Заморожуємо баклажани на зиму: 4 кращі способи

Заморожуємо баклажани на зиму: 4 кращі способи

фото takprosto.cc

Щоб насолоджуватися взимку смаком улюблених овочів, їх можна не тільки консервувати, а й заморожувати. Причому не тільки свіжими, а й печеними, вареними та навіть обсмаженими.

Баклажани потрібно відбирати стиглі, рівні і без пошкоджень. Вибирати краще невеликі плоди, тому що в них міститься невелика кількість соланіну, а значить, такі овочі будуть гірчити менше. М’якоть повинна бути пружною, а плодоніжка — зеленою.
Правильно заморожені баклажани зберігають усі свої поживні речовини. Причому заморожувати баклажани цілком не треба, це тільки зіпсує їх смак, вони будуть гірчити й погано жуватися.

Заморожуємо у свіжому вигляді

Півкіло баклажанів потрібно помити, обсушити і зрізати плодоніжки. Нарізати потім кубиками, кружечками або смужками — як більше подобається. У глибоку миску налити 3–4 л холодної кип’яченої води, розчинити в ній 40 г солі, викласти в розсіл порізані баклажани й залишити на 2–3 години, щоб прибрати гіркоту. Потім розсіл злити, промити баклажани під проточною водою, просушити на паперовому або тканинному рушнику. Підготовлені баклажани розкласти на обробній дошці в один шар і прибрати в морозилку. Коли овочі замерзнуть, перекласти їх у пакет.

 
фото agronom.expert

Бланшовані

Надійний спосіб зберегти овочі на зиму — це попередньо бланшувати їх, до того ж бланшування не дасть шматочках баклажанів втрачати форму при розморожуванні. Баклажани потрібно помити, обсушити, потім за бажанням зняти шкірку й порізати невеликими кубиками, приблизно 1 см. Налити у велику каструлю води приб­лизно на половину об’єму, на кожний літр води покласти 1 ст. л. солі й замочити нарізані овочі в сольовому розчині на 1–1,5 години. Потім розсіл злити, а кубики промити під проточною водою. Знову перекласти в каструлю, залити водою і поставити на вогонь. Як тільки вода закипить, проварити 2 хвилини, потім злити окріп, а гарячі баклажани швидко перекласти в миску з холодною водою і потримати там 5 хвилин. Коли овочі повністю охолонуть, перекласти їх на рушник, щоб у тканину всоталася зайва волога. Потім скласти баклажани в поліетиленовий пакет в один шар або прибрати у пластиковий контейнер і покласти в морозилку. Бланшування допомагає зберегти шматочки у привабливій формі, тому після розморожування баклажани не втратять апетитного вигляду.

Смажені

Баклажани помити, обсушити, зрізати плодоніжки й нарізати кубиками або брусочками. Покласти у глибоку миску, посипати сіллю і залишити на 30–40 хвилин. Потім промити баклажани під проточною водою і дати висохнути. Розігріти у сковороді трохи олії і обсмажити в ній баклажани до золотистого кольору, потім викласти їх на паперовий рушник, щоб залишки жиру ввібралися. Остиглі баклажани викласти на обробну дошку в один шар, накрити плівкою і поставити в морозилку. Коли овочі замерзнуть, дістати, розкласти їх порційно в пакети, що герметично закриваються, і знову покласти в морозилку.


фото vkusno-je.ru

Запечені

Для приготування всіляких рулетиків і закусок можна скористатися цим способом. Баклажани промити, обсушити, обрізати з двох боків і розрізати вздовж на тонкі пластинки. Перекласти скибочки в миску, посипати сіллю, хвилин через 30–40 їх промити й обсушити. Застелити деко пергаментом, викласти на нього баклажани в один шар і поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 20–30 хвилин. Потім дістати, дати охолонути, розкласти на дошці й поставити в морозилку на 2–3 години. Щоб заощадити місце, нижній шар можна застелити харчовою плівкою, а поверх неї розкласти ще один шар баклажанів. Заморожені баклажани потім перекласти у пластиковий контейнер і прибрати в морозилку.

Автор: Олеся Скачко