Лопух як лікарський засіб

29.04.2019 10:35 Корисно
agronomu.com agronomu.com
Народні засоби використовують як сировину подеколи доволі несподівані речі. От, приміром, злісний бур’ян лопух може допомогти у вельми неприємних ситуаціях.

Настоянку лопуха можна застосовувати для зняття гострих болів у розтрісканих п’ятках. Для її приготування знадобляться 2 склянки свіжого подрібненого кореня лопуха та 500 мл горілки. Коріння необхідно попередньо вимити й очистити щіткою, потім ретельно подрібнити в блендері або пропустити через м’ясорубку та залити горілкою. Настоювати засіб потрібно в прохолодному місці протягом тижня, періодично збовтуючи його. Після цього процідити настоянку.

Після декількох компресів з настоянкою майже вся стара груба шкіра на підошвах легко відстає, іноді навіть занадто легко і швидко. Тоді потрібно розвести засіб водою.

Ще можна прикладати до п’яток на ніч коржі з лопуха. Треба розім’яти листя лопуха в кашку, змішати з медом, додати звичайне борошно, щоб вийшло не надто густе тісто, і спекти коржі. Докласти ці коржі теплими до п’яток, а вранці обробити ноги звичайним способом, просто зішкрібати всю ороговілу шкіру, що відстає. Після такої процедури не треба займатися ні домашнім, ні професійним педикюром. Якщо однієї процедури виявиться мало, шкіра відстане недостатньо, можна повторити її двічі-тричі.

Настоянку лопуха можна використовувати і для схуднення. Адже вона знижує великий апетит, послаблює випорожнення, сприяє прискоренню обмінних процесів в організмі, виводить зайву рідину. Щоб приготувати засіб, слід 15 г подрібнених коренів залити 1 склянкою холодної води й дати настоятися протягом ночі. Уранці поставити на плиту й довести до кипіння. Коли настій трохи охолоне, його потрібно випити за чотири рази протягом дня.

Потрібно налаштуватися на тривалий прийом: засіб найчастіше рекомендують приймати по 0,5 ч. л. або 10–15 крапель перед їдою, тричі на день, тобто потрібно буде мінімум тричі на день поїсти. Інколи проблеми з шлунково-кишкового тракту усуває не сама настоянка, а нормалізація режиму харчування, яка є обов’язковою умовою її прийому.