Чай у пакетику: користь чи шкода?

Чай у пакетику: користь чи шкода?

фото etcetera.media

Чай у пакетику значно прискорює процес чаювання: достатньо покласти заповітний пакетик у чашку, і через хвилину ароматний і підбадьорливий напій буде готовий. Але «швидко» – не завжди синонім «добре».

Виробництво і склад

Перед тим як потрапити на прилавки магазинів, чайне листя проходить дуже тривалий процес обробки: сушіння, сортування, скручування, нарізання і заключне фасування. Після обробки зазвичай залишаються дрібні частинки, так званий чайний пил, відходи, які не годяться для фасування та пакування у брикети. Ось ці частинки часто й використовуються для вироб­ництва дешевого пакетованого чаю. Сумлінні виробники обов’язково стежать за якістю, використовуючи відходи свіжого збору, оброблені від бактерій, або ж подрібнений листовий чай, нехай і другого сорту. А от недобросовісні, навпаки, можуть використовувати сировину поганої якості, прострочену або з цвіллю.
У складі пакетованого чаю можуть бути шматочки фруктів, трави, пелюстки квітів, а також ароматизатори та... барвники. Деякі виробники можуть використовувати штучні барвники, тому що чайні відходи зазвичай не дають насиченого кольору.
Щоб виявити барвники в пакетику чаю, достатньо опустити його в холодну воду. Якщо вода змінить колір – значить, барвник є.
Ще одна важлива складова пакетованого чаю – матеріал, з якого виготовлено пакетик. У дорогих чаях це буде нейлоновий мішечок, а в дешевих – паперовий, який просочують хімічною речовиною, щоб він не розпадався у воді.

У чому шкода

Сумлінні виробники зазвичай не економлять ні на пакетиках для чаю, які виготовляють з хороших матеріалів, ні на самому чаї. Щоправда, коштувати такий чай дешево не буде. А от неякісний чай, а також штучні ароматизатори та барвники в його складі завдають шкоди орга­нізму. Ці «добавки» можуть поступово порушувати обмін речовин і послаблювати захисні функції. Також у чаї містяться фториди – речовини, які в помірній кількості зміцнюють кістки та зуби. У дешевих пакетованих чаях цих фторидів дуже багато, накопичуючись в організмі, вони починають діяти руйнівно, псуються зуби та емаль, з’являються болі в суглобах і кісткові шпори, слабшають м’язи та збільшується ризик захворювання нирок. Тому вживання неякісного продукту більш ніж п’ять разів на день тривалий час може призвести до проблем зі здоров’ям.


фото shop.coffice.ua

Вибираємо хороший пакетований чай

Купувати варто той чай, у якому пакетик виготовлений зі штучного шовку або нейлону, і мотузочок пришитий, а не приклеєний. Кожний пакетик повинен бути упакованим в окремий конверт, а в самій коробці не має бути присутній чайний пил.
Обов’язково читати зазначене на упаковці: дешеві квіткові та фруктові чаї – практично повністю штучний продукт, що складаєть­ся з барвників і ароматизаторів.
Звертати увагу на колір заварки: вона має обов’язково бути прозорою, оскільки каламутність такої заварки – ознака неякісного продукту. Також повинен бути відсутнім присмак або запах клею.

Як використовувати чайний пакетик у побуті
1. Як компрес для очей (тільки чистий чорний або зелений,
без добавок).
2. Для боротьби зі сторонніми запахами в холодильнику або шафі для одягу.
3. Зелений пакетований чай – як добриво для кімнатних рослин.

Автор: Олеся Скачко