’янів. Раніше після весняних толок усе це утилізувалося як сміття на звалищі або спалювалось.

Наразі на території Старосалтівської ОТГ, і взагалі у Вовчанському районі, виробників пелетів немає. Комунальне підприємство громади вже закупило необхідну техніку: навісний тракторний обрізувач дерев, тракторну роторну косарку, подрібнювач відходів деревини. Також підписано договір на постачання трьох тракторів та трьох тракторних причепів.

Старосалтівська ОТГ
Перші вибори: 27 березня 2016 року
Кількість рад, що об’єдналися: 6
Площа об’єднаної територіальної громади: 472,6 км2
Кількість старостинських округів: 5
Чисельність населення громади: понад 8,1 тисячі

Своя допомога

У Чкаловській ОТГ справно працюють над покращенням соціально-економічної сфери та чекають дооб’єднання з Граківською сільрадою. Фінансову силу громада відчула, коли стала на рейки прямих відносин зі столицею. Бюджет ОТГ зріс у кілька разів. Якщо раніше «місцевих грошей» катастрофічно не вистачало, то сьогодні за гроші бюд­жету ОТГ підтримується освіта, медицина, впроваджуються різні соціальні програми. Серед досягнень Чкаловської громади – виконання бюджету на 111 %.

– Ми виконали бюджет, не залишили соціальну сферу. Потрохи починаємо термомодернізацію наших навчальних зак­ладів. У нас прямі відносини з Києвом, і ми отримали субвенцію на розвиток державної інфраструктури. За ці гроші громада здійснює комплексну модернізацію восьми об’єктів, – розповів «СК» перший заступник голови Чкаловської селищної ради Костянтин Чернявський.

Також у громаді взялися за ремонт та модернізацію будівлі, в якій розташовано Центр первинної медико-санітарної допомоги. Це комунальне підприємст­во було створено в цьому році. Наступного року планується дообладнання цього приміщення.

На території Чкаловської ОТГ було створено й опорну школу. А завдяки співпраці з ДФРР в наступному році планують обладнати там 22 сучасні мультимедійні класи з новими ортопедичними меблями. Також у планах і придбання двох шкільних автобусів, в яких буде передбачено можливість перевозити і дітей з обмеженими можливостями. Окрім цього, хочуть закупити нову техніку й для ЖКГ. Наразі три проекти Чкаловської громади до Державного фонду регіонального розвитку набрали по 54 бали. У цих проектах громада готова співфінансувати 20–30 % від загальної вартості (за умовами конкурсу місцеве співфінансування має складати не менше 10 %).
Громада започаткувала добру традицію – надання фінансової допомоги. Цьогоріч кожному чкаловському АТОвцю на лікування виділяли по 2000 грн. Також виділялися кошти на лікування інших жителів громади, допомагали й переселенцям. У наступному році в громаді планують видавати допомогу й при народженні дитини.

– 2000 грн за народження дитини – наразі ця програма вже погоджена виконавчим комітетом, чекаємо, що це рішення підтримають і наші депутати на сесії, – зазначив Костянтин Чернявський.

Соціально-економічний розвиток об’єднаної громади в наступному році планують покращити за рахунок і нових надходжень у бюджет – 3 % ренти за видобуток газу. Ця норма запрацює вже з 1 січня 2018 року.

А ще в Чкаловській ОТГ чекають на процес дооб’єднання з Граківською громадою. За Перс­пективним планом формування території громад на Харківщині граківці мали приєднатися до Малинівської ОТГ, але люди хочуть бути у складі Чкаловської.

– У нас одне коріння, одна історія, школа і одне кладовище, – каже пан Чернявський.

Відповідні зміни до Перспективного плану депутати облради прийняли на сесії 7 грудня.

