Як чистити різні види посуду

Як чистити різні види посуду

nl.ua

Миття і чищення використаного посуду часто перетворюється на проблему. Пропонуємо практичні поради, як легше це зробити, а заразом і як підготувати до використання новий посуд.

Алюмінієвий

Фото: otchistka.com

Щоб алюмінієва каструля не темніла, перш ніж почати нею користуватися, прокип’ятіть у ній підсолену воду або молоко, розведене з водою в рівних пропорціях.
Щоб надати алюмінієвому посуду блиск, мийте його теплою мильною водою, а у воду для полоскання додайте кілька крапель нашатирного спирту.
Залишилися плями від їжі? Щоб видалити їх, протріть каструлю свіжим яблуком і прокип’ятіть у ній воду з цибулею або яблучною шкіркою.
Алюмінієвий посуд довше збережеться, якщо не зберігати в ньому продукти, не варити картоплю в лушпинні й не використовувати для роботи з кислими продуктами (кисляк, капуста, борщ).

Емальований

Фото: kuhniclub.ru

Перед початком використання емальованого посуду також рекомендують прокип’ятити в ньому підсолену воду.
Щоб емаль не потріскалася, слід уберігати посуд від різкої зміни температур (не варто відправляти каструлю прямо з холодильника на плиту).
Щоб відчистити потемніння, які утворюються на посуді при тривалому вживанні, наповніть її на третину золою, долийте воду і прокип’ятіть протягом години.
Очистити посуд від накипу вам допоможуть харчова сода й оцет. Заповніть посуд водою і доведіть її до кипіння. Потім розчиніть у ній соду (2–3 ст. л. на 1 л води) і прокип’ятіть ще близько півгодини. Злийте воду й налийте нову, додавши в неї оцет (0,25 склянки на 2 л води), прокип’ятіть і зніміть розм’якшений накип дерев’яною лопаткою.

Чавунний

Фото: bestolkovyj-narod.ru

Перед першим використанням чавунну сковороду слід прожарити із соняшниковою олією і протерти крупною сіллю.
Мийте чавунний посуд гарячою водою з милом, а за необхідності чистіть золою, річковим піском, тертою цеглою.
Щоб уникнути іржавіння, чавунний посуд слід зберігати в сухому місці й не залишати в ньому їжу.

Дека, форми для випікання

Фото: artikelmesinroti.wordpress.com

Металеві листи слід мити гарячою водою, а потім протирати густою кашкою із соди й солі, після чого насухо витирати.
А зелений помідор або картопля, обваляна в піску, допоможе позбутися іржі.

Оцинкований і нікельований

Фото: rodnye-prostory.ru

Через те, що цинк легко окислюється, виготовлений з нього посуд можна використовувати тільки для кип’ятіння і зберігання води.
Зберігати такий посуд краще в сухому місці, попередньо змастивши жиром.
Нікельований посуд слід мити теплою водою і протирати м’якою тканиною.
Блиску йому додасть лимон або суміш оцту та харчової соди.

Мідний, латунний, бронзовий

Фото: autolada.ru

Посуд з міді миють тканиною, змоченою в оцті. Для чищення добре використовувати або суміш дрібної деревної тирси, тальку й оцту, або суміш солі й борошна.
Наліт, що утворюється на латунному посуді, який довго не використовували, легко видалити за допомогою суміші з борошна, солі та оцту.
Посуд з бронзи чистять тертою сирою картоплею, а потім полірують фланеллю.

Нержавіюча сталь

Фото: autodc.tistory.com

Посуд з нержавіючої сталі можна чистити порошком для чищення металу або харчовою содою.
Плями видаляють за допомогою лимона або сирої картоплі.
Для того щоб посуд блищав, його слід після кожного миття витирати насухо.
Використовуючи посуд з нержавіючої сталі, пам’ятайте, що сіль, оцет і спеції слід додавати у воду, яка вже кипить, а не в холодну. Це вбереже посуд від появи білих плям.

Дерев’яний

Фото: hidoctor.ir

Відновити колір дерев’яного посуду, що потемнів від часу, допоможе перекис водню. Протріть посуд тканиною, змоченою в перекису, а потім добре сполосніть водою.
Розчин з оцту і гарячої води допоможе позбутися запаху цвілі.
Посуд, який забарвив фруктовий або овочевий сік, прокип’ятіть у хлорованій воді протягом 15 хвилин. Щоб позбутися запаху хлору, залийте потім посуд холодною водою і залиште з нею на 2 години.

Глиняний, порцеляновий

Фото: ua.all.biz

Посуд з глини не можна зберігати закритим кришкою, інакше в ньому може з’явитися неприємний запах.
Мити глиняний посуд краще теплою мильною водою.
Порцеляновий посуд потрібно мити теплою (але не гарячою) підсоленою водою.
Якщо фарфор потемнів – протріть його розчином харчової соди або оцтом, розведеним водою, і добре промийте теплою водою.

Скло і кришталь

Фото: bolshoyvopros.ru

Добре відчистить скло сода, розведена з водою.
Повернути блиск допоможе тепла вода із сіллю і оцтом. Полоскати посуд після цієї процедури слід у холодній воді.
Важливо пам’ятати, що кришталь мутніє від гарячої води, тому мити його потрібно виключно холодною водою, а також не використовувати в мікрохвильовій печі й духовці та не мити в посудомийці.
Посуд із кришталю і скла також можна мити водою з розчиненою бурою.

Автор: Зоя Голіусова