Харківські студенти взялися за вирішення глобальної медичної проблеми

10.08.2018 09:00 Влада
Упродовж кількох місяців у Будинку рад усі тонкощі роботи самоврядовців відточували 60 студентів харківських вишів. За підтримки Харківської обласної ради наприкінці квітня було дано старт Школі місцевого самоврядування. На фініші навчання – у липні – учні презентували свої проекти. Однак на цьому крапку не поставлено, наразі триває активна фаза реалізації згенерованих під час навчання ідей, деякі проекти з регіональних можуть перерости не тільки у всеукраїнські, а й у міжнародні.

Саме серед таких проектів – «Steps to health», напрацювання медичної команди Школи місцевого самоврядування. (Нагадаємо, навчання у Школі проходило за п’ятьма напрямами – «юриспруденція», «охорона здоров’я», «наука і освіта», «молодіжна політика» та «інформаційна політика». Заповнюючи гугл-форми учасники вказували, яка сфера їм найбільше цікава). Проект «Steps to health» спрямований на попередження генетичних захворювань. Розібратися в питанні студентам Школи допомагала директор Харківського спеціалізованого медико-генетичного центру, депутат обласної ради, провідний учений Харківщини Олена Гречаніна.

Фото: oblrada.kharkov.ua

– На жаль, молодь не завжди замислюється над тим, як поводитися впродовж вагітності. А від здоров’я майбутньої мами залежить здоров’я малюка. Олена Яківна займається вивченням рідкісних захворювань на генетичному рівні. І на меті проекту Школи – попередити такі захворювання, – підкреслила організатор Школи місцевого самоврядування Ксенія Іванова.

– Усе людство зараз переживає доволі складний період. Наша генетична інформація не встигла пристосуватися до успіхів цивілізації, і тому кількість різних помилок при зародженні людини, в ході її життя дуже сильно збільшується. Тому дедалі частіше з’являються люди з рідкісними захворюваннями. Мене підкорили талант і активність учнів Школи місцевого самоврядування, тому ми і співпрацюємо, – розповіла «СК» Олена Гречаніна.

Читайте також: Інвестиції у знання: як харківська книжкова фабрика пробивалася на ринок ЄС

Наразі відвідувачами Школи було проведено велику роботу з вивчення досвіду та напрацювань Харківського спеціалізованого медико-генетичного центру, також опрацьовано багато зарубіжної літератури. Тепер «медична команда» разом зі своїм наставником переходить до наступного етапу – готують для молодят літературу й паралельно з цим у вересні починають скринінг малюків, які потрапили до відділення новонароджених хворими. Впроваджуватиметься комплексна програма: спостереження до вагітності, під час і після народження дитини.

– По суті ми будемо готувати всіх людей, які планують народження дитини, до зародження нового життя. Це називається первинна профілактика. Наш Центр приймає хворих не тільки з усіх міст України, а й з-за кордону. Тож наступним етапом нашого спільного проекту стане його поширення в інших країнах, – пояснила Олена Яківна.

За словами організаторки Школи місцевого самоврядування, не тільки пані Гречаніна перебувала завжди «на зв’язку» зі студентами. Взагалі обласні депутати дуже охоче йшли на співпрацю з молоддю, багато уваги приділяли спілкуванню. Часто заняття проходили після п’ятої вечора, і депутати, члени комісій після свого робочого дня приділяли увагу учням Школи. Наприклад, голова постійної комісії з питань бюджету Людмила Немикіна по поличках розклала студентам складну тему фінансування регіону, розповіла, як облрада взаємодіє з обласною державною адміністрацією.

А голова постійної комісії з питань молодіжної політики, спорту, культури та туризму Валерія Мураєва неодноразово спілкувалася з усіма учасниками проекту, давала студентам Школи завдання з рекреаційних зон. Так народилася ідея перетворити Краснокутський дендропарк на популярне місце відпочинку не тільки для жителів області, а й для представників інших регіонів.

Практичні поради молоді давав і голова постійної комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації Олександр Гусаров, своїм досвідом ділилися й працівники виконавчого апарату облради.

Фото: oblrada.kharkov.ua

– Узагалі Школа місцевого самоврядування запустилася після презентації нашої ідеї голові Харківської обласної ради Сергію Чернову. Спочатку ми її озвучили заступнику голови облради Володимиру Скоробагачу, і він порадив звернутися до Сергія Івановича. Голова облради нашу ідею підтримав, зазначив, що йому дуже імпонує такий формат співпраці з талановитою молоддю, – сказала Ксенія Іванова.

При цьому дівчина зізнається, що не очікувала такої кількості охочих потрапити до Школи на навчання. Організатори отримали понад 200 заявок і відібрали 60 мотивованих молодих представників Харківщини. За словами організаторки, зараз вона разом зі своєю командою працює над новим, більш масштабним, проектом співпраці з обласною владою.

Довідка

Школа місцевого самоврядування стартувала 24 квітня 2018 року. Навчання в ній пройшли 60 студентів (середній вік 20 років). 6 липня учасники навчання презентували свої проекти: «Школяр знає свої права», «Студенти, досвід, співпраця», «Академія Державної Еліти», «Steps to helth», «Асоціація коледжів Харківщини».

Читайте також: Скільки дітей у області буде навчатися в інклюзивних класах

Мирослава Кольцова