Як зберігати до висаджування куплену цибулю-сіянку

27.01.2019 11:10 Корисно
Фото: hozyain.by Фото: hozyain.by
Багато хто закуповує цибулю для висаджування ще взимку. Але ж її потрібно ще буде зберегти до початку сезону.

Чому обирають саме її

Цибуля-сіянка — це маленькі цибулини діаметром 2,5–3 см, і вони виросли в перші роки посіву. Її використовують як посадковий матеріал, з якого виростає ріпчаста цибуля. Звичайно, можна використовувати й чорнушку, але сіянка має свої переваги.

Фото: parcel.com.ua

Вона дає більш ранній урожай (якщо посадити на початку весни). Корінна система висадженої цибулинки швидко проростає в землю, навіть якщо у ґрунт не вносили добриво. І саме завдяки сильній корінний системі рослина навіть у пекельну спеку зможе увібрати вологу з ґрунту. Висаджена сіянка зазвичай дає добрий урожай, до того ж, її легко доглядати.

 

Температура має бути…

Вимоги до зимового зберігання посадкового матеріалу цибулі відрізняються від вимог до цибулин для їди. Насамперед слід дотримуватися певного температурного режиму. Якщо сіянка потрапляє в діапазон температур +2…19 °C на період більший від 3 тижнів, то замість утворення цибулин навесні вона зацвіте. Але навіть у такому разі з неї можна отримати свіжу зелень, тож не варто відмовлятися від посадкового матеріалу, режим зберігання якого не дотримувався.

Фото: profermu.com

Для великої фракції сіянки обирають один з трьох режимів зберігання – теплий, холодний або комбінований.

Теплий режим зберігання цибулі з температурою вище за +19 °C викликає перевитрату поживних речовин, коли сіянка втрачає вагу.

Холодний режим зберігання цибулі з температурою нижче за +2 °C буде кращим варіантом. Однак його не завжди вдається досягти через коливання температури у сховищі при зимових відлигах.

Комбінований режим зберігання цибулі — найбільш  складний для нього потрібні спеціальні сховища великих об’ємів. Як зрозуміло з його назви, це сполучення холодного й теплого методів. Цибулю кладуть у холодильник або інше прохолодне місце. Навесні, тижні за 2–3 до висаджування, насіння потрібно винести на сонце, температурний градус при цьому підвищується до  +23–26 °С, тримають при такій температурі кілька днів, а потім знижують її до  +22 °С. Такі показники зберігають аж до висаджування навесні.