Готуємо яйця до інкубації

Готуємо яйця до інкубації

Фото: ferma-nasele.ru

Настає сезон інкубації, і саме час збирати сировину для закладання — яйця. Від їх якості залежить здоров’я курчат, що вилупляться.

Збираємо найкращі

Для інкубації відбирають яйця середньої маси, правильної овальної форми, без дефектів шкаралупи, знесені до восьмої ранку. Збирати їх потрібно, коли вони ще теплі.

Не можна залишати яйця надовго у гнізді: у курки може пробудитися інстинкт висиджування, і вона гірше нестиметься. Ще одна реальна небезпека: може виникнути звичка до розкльовування яєць. До того ж, у яєць, що залежались у гнізді, у літню пору погіршуються інкубаційні якості, а в зимову вони переохолоджуються. Щоб уникнути потрапляння мікробів під час охолодження, їх переносять у прохолодне сухе приміщення.

 

Термін зберігання

У яєць, призначених для інкубації, він має бути якомога меншим, кожний зайвий день знижує виводимість, а після 10-ї доби вона зменшується дуже різко. Для видів, птиці, що найчастіше утримуються на подвір’ї, термін зберігання яєць для інкубації складає: курячих, індичих — 5–6 діб; качиних — 5–7; гусячих — до 10; цесарок– 8.

Лоток для зберігання яєць роблять з фанери з отворами діаметром 5 см. Яйця укладають в один шар у фіксованій позиції, гострим кінцем угору. Потім їх переносять у прохолодне (не більш ніж 12 °С) сухе (відносна вологість не вища за 75–80 %, оптимальна — 65–70 %) приміщення. При тривалому зберіганні, щоб запобігти прилипанню жовтка до стінки шкаралупи, яйця до закладання потрібно періодично перевертати — двічі на день з одного боку на інший.

 

Процедури для дезінфекції

І перед тим, як закладати на інкубацію, і перед тим, як підкладати під квочку теж, обов’язково слід обробити шкаралупу яєць. Спочатку — вимити. Користуватися тканиною або губками не можна. Для відмивання яйця кладуть у дротяну сітку. Її занурюють у дезінфікуючу рідину (1 %-й розчин перекису водню або слабкий розчин марганцівки) з температурою на 5 градусів вищою, ніж у яєць. Сітку обережно крутять, поки не досягнуть бажаного результату. Потім вимиті яйця висушують.

Наступну дезінфекцію можна зробити двома способами. Як на нас, то перший більше годиться для промислового використання, але все одно розповімо і про нього.
1. У спеціальній герметичній камері. На 1 м3 її об’єму використовують 30 мл 40 %-го формаліну, 20 мл води та 20 г марганцевокислого калію. У газокамерах установлюють посудину з формаліном і водою, туди висипають марганцівку і швидко зачиняють двері в камеру. Марганцівка взаємодіє з формаліном, що супроводжується бурхливою реакцією з виділенням великої кількості парів, які обкурюють яйця і знищують мікроорганізми на їх поверхні. Вологість у дезкамері має бути в межах 75–80 %, температура — 30–35 °С. Тривалість процедури 30 хвилин, після чого включають витяжну вентиляцію, а потім відчиняють двері. Залишки парів нейтралізують розбризкуванням розчину аміаку, об’єм якого повинен бути вдвічі меншим за об’єм використаного формаліну.
2. Ультрафіолетове опромінення. Лотки з яйцями встановлюють на столі. Ртутно-кварцову лампу розміщують над яйцями на висоті 70–80 см і опромінюють їх протягом 5–10 хвилин.
Після проведення усіх цих процедур можна вже оцінити придатність яєць для інкубування за допомогою овоскопа, а далі — власне закладання в інкубатор або під квочку.

 Терміни вилуплювання яєць різних видів птиці

Вид

Час інкубації, днів

Після якого дня не перевертати яйця

Курка

21

18

Фазан

23–25

20

Цесарка

26–28

23

Індик

28

25

Куріпка/сіра куріпка

22–24

19

Гуска

29–31

27

Качка домашня і дика

27–28

24

Качка мускусна

33–35

30

Перепел

17

15

 

Матерiaли по темі

Автор: Данило Мигай