Мандаринові кірки: що з ними можна робити?

Мандаринові кірки: що з ними можна робити?

фото edinstvennaya.ua

Що ви зазвичай робите з кірками, коли з’їдаєте мандарини? Викидаєте? Годі це робити! Мандаринові кірки — надзвичайно корисна річ у господарстві, переконайтеся в цьому самі.

Мандарини — помаранчевий символ усіх зимових свят. Вони дуже корисні, адже в них дуже багато вітамінів, серед яких перше місце посідає вітамін С, а їх яскравий колір і смак подобається і дорослим, і дітям.

Зазвичай після поїдання мандаринів залишаються кірки, і їх у більшості випадків викидають. А от даремно. І свіжим, і навіть сушеним кіркам у будинку можна знайти гідне застосування — як у господарстві, так і в кулінарії, і в косметології тощо.

Використовуємо в побуті

Найпоширеніший спосіб застосування мандаринових шкірок у домашньому господарстві — ароматизація приміщень. Кірками можна заповнити невеликі скляні вази, а їх — розставити по дому, і в повітрі деякий час витатиме легкий запах цитрусових. Також уже висушені мандаринові кірки — хороший засіб для профілактики молі.
Столовий оцет, настояний на мандаринових кірках, — відмінний засіб для чищення. Він допоможе очистити кахель від жиру й усунути вапняний наліт, добре бореться з цвіллю.

Настоєм на мандаринових кірках можна обприскувати кімнатні рослини.
Готується настій так:
200 г мандаринових кірок потрібно залити 1 л теплої води, настоювати 5 днів у темному місці, потім процідити. Половину готової настоянки розбавити 2 л відстояної води й додати 1 ч. л. натертого господарського мила. Одержаний розчин — чудовий засіб для боротьби з попелицями та павутинними кліщами.

Господарям тих котів, які люблять погризти кімнатні рослини, рекомендується «прикрасити» квіткові горщики й вазони мандариновими кірками, тому що їх запах відлякує пухнастих шкідників. Кірки треба періодично оновлювати.
Мандаринові кірки можна використовувати і для декору, вирізаючи з них різні фігурки, з яких утворювати гірлянди і підвіски. Також висушені кірки можна покривати лаком або фарбою і створювати об’ємні картини або різні декоративні вироби.

У кулінарії

З мандаринових кірок можна заварювати ароматний чай, робити цукати й готувати варення, а в подрібненому вигляді додавати у випічку. Але все це — за умови, що ви попередньо добре помили мандарини. По-перше, на їх шкірку можуть потрапити збудники різних інфекцій, а по-друге, привізні цитрусові перед тривалим транспортуванням і зберіганням дуже часто обробляють хімічними речовинами, тому ретельне миття — обов’язкова умова.


фото takprosto.cc

Напій з мандаринових кірок. Знадобляться: мандаринові кірки (скільки є або скільки поміститься в банку); цукровий пісок і лимонна кислота — за смаком, а ще — вода. Свіжі чисті мандаринові кірки укласти в банку до верху, залити окропом і настоювати добу при кімнатній температурі. Потім рідину вилити в емальовану каструлю і поставити на вогонь, а кірки подрібнити через м’ясорубку або блендером. Подрібнені кірки покласти знову в банку, залити киплячою рідиною і настоювати ще добу. Потім ще раз процідити, додати в настій цукор і лимонну кислоту за смаком, перемішати й перелити в кувшин або пляшку.

У косметології і народній медицині

Завдяки своїм корисним властивостям мандаринові кірки можна активно використовувати для догляду за шкірою обличчя і тіла.

Освіжаючий тонік для обличчя. Такий тонік бореться з чорними цятками на шкірі, підтягує і тонізує шкіру. Кірки з 1 мандарина дрібно порізати й залити 0,5 склянки охолодженої кип’яченої води. Настовати добу, потім процідити і протирати отриманим засобом обличчя вранці та ввечері.
Тонізуюча маска для обличчя. Мандаринові кірки подрібнити в блендері, додати 1 яєчний жовток і 1 ч. л. сметани. Нанести на шкіру й залишити на 15 хвилин. Змити теплою водою.
При застуді та бронхіті можна приготувати мандариновий відвар. 3 ст. л. сухих мандаринових кірок потрібно залити 2 склянками окропу й настоювати 2 години. Потім процідити й додати 2 ст. л. меду. Приймати по 0,5 склянки 4 рази на день.
При дисбактеріозі порошок з висушених шкірок додається в будь-яку їжу в кількості 1 ч. л.

 

Автор: Олеся Скачко