Підготуємо насіння до висаджування — збільшимо врожай

Підготуємо насіння до висаджування — збільшимо врожай

Фото: vedmochka.net

Городники вже приготували теплиці та підвіконня для розсади — і вчасно. Але щоб отримати добрі рослини, слід підготувати насіння для висаджування. Усі операції підготовки — то матеріал для наукового трактату. Але про основні розповімо.

Сортування

Спосіб сортування залежить від культури.

Насіння редиски попередньо поділяють на калібрувальних решетах з отворами діаметром 2,5 мм, капусти — 1,25–1,3 мм.

Подальша процедура — сортування у водному (3–5 %) розчині кухонної солі або аміачної селітри — рекомендована практично для всіх культур. Насіння насипають у рідину, перемішують його і дають настоятися 5–7 хвилин. Потім розчин разом з насінням, що спливло, зливають. Велике насіння, що осіло на дно, промивають чистою проточною водою, розсипають тонким шаром, просушують і використовують для посіву.

Фото: nadache.guru

Однак подібним чином не можна сортувати насіння, що пройшло термічну обробку: воно стає легшим і спливає через це.

 

Загартовування

Насіння, що наклюнулося (близько 5 %), ставлять у холодильник або поміщають у сніг до посіву. Через кожні 2–3 доби його перемішують, а перед посівом злегка підсушують.

Режим загартовування залежить від культури. Наприклад, насіння огірка після намочування і пророщування загартовують змінними температурами повітря протягом 5 діб: 6 годин при температурі 18...20 °С, далі 18 годин при 2...5 °С, потім повторюють цикл (переростання проростків допускати не можна ).

Набрякле насіння томата гартують 24 години при більш жорсткому режимі: 18 годин при температурі: від +1 до –30 °С, потім 6 годин при 15...18 °С, далі цикл повторюється.

Якщо насіння культури тугосхоже, але сама вона стійка до стеблування (петрушка, селера та інші), його піддають яровизації (дії низьких температур). Впливу стресових температур піддають набряклі насіння, що пройшли всі інші етапи підготовки. Загартовування не проводять, якщо вже з’явилися паростки, позаяк різке зниження температури може погубити їх або зупинити зростання. Насіння насипають у дерев’яну тару або на тканину й витримують на льоду, періодично (через 1–2 години) перемішуючи.

 

 Фото: greensector.ru

Насіння цибулі починають яровизувати за 15–20 діб до посіву; петрушки – за 18–22; селери – за 20–24.

Якщо порушений режим вологості і температури, насіння можуть запліснявіти й загнити. Щоб уникнути цього, перед яровизацією його змішують з піском (1:6), а перед висіванням просівають через решето й підсушують до сипучості.

 

Дражування

Невелику кількість насіння обробляють у жерстяній або скляній банці циліндричної форми з кришкою.

Поживну суміш готують з 2 частин торфу та 1 частини перегною (500–600 г на 10 г насіння). Компоненти попередньо дроблять на частинки діаметром 0,15–0,25 мм і просівають через решето. Потім суміш нейтралізують гашеним вапном (40–80 г на 1 кг). Як клейку речовину (0,3–0,5 л на 500–600 г суміші) застосовують розчин свіжого коров’яку (1:10), процідженого через дрібне сито. У розчин додають добрива (грамів на 100 мл): аміачну селітру — 0,1–0,16; суперфосфат — 0,2–0,3; сульфат калію — 0,15. Необхідні мікродобрива (міліграмів на 100 мл): сульфат марганцю — 4; сульфат міді — 1; борна кислота — 4; сульфат цинку — 20; молібденовокислий амоній — 30.

Насіння, призначене для дражування, зволожують (1,5 мл води на 10 г), засипають у будь-яку скляну банку й додають невелику кількість приготовленої суміші. Потім банку струшують, щоб насіння обволікалося цією сумішшю. Потім знову додають суміш і струшують банку, і так доти,  доки не сформуються кульки потрібного розміру. Приміром, для насіння петрушки діаметр драже має становити 3–4 мм, огірка – 5–6 мм.

 

Знезараження

Цей процес можна проводити різними способами. Один з них: насіння огірка й томата протягом 20 хвилин протруюють (дезінфікують) 1 %-м розчином марганцевокислого калію.

Фото: websadovod.ru

Насіння огірка, кабачка та гарбуза рекомендують знезаражувати 2–3 %-м розчином перекису водню, нагрітим до температури 38...45 °С (після обробки насіння прогрівають у воді). Проти грибних і бактеріальних хвороб насіння 12 годин витримують у розчині мінеральних добрив (грамів на 10 л води): суперфосфату і калійної селітри — по 10; сірчанокислого марганцю — 0,2.

Для підвищення стійкості до кили, судинного і слизового бактеріозу, септоріозу насіння селери прогрівають 20–30 хвилин у гарячій (50 °С) воді, потім охолоджують у холодній воді і просушують.

Проти вірусної інфекції насіння огірка і томата прогрівають у духовці , насипавши тонким шаром на деко. Режим обробки: 2 доби температуру підтримують на рівні 50...55 °С, потім на добу її підвищують до 78...80 °С (але не вище, інакше зародок може загинути).

Ефективна обробка насіння соком алое. За три тижні до обробки зрізані листки алое кладуть у холодильник, потім з них вичавлюють сік, у який на добу поміщають насіння. Після обробки посадочний матеріал не промивають.

Автор: Зоя Голіусова