Спростовуємо міфи про діабет

Спростовуємо міфи про діабет

Фото: diabetik.guru

Що показання домашнього глюкометра можуть відрізнятися від показань лабораторного – діабетики зі стажем це знають. Але щоло цієї поширеної хвороби існує багато всіляких думок, а подеколи й міфів. Розглянемо деякі з них.

Якщо постійно їсти багато цукру, то захворієш  на діабет

Фото: medikforum.ru

Це чистий міф. Діабет від вживання цукру не виникає, цукор не є причиною розвитку діабету. Хіба що уявити такий ланцюжок: надлишкові вуглеводи — надмірна вага — інсулінорезистентність — діабет. Але якщо діабет у людини вже є, то солодке може підняти цукор і призвести до ускладнень

 

Якщо діабетик «підсів» на інсулін, то назад до таблеток він не перейде

Фото: gormonytela.ru

Інсулін не викликає інсулінозалежності, хоча багато хто так вважає. Навіть використовують це слово — «підсів», зрівнюючи його з наркотиками. Але тут усе навпаки. Якщо діабетику назначилицей препарат, то причиною було те, що лікарі бачать ознаки інсулінозалежності, тому що цей препарат необхідний хворому. Тобто, не інсулінозалежність розвивається через те, що призначено колоти інсулін, а навпаки — призначили, бо без нього хворий жити не може. Але бувають і випадки відмови від інсулінів. Це трапляється тоді, коли його призначено в разі стресу: хірургічне втручання, вагітність, емоційне потрясіння, гострий інфаркт міокарда — через стрес може виникнути необхідність переходу на ін’єкції. Інсулін тоді застосовують тимчасово. Якщо внутрішньої інсулінозалежності немає, то після нормалізації ситуації, якщо пацієнт почуваться добре і йому достатньо таблеток, цілком можливий зворотний перехід.

 

Алкоголь для діабетиків корисний  він знижує рівень цукру у крові

Фото: rossaprimavera.ru

Алкоголь не знижує цукор, а перешкоджає його підвищенню — блокує особливі ферментні системи в печінці, які виробляють цукор. Але від алкоголю як ліків від діабету відмовилися через його шкідливість: по суті лікувальний ефект — частина токсичного впливу. Дози, що дають лікувальний ефект, дають токсичний вплив на печінку, і шкоди виходить більше, ніж користі. Хоча невеликі, безпечні дози при діабеті можна застосовувати. Є так звані алкогольні одиниці — кількість чистого алкоголю, який міститься в даному напої. Для хворого на діабет безпечною (і навіть корисною з точки зору нормалізації цукру) є одна алкогольна одиниця на добу: це 50 г міцних напоїв (горілка, віскі, коньяк), 150 г сухого вина. Алкоголь у такій кількості безпечний для діабетика і взагалі з точки зору здорового харчування.Абсолютно уникати слід газованих вин, пива, кріплених вин, які містять багато цукру.

 

Їсти можна все, аби потроху

Фото: ptzgovorit.ru

Не зовсім так. Діабетик має виключити зі свого раціону цукор і всі продукти, що його містять (мед, кондитерські вироби, напої з цукром тощо). Обмежити (не перестаратися) борошно, макаронні вироби, усі каші, усі фрукти, картоплю (єдиний з овочів), рідкі молочні продукти, продукти, що містять багато жиру. Усі ці продукти вживати можна, але в кількості «порції радянської їдальні» — тоді вони безпечні. Фактично для діабетика показано здорове харчування. Єдине, що відрізняє дієту діабетика від просто здорового харчування — відмова від цукру.

 

А от спеціальні продукти для діабетиків можна вживати до схочу

Фото: roscontrol.com

Це неправильно. Адже будь-які замінники цукру (підсолоджувачі), які містять ці продукти, теж можуть у значній мірі підвищувати цукор у крові, тому їх не можна їсти безконтрольно, а кількість необхідно обмежувати,. Це сурогат солодкого смаку, і практично всі цукрозамінники мають потенційний негативний побічний ефект; корисного в них немає нічого, у них є потенційна шкода. Якщо людина не може повністю відмовитися від цукру, то вживати цукрозамінник — краще, ніж мед або цукор. Якщо діабетик не готовий відмовитися від солодкого взагалі і перед ним стоїть вибір, що саме з’їсти, то черговість така: цукрозамінник (він таки менш шкідливий), потім мед (у ньому, крім цукру, є інші, корисні, речовини) і в останню чергу — цукор. До речі, попри думку, що мед безпечний для діабетиків, слід зауважити, що від нього цукор у крові злітає доволі сильно. Тому використовувати мед варто тільки для екстрених випадків, коли треба терміново і швидко підняти цукор.

Матерiaли по темі

Автор: Зоя Голіусова