Чкаловська ОТГ
Перші вибори: 31 липня 2016 року
Кількість рад, що об’єдналися: 6
Площа об’єднаної територіальної громади: 266,0 км2
Кількість старостинських округів: 5
Чисельність населення громади: понад 11,4 тисячі

Одружитися за 85 копійок

Нововодолазька об’єднана територіальна громада хоч поки ще прямих бюджетних відносин не має, проте вже офіційно визнана спроможною. З моменту виборів пройшло тільки вісім місяців, а тут уже встигли багато чого зробити: ФАП, амбулаторію, придбали чотири нові автомобілі медичної служби, на яких сімейні лікарі їздять до пацієнтів, новий сміттєвіз, трактор та іншу техніку для ЖКГ тощо.

А 5 грудня в Новій Водолазі в рамках обласного конкурсу «Разом в майбутнє» було відкрито сучасний Центр надання адміністративних послуг. Тепер, щоб отримати адмінпослуги, жителям об’єднаної громади не потрібно їздити до Харкова. У Центрі вже надаються 44 послуги, у день відкриття навіть зареєстрували народження дитини. Своєму «первістку» Центр подарував мікрохвильову піч.

Окрім реєстрації народження дитини, в Центрі можна буде найближчим часом отримати й закордонні паспорти, ID-картки та водійське посвідчення. Центр уже придбав відповідне обладнання. Усі послуги – прозоро та без черг, також є можливість скайп-консультації. У ЦНАПі обладнано куточок для дітей, окрім цього, є вільний Wi-Fi.

– Вартість послуг ми мінімізували, – розповів кореспонденту «СК» селищний голова Нової Водолаги Олександр Єсін. – Наприклад, реєстрація шлюбу – якщо органи реєстрації актів цивільного стану проводять шлюбну церемонію за 900 грн, то ми принципово проводимо її за 85 копійок (державне мито).

А ще мешканці об’єднаної громади не сплачують за вивезення сміття – реалізується спеціальна програма. При цьому в усіх населених пунктах збирання сміття відбувається щодня і централізовано. На території ОТГ є свій полігон твердих побутових відходів, куди і їде сміття. Однак наступного року в Нововодолазькій ОТГ планують запровадити сортування відходів. Громада вже закупила різнокольорові баки для різних видів відходів.

– У Польщі, наприклад, людям ще роздають різнокольорові пакети, щоб вони вже правильно сортоване сміття виносили. Ми, мабуть, закуплятимемо різнокольорові мішки, бо пакети можуть порватися, – ділиться голова об’єднаної громади.
Взагалі нововодолажці багато чого корисного взяли собі на озброєння з досвіду західних сусідів. Їх делегація вже кілька разів їздила до Польщі набиратися досвіду.
– Зараз картина в нашому місцевому Будинку культури нагадує ту, яку ми бачили в Польщі. Працює багато гуртків, усі вони безкоштовні, і діти зайняті, – зазначає пан Єсін.

Також за польським прикладом у Старій Водолазі створять Центр безпеки. Саме цей населений пункт було обрано на нараді з представниками екстрених служб – ДСНС, поліції та медицини. З його появою у будь-яку точку ОТГ екстрені служби встигатимуть доїхати вчасно.

– З’їздили подивилися, як такі центри організовують у Західній Україні. Визначили його вартість, щоб цю суму можна було закласти в бюджет – 2,4 млн грн. І по Центру підготовлено перший проект в ДФРР на придбання спеціалізованого пожежного автомобіля – 5 млн 300 тис. грн, – пояснює Олександр Єсін.

За прогнозами селищного голови, наступного року бюджет Нововодолазької ОТГ буде більший за районний. Так, якщо раніше спільний бюджет усіх рад, що увійшли до об’єднаної громади, складав 30–32 млн грн, то в 2018 році ця цифра складатиме 160–170 млн грн.

