Паслін може бути отрутою, а може — ліками і смаколиком

Паслін може бути отрутою, а може — ліками і смаколиком

megaogorod.com

Хтось попереджає онуків, щоб не їли його, бо він отруйний — а хтось із захопленням згадує приготовлені з нього варення і пироги. І, як не дивно, і ті, і інші мають рацію.

Кущик, який травичка
Наприкінці літа городах і навіть у лісі, якщо там підвищена вологість, можна побачити невеличкий зелений кущик, суцільно всипаний чорними ягодами. Насправді це паслін — однорічна трава, яка зовні здається кущем, така вона кріпка й деревна. Корінь у неї слабкий, і його легко висмикнути. Стебло гілчасте, невелике, не вище 30 см. Листки в пасльону «сердечком», по краях виїмчасті, коли свіжі — темно-зелені, а як висохнуть – нагадують сірий папір.

Фото: rosselhoscenter.com

Квітне паслін усе літо, і часто можна побачити таку картинку: знизу кущика блищать зрілі плоди, а трохи вище – розгорнуті білі квіти, зібрані в китиці. Плоди спочатку зелені й жорсткі, але, визріваючи, м’якшають і дуже темніють, аж до чорноти.

Чому він цікавий
І цілком природно постає питання: це просто одна з безлічі рослин – нехай і цікава зовні, чи людина може мати з неї якийсь зиск. Перше що спадає на думку, це використання пасльону як корму для худоби. Ну, з цим усе гаразд: чорний паслін нешкідливий для тварин.
А от з людиною не все так просто. І для початку розглянемо, чому не варто залишати цю культуру «за бортом».
Плоди пасльону чорного містять багато цукру і велика кількість вітаміну С.
Трава містить дубильні речовини, аскорбінову кислоту, каротин.
Також у пасльоні є алкалоїди та глікозиди. І хоча офіційна медицина не використовує паслін чорний, завдяки широкому спектру корисних властивостей він широко застосовується в медицині народній.
Ще в давнину цю рослину застосовували як снодійне та анестезувальний засіб під час проведення операції. А спектр застосування пасльону в народній медицині сьогодні взагалі широкий і різноманітний. Обумовлено це властивостями рослини. Вона діє як відхаркувальне, протизапальне, знеболювальне, сечогінне, гіпотензивне, ранозагоювальне.
Використовується при головних болях, гіпертонії, атеросклерозі, неврозах, істерії, епілепсії, ревматизмі. Надає заспокійливу дію на нервову систему.
Паслін використовують при бронхіальній астмі, застуді, лихоманці, при диспепсії, циститі, менструальних порушення, гастритах, захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Свіже листя прикладають до гнійних ран, наривів, виразок, використовують у разі шкірної висипки, при геморої. Препарати з пасльону зовнішньо використовують для лікування фурункулів, лишаїв, золотухи.
Сік трави закопують у вухо при болях у вухах, і в ніс — при гаймориті та хронічних ринітах.
Ягоди пасльону мають протиглисну дію, їх приймають при проносах. Ще їх використовують при малярії, лихоманці, захворюванні печінки. Сік зрілих ягід сприяє підвищенню гостроти зору, переважно в літньому віці.
Але, як і завжди, є застереження і протипоказання. У випадку з пасльоном усе це ускладнюється тим, що їстівними є тільки повністю достиглі ягоди. Адже у траві і незрілих плодах пасльону чорного міститься отруйний алкалоїд соланідін, який не руйнується навіть при термічній обробці і може викликати сильне отруєння. Ознаки отруєння: блювота, уповільнена реакція, утруднення дихання, уповільнення серцевої діяльності, а в разі несвоєчасного надання медичної допомоги можливий навіть летальний результат. Тому ще раз підкреслюємо: навіть зрілі плоди і траву пасльону слід використовувати дуже обережно.
Увага! Паслін протипоказаний при гіпотонії, діареї, важких захворюваннях підшлункової залози й печінки. Препарати з пасльону не призначаються вагітним і жінкам, що годують груддю, дітям.

Що з нього приготувати
Крім медичного, паслін має і кулінарне застосування. Повторимося, що в їжу можна використовувати тільки цілком достиглі ягоди. Їх можна й заготувати про запас: висушити, приготувати варення, компоти тощо. Пропонуємо деякі з рецептів.

Просте варення

Фото: povarenok.ru

Знадобляться: ягоди пасльону — 600 г, цукор — 600 г, вода — склянка.

Зварити сироп. Ягоди скласти в каструлю й залити гарячим сиропом і залишити так на ніч, щоб ягоди пустили сік. Уранці каструлю поставити на вогонь і варити, поки ягоди не стануть м’якими. Потім їх перетерти і знову варити, поки маса не увариться на 1/3.

Вино

Фото: nostraitalia.it

М’які, але на зіпсовані яблука змішати з ягодами пасльону у пропорції 1:1 і перебити в блендері. Додати цукор — на 0,5 кг сировини трохи більше ніж 0,5 ч. л., всипати все у скляну банку. Залишити не 4 дні, прикривши горлечко двома шарами марлі. Після цього всипати в банку 50 г цукру й залити водою — співвідношення води і ягідного пюре 1:10. Залишити бродити на 3 місяці. Готове вино має дуже красивий фіолетовий відтінок.

Автор: Зоя Голіусова