Банани: як купувати якісні та правильно зберігати

Банани: як купувати якісні та правильно зберігати

фото stockfresh.com

Щоб купити смачний банан, недостатньо просто прийти в магазин. Часто на прилавку можна побачити як недоспілі, зеленуваті плоди, так і жовті, з темними плямами – і тоді взагалі не зрозуміло, чи варто їх брати. Давайте разом розбиратися, на що треба звертати увагу, купуючи ці тропічні фрукти, щоб не вскочити в халепу.

Користь для людини

Почнемо з того, що банан – дуже корисний фрукт. У ньому міститься багато вітамінів і мінералів, фруктоза, сахароза та глюкоза, клітковина, а його головна цінність полягає у великій кількості калію, який дуже важливий для правильної роботи всіх органів людини.
Продукт дуже поживний, не подразнює слизову шлунка, а навпаки, заспокоює її, тому банани можна їсти при печії. Вони не викликають алергію, покращують роботу печінки й навіть нормалізують кров’яний тиск при гіпертонії.
Але й у них, як і в будь-яких продуктів харчування, крім плюсів є і мінуси. Приміром, тим, хто хворіє на цукровий діабет, банани їсти не можна через високий вміст у них цукру. Вживання недозрілих фруктів може призвести до здуття живота й підвищеного газоутворення, до того ж зелені банани гірше засвоюються.

Як вибрати

Насамперед, зверніть увагу на колір. У стиглого плода буде рівномірне насичене жовте забарвлення шкірки. Якщо ви бачите банан зі шкіркою сіруватого кольору, краще оминути його – це значить, що фрукти вже були
подмороженими або неправильно дозрівали, тому й можуть бути або неприємними на смак, або й геть несмачними.
Форма. Дозрілий банан матиме обтічну форму, а не ребристу.
Шкірка. Шкірка в хорошого банана щільна, матова і гладка. Іноді в магазинах і супермаркетах банани можуть обприскувати водою для поліпшення зовнішнього вигляду і кращого збереження фрукта. У переспілих бананів шкірка трохи зморшкувата, а самі вони м’які на дотик.
Чорні цятки. Іноді на шкірці банана можна побачити невеликі чорні точки. Вони абсолютно безпечні і є показником того, що фрукт уже повністю дозрів і готовий до вживання. Такі банани краще не зберігати довго, а відразу їсти, інакше вони швидко зіпсуються.
Розмір. Іноді можна почути думку, що великі банани, які продають у супермаркетах, – це так звані кормові банани, які в їжу людині не годяться, і що корисні тільки маленькі банани. Це не зовсім так. Є банани екстра-класу (це фрукти дов­жиною від 20 см), а коротші – 1 і 2 класів, але насправді смакові якості не завжди залежать від розміру.

Цікавий факт
Смачніші банани завжди розташовуються в центрі грона, тому, якщо збираєтеся купити 1–2 банани і є можливість відокремити їх самому, краще вибрати саме «центральні».

Як зберігати

Оскільки банани – продукт, який може швидко зіпсуватися, слід дотримуватися певних правил їх зберігання.
По-перше, класти банани в холодильник не потрібно – вони там швидко потемніють, а м’якоть може набути гіркуватого смаку. Тому якщо ви знаєте, що відразу не з’їсте банани, купуйте ті, у яких немає плям і цяток, а якщо купує­те банани про запас, краще візьміть злегка недостиглі плоди.
Ідеальна температура для тривалого зберігання трохи недостиглих бананів – 13–15 градусів тепла. При нижчій температурі, як і при вищій, банани швидко почорніють. Тому покласти їх можна у прохолодний підвал або погріб з відповідною температурою або ж у крайньому разі в будь-яке прохолодне місце, яке добре провітрюється.
По-друге, не тримайте банани в закритих поліетиленових пакетах, а відразу виймайте їх, нехай лежать вільно.

Швидке дозрівання банана викликається етиленом – речовиною, яка потрапляє в плід через ніжку. Щоб уникнути цього, ніжку банана потрібно обмотати щільно поліетиленом або фольгою, а потім покласти продукт у місце з прийнятною температурою. Так можна зберегти нестиглі плоди до 1–2 тижнів.


фото wikihow.com

 

 

 

 

 

Автор: Олеся Скачко