Нововодолазька ОТГ
Перші вибори: 30 квітня 2017 року
Кількість рад, що об’єдналися: 6
Площа об’єднаної територіальної громади:  351,614 км2
Чисельність населення громади: близько 19 тисяч

У новачках

Тільки входять у курс справ та набираються досвіду в Зачепилівський ОТГ. Перші вибори тут – як і в Золочівській, Коломацькій, Малинівській, Малоданилівській, Наталинській, Оскільській об’єднаних громадах – відбулися 29 жовтня. Тож наразі новачки займаються переважно оргпитаннями.

– У нас тільки нещодавно відбулася друга сесія, – розповів кореспонденту «СК» голова Зачепилівської селищної ради Юрій Кривенко. – Поки що здобутків великих немає, крокуємо по шляху вирішення оргпитань: прийняли регламент, структуру виконавчого апарату, затвердили постійні комісії тощо. Наразі працюємо над бюджетом 2018 року. Бюджет ОТГ зросте в кілька разів, але разом з цим зросте і відповідальність. Потрібно наводити порядок у спільному нашому домі, щоб усі сплачували податки. Працювати над збільшенням земельного податку. Багато втрачаємо від того, що підприємства, які працюють на нашій землі, зареєстровані на інших територіях.

Окрім цього, громада буде звертатися до районної влади, щоб взяти на свій баланс об’єкти освіти, культури та медицини.

– Працюємо й над написанням своєї стратегії розвитку. Нещодавно повернувся з Києва, був на другому форумі об’єднаних громад. Почув багато корисної інформації, – зазначає пан Кривенко. – Будемо працювати й над створенням ЦНАПу. Наразі прийняли на роботу реєстратора, однак у громаді не вистачає вільних приміщень.

Можливо, нам вдасться залучити кошти, які підуть на будівництво центру адмінпослуг. Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко на форумі сказав, що, чим вкладати гроші в ремонт якоїсь старої будівлі, можливо, краще побудувати нове адміністративне приміщення.

Зачепилівська ОТГ
Перші вибори: 29 жовтня 2017 року
Кількість рад, що об’єдналися: 6
Площа об’єднаної територіальної громади: 411,76 км2
Чисельність населення громади: понад 10 тисяч

ЦНАП на колесах

Держава надає об’єднаним громадам максимальну допомогу, повноваження та ресурси, а також дієві інструменти для розвитку. У 2018 році держпідтримка громад сягне майже 18,5 млрд грн. Це 6 млрд – ДФРР, 1,9 млрд – субвенція на ОТГ, 5 млрд – сільська медицина, 5 млрд – субвенція на соціально-економічний розвиток, 250 млн – програма «Питна вода», 370 млн – на розбудову футбольних полів та спортивної інфраструктури. Маршрутну карту зав­дань на наступний рік озвучили на ІІ Всеукраїнському форумі об’єднаних громад «Ініціативи, що змінюють життя», який відбувся 4 грудня в Києві.

Під час заходу віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко презентував перший в Україні мобільний ЦНАП, який працюватиме у Славутській ОТГ Хмельницької області.

Тепер працівники центру відвідуватимуть мешканців віддалених населених пунктів: протягом тижня передбачено 5 маршрутів, які покривають 20 населених пунктів. Завдяки мобільному ЦНАПу понад 8 000 жителів віддалених населених пунктів Славутської громади, у тому числі пенсіонери та люди з інвалідністю, отримають якісний доступ до адмінпослуг.

Мобільний ЦНАП – це спеціальне авто, повністю облаштоване місцями для двох адміністраторів та трьох відвідувачів, надає 80 послуг у форматі «єдиного вікна» безпосередньо в селищах та селах. Така модель успішно зарекомендувала себе в європейських практиках та є абсолютною новинкою для України.

У мобільному ЦНАПі надаються найпопулярніші для жителів громади послуги, передбачена можливість встановлення паспортного обладнання, працює термінал для розрахунків платіжною карткою. Плата за надані послуги буде надходити до бюджету громади.

Читайте також: Польські уроки децентралізації