Як правильно вибирати саджанці

Як правильно вибирати саджанці

Вибір саджанців плодових дерев та кущів — справа відповідальна, адже кінцевий результат можна побачити лише через 3-7 років, коли рослини починають плодоносити.

При виборі та купівлі саджанців дуже важливим моментом є вік, потужність кореневої системи та діаметр штамба. Тож аби рослина почала давати плоди вчасно, перш за все необхідно звернути увагу на вік саджанців. Багато садівників вибирають більш рослі дерева в надії, що вони швидше виростуть та почнуть плодоносити. Але це поширена помилка. Приміром, дерева трилітки приживаються важче і ростуть набагато повільніше.

Рекомендується вибирати для покупки саджанці яблуні, груші дворічного віку, а черешні, сливи, абрикоси та вишні краще висаджувати однолітками. Саджанці кущів фахівці радять висаджувати у віці 3-5 років. Вік саджанців квітів при посадці не має перевищувати 2-3 років. Саме вони, правильно і вчасно щеплені, володіють високою життєвою силою і зимостійкістю, а значить, добре приживаються при посадці. До речі, щеплення – це ще один важливий пункт на яких необхідно звернути увагу. У плодових деревах наріст розташований на стовбурі на відстані 10-15 см від кореневої шийки. При цьому сам стовбур буде викривлений в цьому місці.

Також при виборі саджанців слід звернути увагу на кореневу систему. Вона повинна бути пружною, добре розвиненою. Необхідно оглянути коріння на наявність вузлів, або круглих потовщень. Надземна частина повинна мати одну — дві гілки довжиною від 30 до 40 см.
Не варто вибирати для покупки великі кущі з великою кількістю пагонів. Такі кущі коштують дорого, а приживаються погано. Краще купуйте кущики з двома — трьома визрілими пагонами середньої товщини.

 Обов'язково огляньте стовбур. Ушкодження у вигляді дрібних подряпин йому не страшні, адже з часом вони заростуть. А от, якщо пошкодження займає більше половини окружності кори, то такий саджанець не підлягає посадці. При виборі саджанця треба звертати увагу на товщину штамба. Є навіть певні нормативи товщини стовбура у саджанців: зерняткові культури не менше 12 мм, кісточкові культури не менше 15 мм, для слаборослих підщеп не менш 10 мм.