Арахіс: його корисні властивості та правильне зберігання

02.02.2019 14:00 Корисно
фото orehiplus.ru фото orehiplus.ru
Арахіс – дуже поживний і корисний продукт. Його друга назва – земляний горіх, при цьому він відноситься до сімейства бобових і вважається близьким родичем сої, квасолі й гороху. Користь арахісу для організму дуже велика – але тільки якщо його правильно вживати і зберігати.

 У чому сила

В арахісі міститься цілий набір корисних речовин – вітаміни А, Д і Е, група вітамінів В, корисні амінокислоти й рослинні жири. Усього лише 100 г горіхів містять половину денної норми магнію і фосфору – мінералів, які відповідають за роботу серця і покращують стан кісток. В арахісі дуже багато антиоксидантів, які захищають клітини організму від передчасного старіння і появи злоякісних утворень, а також фолієвої кислоти й біотину, які активують обмінні процеси в організмі та нормалізують гормональний фон.
Арахіс зміцнює імунітет і допомагає організму боротися з інфекціями та стресами. У ньому міститься особлива амінокислота, яка допомагає у виробленні гормону, що піднімає настрій і усуває депресії і страхи.
Також арахіс містить рослинну клітковину, яка сприятливо впливає на процес травлення і покращує роботу шлунково-кишкового тракту, виводить токсини з організму та перешкоджає виникненню жовчнокам’яної хвороби.
Він підтримує оптимальний рівень цукру у крові, тому його можна вживати людям з цукровим діабетом, але для кращого засвоєння горіхи попередньо треба підсмажити.
Незважаючи на свої позитивні властивості, арахіс підходить не всім. Через дуже високу калорійність його треба з обережністю вживати людям з проблемами зайвої ваги. Також горіхи підвищують в’язкість крові, тому їх небажано їсти людям з хворими судинами та варикозним розширенням вен.
Не рекомендується споживати арахіс людям з подагрою і артрозом. Вживання горіха у великій кількості може призвести до розладу травлення, а також появі алергічної реакції.

фото domik.ua

Цей горіх дуже популярний у кулінарії, особливо в азіатській кухні. Подрібнений арахіс можна класти в салати, овочеві та м’ясні страви, використовувати для приготування соусів і закусок. На основі арахісу роблять олію, молоко та різноманітні суміші. В Америці дуже популярна арахісова паста, яка є головним продуктом харчування для тих, хто дотримується здорового способу життя.
У продажу арахіс зустрічається у шкарлупі і вже очищений, сирий або смажений.
Сирий арахіс можна посмажити двома способами – на сковороді та на деко. Смажити на сковороді потрібно на слабкому вогні, постійно помішуючи, протягом декількох хвилин, потім відставити вбік і дати охолонути. У духовці арахіс готувати трохи простіше – висипати відлущені горіхи на застелене пергаментом деко й поставити у розігріту до 180 градусів духовку на 7–10 хвилин. Потім арахіс дістати й охолодити.

Правильне зберігання

Щоб горіхи якомога довше зберігалися і не втрачали свої смакові й корисні властивості, потрібно дотримуватися певних правил.
1. Відсутність вологості. Вона має бути нульовою, інакше горіхи будуть псуватися і покриватися цвіллю
2. Відсутність прямих сонячних променів. Зберігати горіхи треба в сухих темних місцях, оскільки під впливом світла арахіс стає гірким і несмачним.
3. Низька температура. Чим менша – тим краще. Зберігати горіхи можна в холодильнику або морозильній камері. За температурі від 4 до 6 градусів тепла горіхи годитимуться в їжу протягом 3 місяців. У морозильній камері зберігати горіхи можна півроку.
Просмажений очищений арахіс найкраще зберігати в герметичній упаковці, щоб туди не потрапляли волога і сторонні запахи.
А от неочищений арахіс, у шкаралупі, може зберігатися в холодильнику до 6 місяців, а в морозильній камері – до одного року.

Як швидко відкрити й почистити арахіс

Шкаралупа горіха нещільно прилягає до зерен, тому достатньо натиснути на стручок з легким зусиллям і вийняти зерна. Щоб відкрити велику кількість горіхів, можна скористатися таким способом: розкласти їх на рівній поверхні, а зверху покласти дошку й натиснути на неї зверху. Шкаралупа розколеться, і горіхи можна буде легко вийняти.
А щоб очистити самі ядра від щільної гіркої шкірки, треба спочатку обсмажити їх, потім охолодити, розклавши на бавовняному рушнику. Як остигнуть, зібрати краї рушника у вузол і пом’яти «мішок» руками. Покласти рушник назад на стіл і вибрати очищені від шкірки горіхи.
Сирі горіхи очистити від шкірки можна так. Треба залити ядра горіхів окропом на 7–10 хвилин, потім воду злити, а арахіс промити під холодною водою. Потім висушити і зняти шкірку так, як описано вище.