Чого ми ще не знаємо про сіль

Чого ми ще не знаємо про сіль

ridna.ua

Для українців сіль — продукт космічного значення. Адже на небі простягнувся Чумацький Шлях, який вказував дорогу за сіллю. Та й традиційний український бренд — сало — без солі не обійдеться. А що нового знаємо про сіль ми?

Нетрадиційно про традиційну
Це такий давній і традиційний продукт, що нічого нового для нього, здається, не вигадаєш. Але навіть у традиційній сфері його вживання — на кухні залишаються ще багато можливостей використання солі, про які не всі знають. Наведемо лише деякі з них
Варити яйця слід у круто посоленій воді — ропі, тоді навіть якщо шкаралупа трісне, білок не витече у воду. Якщо потрібно визначитися, чи свіжі яйця (не якісні, а саме свіжі), опустіть їх у ропу: старі плаватимуть зверху, а свіжі опустяться на дно.

Фото: steptohealth

А от якщо у спеку обернути маслянку змоченою в солоній воді серветкою, масло в ній не розтане Слизьку рибу буде зручніше чистити, якщо тримати її пальцями, що попередньо опустили в сіль. Якщо риба сильно пахне тванню, її потрібно вимити в міцному холодному розчині солі.
Щоб позбутися неприємного запаху в холодильнику, протріть його сумішшю солі й харчової соди. А змішавши сіль з корицею, можна видалити неприємний запах у НВЧ-пічі чи духовці. Щоб освіжити повітря в будинку, розріжте апельсин навпіл, посипте обидві половинки сіллю й залиште полежати.
Але для солі знайдеться робота не тільки на кухні. Приміром, сумішшю із солі, борошна та оцту в рівних пропорціях очищають латунь і мідь. Залиште суміш на виробі на годину, потім видаліть м’якою тканиною.
«Дружить» сіль і з тканиною. Її можна використати тоді, коли щось обіллєте вином. Щойно забруднене місце посипте сіллю, після цього півгодини потримаєте річ у холодній воді перед тим, як відіпрати пляму.

Фото: sunmag.me

Крім того, сіль додасть насиченості кольору: виперіть завіски або килими в підсоленій воді; або просто потріть килим тканиною, просоченою водою із сіллю, а потім пройдіться пилососом.

Будемо з йодом
Кам’яна кухонна йодована сіль — це неочищена або очищена звичайна сіль, яку штучно збагатили йодом. Цей елемент — доволі летюча речовина, а отже, зберегти його в пачці солі з терміном придатності рік або два майже нереально. І колись навіть у більш-менш свіжій відкритій пачці йод утримувався недовго, і за деякий час сіль перетворювалася на звичайнісіньку традиційну. Але за прийнятим у 2000-му році стандартом для збагачення солі зараз використовуються набагато більш стабільні сполуки йоду, до того ж, виробники майже вдвічі збільшили його вміст у солі. І тепер йодована сіль для збереження своїх якостей не вимагає спеціальної упаковки або умов зберігання.
Йодована сіль може бути різною.

Фото: 4mama.ua

Морська — сіль, отримана шляхом випаровування звичайної морської води з подальшим очищенням, вона не містить штучних хімічних сполук.

Чорна — неочищений продукт з дуже багатим на різні мікроелементи складом.

Фото: znaj.ua

Дієтична — отримана лабораторним шляхом дієтична сіль, яка містить менше, порівняно з іншими видами солі, натрію, зате більше — кальцію і магнію.
Використовувати йодовану сіль можна для будь-якого способу готування і на будь-якому етапі. Не варто тільки додавати її в консервацію: смак вона не зіпсує, а от колір продуктів може спотворитися, що геть не всім подобається.
До речі, існує кілька типів цього виду солі за розміром, кожний має свою сферу використання. Крупного помелу — її використовують для приготування перших страв, а також розсолів і маринадів. Середнього помелу — це ідеальний компонент страв з м’яса, риби та птиці. Дрібного помелу — її ще називають салатною. Такою сіллю заправляють різні холодні і вже готові страви, а також її подають до столу.
Крім збагачення організму йодом, такий продукт може мати й інше лікувальне застосування. Теплий компрес міцного розчину йодованої солі полегшить кашель при ГРВІ і грипі, до того ж, він відхаркувальний ефект.
Запалене горло при ангіні полощіть слабким розчином цього мінералу.

Фото: yaklikuvati.in.ua
Ванни з йодованою сіллю допоможуть позбутися шкірних подразнень і висипань, а ще зроблять шкіру еластичнішою і пружною.
Домашнє мило з морською сіллю дозволить вам надовго забути про проблеми зі шкірою обличчя. Для його виготовлення подрібніть на дрібній тертці шматок звичайного дитячого мила, залийте його одним мірним стаканом дистильованої води і поставте на слабкий вогонь Коли вода повністю випарується, додайте в розчин 1 ч. л. аптечної бури і збийте масу міксером. Потім додайте 4 ст. л. морської йодованої солі, кілька крапель улюбленої ефірної олії і розлийте масу по формах. Коли мило загусне, можна використовувати його для вмивання.

Фото: newsdaily.com.ua

 

Корисна не завжди
Протипоказання до застосування йодованої солі
— тиреотоксикоз (підвищення функцій щитовидної залози),
— рак щитовидної залози,
— туберкульоз,
— нефрити, нефрози,
— фурункульоз,
— хронічна піодермія,
— геморагічні діатези,
— кропив’янка.

Автор: Зоя Голіусова