Овоскоп власноручно: зробити легко, а користь безсумнівна

Овоскоп власноручно: зробити легко, а користь безсумнівна

Фото: 1kyra.ru

Яйця, незалежно від того, курячі, качині, гусячі чи перепелині, під час висиджування потрібно неодноразово перевіряти. І помічник у цій справі —овоскоп.

Узагалі таку операцію за час висиджування (інкубації) потрібно проводити чотири рази.

1. Ще до закладання в інкубатор (під квочку) — для усунення бракованих яєць з дефектами шкаралупи, маленькою повітряною камерою в тупому кінці, подвійним жовтком тощо. Слід зважити на те, що у свіжому яйці повітряна камера ледь помітна, але чим довше зберігається яйце, тим вона стає більшою і помітнішою. Зародок проглядається у вигляді темної плями, а неоплодотворене яйце буде прозорим.

2. Через 7 днів — у курячих яєць, 9 днів — у індичок і качок, 10 днів — у гусей. До цього моменту в зародків уже формуються кровоносна система, з’являється серцебиття. Овоскопування дозволяє виявити й усунути завмерлі зародки, уражені цвіллю. Друге просвічування дозволяє впорядкувати яйця за категоріями залежно від того, як вони розвиваються.

3. На 11–14 добу — з метою контролю за кровоносною системою.

4. За 2 доби до планованого виведення пташенят, щоб визначити терміни і якість виведення.

У великих господарствах є сенс застосовувати промислові овоскопи, розраховані на виробничі кількості яєць. А от на приватному подвір’ї або навіть у фермерському господарстві, де птахівництво не надто розвинуто, можна скористатися і апаратом, виготовленим власноруч. Тим більше, що зробити його дуже легко.

Кращий спосіб зробити овоскоп своїми руками — це взяти діодний ліхтарик і гумовий перехідник для сантехніки 20/50. Одягнути перехідник на ліхтарик стороною 20, а на ту, де 50, класти яйце.

Інший спосіб — зібрати пристосування, загальну ідею якого втілено на рисунку. Як корпус можна використати будь-яку наявну коробку (годиться навіть бляшанка). Для тривалої роботи овоскопа для яєць необхідно виготовити корпус з пожежостійкого матеріалу (наприклад, внутрішню частину овоскопа зробити з оцинковки).

 

1 – коробка, 2 – яйце, 3 – лампа, 4 – патрон з підключеною електрикою, 5 – відбивач

Рисунок: ferma-na-urale.ru

Але її розміри мають бути такими, щоб яйце не перегрівалося від близькості до лампочки (її потужність має бути не більшою за 65 Вт). З тих самих міркувань поверхню, в якій буде отвір для яйця, слід робити з матеріалу, що має низьку теплопровідність — фанера, картон тощо. Отвір роблять такий, щоб яйце не провалювалося всередину овоскопа. Не зайвим буде краї отвору оформити м’яким матеріалом, який погано нагрівається — це захистить яйце і від механічних, і від температурних небезпек. Покладене на отвір яйце при включеній лампочці буде добре просвічуватися.

Автор: Данило Мигай