Розводити фазанів вигідно, реально, цікаво

Розводити фазанів вигідно, реально, цікаво

Фото: center.com.ua

В елітних ресторанах частенько можна побачити в меню назви страв з різної екзотичної сировини, зокрема з фазанів. В основному цю птицю вирощують на спеціалізованих фермах у країнах Європи, звідки й постачають. Але фазани не такі вже й примхливі у вирощуванні, і вітчизняні аграрії можуть скласти конкуренцію закордонним.

Тріумфальна хода світом
Цю птицю знали вже давні греки. Власне й сама її назва пішла від колхідської ріки Фазис (зараз це Ріоні, впадає в Чорне море неподалік від міста Поті, Грузія), біля якої фазанів побачили. Є легенда, відповідно якій ватажок аргонавтів Ясон, що відправився в похід за золотим руном, на зворотному шляху спокусився розкішним оперенням фазана й захопив його із собою як трофей. Його супутники високо оцінили не тільки зовнішню красу, а й смакові якості птиці… Фазани швидко розмножилися в теплих оливкових гаях поблизу храмів і жили, тішачи око грецької аристократії. Розведенням фазанів у неволі почали займатися ще в часи розвитку Римської імперії (794 р. до н. е. — 476 р. н. е.), куди вони потрапили саме з Греції. Подальше розширення географії розселення фазанів пролягало через материкову частину Європи та Англію, де вони успішно пристосувалися до природних угідь і так розплодилися, що перетворилися на об’єкт полювання. Звичайно ж, не оминув цей птах і Росію, точніше, її південні рубежі, де умови його існування є наближеними до природних азійських. На початку XIX ст. неподалік від Петербурга і Москви та інших великих міст з’явилися ферми з розведення фазанів, і вже в 1904 р. розведення фазанів у неволі давало до 13 % чистого прибутку. У радянські часи, у середині 60-х років минулого століття, активно розводили цю дичину на півдні СРСР, а саме — в Україні (у Криму, під Києвом, під Майкопом). А в сучасній Європі в ряді країн розведення фазанів є галуззю господарства, яка доволі значна й вигідна.

Фото: 1000.menu

У наші дні фазанів розводять заради отримання екзотичного м’яса та передавання в мисливські господарства для полювання на них.

Загальна характеристика
Фазани — птиця сімейства фазанових. Для розведення з метою отримання делікатесного м’яса використовують птицю роду фазан звичайний, а також мисливських фазанів, які створені при схрещуванні закавказького й китайського підвидів. А загальний принцип вибору породи такий: вирощувати такий його підвид, який розповсюджений у природних умовах даної місцевості. Самець фазана чорно-коричневий із золотистими крилами. Довжина тіла — 80–90 см, хвіст — до 40 см, розмах крил — 75–80 см. Пір’я блискуче, з чорною облямівкою, а на голові й шиї зелене зі сталевим полиском. Крила рудо-жовті, клиноподібний хвіст сіро-бурий з чорними поперечними смугами. Самиця довжиною близько 65 см, хвіст — 30 см, розмах крил досягає 60–65 см. Забарвлення сіро-коричневе, з темними плямами й смугами. У самиці шпора відсутня. У самця біля очей гола червона бородавчаста залисина.

Фото: hunt-fish.com.ua
Фазан — невибагливий до їжі птах, невтомний збирач комах — жуків, мурах, мокриць, павуків, равликів тощо. Може з’їсти молоду ящірку, змійку, а подеколи й мишенят. Якщо привчити, буде їсти і колорадського жука. Їсть також пшеницю й насіння культурних та диких рослин, іноді придивляється і до винограду. У середньому ж для одного дорослого фазана необхідно 75–100 г кормів на добу, це в чотири рази менше, ніж потрібно курці.

Приміщення для утримування фазанів
Батьківське стадо фазанів утримують у вольєрах. Утримування в племінний і не племінний періоди декілька відрізняється. У не племінний період усіх фазанів утримують великими групами в загальному вольєрі, що полегшує їхній догляд. У племінний період самці стають агресивними, між ними виникають бійки, що негативно позначається на збереженні поголів’я і якості птиці. Тому рекомендується кожну сім’ю, яка складається із одного самця і 6–10 самиць (ця цифра може варіюватися в залежності від породи), утримувати окремо. Для цього обладнують вольєри з темним приміщенням, навісом і вигулом, огородженим сіткою. Бокові стінки вигулу виготовляють з металевої сітки з розміром чарунки 2,5×2,5 см. Нижню частину стінок вигулу роблять суцільною, висотою 50 см, з метою запобігання бійкам між самцями сусідніх вольєрів. Зверху вигул накривають капроновою сіткою з розміром чарунки 5×5 см. Використовувати металеву сітку не рекомендується, оскільки фазани злітають вертикально вверх і можуть травмуватися.

