Полегшимо перебіг ангіни — практичні поради

Полегшимо перебіг ангіни — практичні поради

bolezni

Літо, спека, спітніли. Найменший протяг — і в горлі відчуття, начебто голок наковталися, це сезонна літня ангіна збирає щедрий урожай захворілих. І дуже часто народні рецепти її лікування дають не гірший, а подеколи і кращий результат, ніж аптечні пігулки.

На самому початку захворювання дуже ефективним буде часниковий відвар. Для його приготування слід очистити 6–7 чищених зубчиків часнику й подрібнити їх. Отриману масу всипати в неокислюваний посуд і залити склянкою молока. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити хвилин 5.
Отриманий відвар випити за 12 годин, розподіляючи на рівні порції. Зазвичай вистачає 6 годин, щоб біль вщухла, а за добу значно покращиться і загальний стан потерпаючого від ангіни.
Добре допомагає полоскання, зазвичай відварами або настоями, які застосовують у теплому вигляді через дві-три години. Найпоширеніший розчин: на 1 склянку теплої кип’яченої води — 1 ч. л. солі, 1 ч. л. соди, 3 краплі йоду. Ретельно все перемішати до розчинення і полоскати горло 3–4 рази на день.
Трав’яний настій для полоскання. Змішати кору дубу, квіти календули, душицю, квіти липи у пропорції 10:2:5:3. Взяти 1 ст. л. збору, заварити в 1 склянці окропу, настоювати 2 години. Потім процідити й полоскати 3–4 рази на день.
Добре допоможе й лікування олією. Для цього соняшникову олію (можна арахісову), не більше 1 ст. л., слід зосередити в передній частині рота і смоктати, як цукерку. Робити це потрібно легко, не напружуючись, хвилин 10–20. Спочатку олія зробиться густою, а потім рідкою, схожою на воду, тоді її потрібно виплюнути і прополоскати рот, оскільки рідина, яка вийшла, буде інфікованою. Ковтати олію не можна.
Здійснювати процедуру краще вранці натщесерце і перед сном. Хоча для прискорення лікування можна робити це й по кілька разів на день.
Допомагають також усілякі інгаляції. Для них зазвичай беруть ті самі настої, що й для полоскання. Але найчастіше в домашніх умовах використовують картоплю.
Картоплю потрібно ретельно вимити (можна не цілу, а лушпиння) і варити до появи характерного картопляного запаху. У відвар перед процедурою можна додати 1–2 краплі ялицевої олії або дрібку кориці. Накрившись із головою рушником, потрібно нахилитися над каструлею так, щоб обличчя було над паром, але не надто низько, щоб не ошпаритися. Потрібно обережно вдихати пар через рот 7–10 хвилин.

Фото: bolezni

Після процедури лягти в ліжко. Через 30 хвилин, не раніше, випити склянку теплого чаю з медом або малиновим варенням. Узагалі вимога не їсти й не пити нічого мінімум півгодини після обробки горла є загальною для всіх видів процедур.
Однак народні засоби — лише своєрідна «швидка допомога». Ангіна небезпечна ускладненнями, тому обов’язково потрібно звернутися до лікаря і суворо дотримуватися його рекомендацій.

Автор: Зоя Голіусова