Фото: fbm.ru
Для унеможливлення агресивної поведінки самців деякі господарі використовують також спеціальне пристосування — окуляри з непрозорого червоного пластика. Завдяки такому пристосуванню, закріпленому на дзьобі, фазани не бачать перед собою і не можуть точно прицілитися дзьобом у перо сусіда. Отже, ефектне оперення залишається неушкодженим.
В окремих вольєрах сім’ї утримують з лютого до серпня, а потім — у загальному вольєрі («зимовому саду»). У кожному вольєрі обладнують піщані ванни: ящик з деревини розміром 100×80×15 см, наповнений сумішшю із золи й піску. У піщаній ванні фазани періодично «купаються», звільнюючись від зовнішніх паразитів.
У період розмноження кількість голів фазанів на 1 м2: при утримуванні в клітці — 1–3; при утриманні на підлозі — 1,5. Площа вигулу планується із розрахунку 10 м2 на одну голову. Годівниці розміщують під навісом. Якщо тип годівлі — сухий, використовують годівниці, призначені для курей, можна використовувати годівниці для курчат. Корму насипають стільки, щоб вистачило на 2–3 дні, щоб зайвий раз не турбувати птицю. Фронт годівлі в продуктивний період має бути не меншим за 6 см на голову, у непродуктивний — 3 см на голову. Фронт поїння — 2 і 0,5 см відповідно. Для поїння використовують поїлки різних конструкцій. Установлюють їх так, щоб менше було необхідності обслуговуючому персоналу заходити у вольєр.

Як розмножувати та підрощувати фазанів
У племінний період (2,5–3 місяці) самка фазана відкладає 40–60 яєць. Їхня маса коливається від 25 до 35 г. Яйцекладка триває 2,5–3 місяці. Запліднюваність яєць фазанів, котрих утримують у присадибних або фермерських господарствах, становить 85–91 %, вихід інкубаційних яєць — 85–90 %, вивід молодняка — 55–70 %. Можна, звичайно, виводити пташенят під квочкою, але в сучасних господарствах обсяги поголів’я передбачають використання інкубаторів. Інкубаційний період яєць фазанів — 24 доби. Після виводу молодняк на 2–3 години залишають у вивідній шафі, поки всі пташенята не обсохнуть, потім їх переводять на вирощування.

Фото: vseprodachu.ru
Вирощують пташенят фазанів у клітках або на підлозі з використанням глибокої підстилки. Перед запусканням молодняка приміщення попередньо підготовлюють: дезінфікують, установлюють нагрівальні елементи, готують поїлки й годівниці. Як підстилку використовують різане сіно, річковий прожарений пісок, деревну стружку. Молодняк, який вирощують на підлозі, розміщують у секції з підстилкою. Їх обладнують аналогічно до секцій для дорослих фазанів. У групі повинно бути не більше ніж 500 голів, кількість пташенят на 1 м2 — 20–25 голів. Температура в приміщенні протягом першого тижня підтримується не нижчою за 28 ºС, під обігрівачем — до 35 ºС. На другий тиждень температура має бути 25 ºС, на третій — 23, на четвертий — 22, пізніше — 20 ºС.
Фронт годування молодняка у перший місяць життя складає 1,5 см на голову, з 1 до 3 місяців — 4; з 3 до 6 місяців — 5 см на голову. У перші дні життя корм пташенят складається з подрібнених круто зварених яєць і свіжої зелені. Пташенят можна годувати також дрібними мучними черв’яками, поступово додавати комбікорм для курчат. Поять їх кислим молоком. Пізніше до раціону додають пшоно, пророщену пшеницю, кукурудзяну крупу, сухе молоко, нежирний сир, корми тваринного походження, кормові дріжджі, мінеральні корми, молоду траву й овочі. Годують пташенят вдень через кожні 2 години, вночі — 1–2 рази, розсипаючи корм невеликими порціями, щоб він не лежав у годівницях довго.
Розвиток молодняка контролюють періодичним зважуванням. Оцінюють його розвиток за живою масою і стану пір’яного покриття. У віці 10–12 діб у пташеняти складені крила повністю закривають тулуб, плечі покриті покривним пір’ям. У 30 діб — повністю формується перше оперення, виявляється статевий диморфізм. У 60 діб — починається ювенальне линяння. До 90 діб у фазанів — уже добре виражений статевий диморфізм.
За три місяці фазан досягає своєї «дорослої» ваги — 1,3 кг, і його можна реалізовувати, якщо мета господаря — продаж птиці на м’ясо. Також можна пускати на м’ясо тих самиць, які не планується використовувати для отримання потомства. Але у самців у цьому віці оперення залишається некрасивим, сірим, і для полювання використовувати його ще недоцільно. Тільки після линяння (це ще два місяці) він стає тим червоно-синім красенем, який тішить мисливця, і тоді фазанів уже можна реалізовувати. Отже, весь цикл вирощування дичини для полювання займає всього п’ять місяців.
Чи зацікавить фермерів вирощування фазанів — побачимо. Але справа ця, за прогнозами спеціалістів, є вельми вигідною, отже, аграрії, дерзайте, і удача повернеться до вас своїм обличчям!

Орієнтовний добовий раціон дорослого фазана 

Продукт

Кількість

(г)

Дроблена кукурудза

30

Дроблена пшениця

12

Дроблена соя

20

Висівки пшеничні

10

Макуха соняшникова

10

Рибне борошно

4,6

М’ясокісткове борошно

7

Молоко сухе

1

Дріжджі кормові

4

Кухонна сіль

0,4

Вітамінні й мінеральні добавки

2

 

Автор: Данило Мигай