Бельгійські вафлі — десерт для ласунів

Бельгійські вафлі — десерт для ласунів

фото daily-menu.ru

Класичні вафлі на молоці, вафлі з шоколадом, з фруктами та сиром… Якщо у вас є електровафельниця, ви обов’язково повинні приготувати такі вафлі, адже це дуже смачний, а головне — нескладний у приготуванні десерт для всіх любителів солодкого.

Приготували ці чудові вафлі вперше в Бельгії, причому з’явилися вони там так давно, що точну дату ніхто назвати не може. А от свою популярність вони отримали після Брюссельської всесвітньої виставки в 1958 році, де вони були вперше представлені для дегустації.
Існує два види бельгійських вафель – льєжські та брюссельські. Льєжські готують з карамелізованими шматочками цукру, вони мають круглу або овальну форму, помірно тверді і хрусткі на смак, їх можна їсти як гарячими, так і холодними. Брюссельські трохи відрізняються від них – вони товсті, більш м’які на смак, прямокутної форми, а зверху їх посипають шоколадом, цукровою пудрою, ягодами або покривають збитими вершками. Але в будь-якому разі ці вафлі – неймовірно смачна страва, і варті того, щоб спробувати їх приготувати.

Класичні бельгійські вафлі


фото recept4you.ru

Знадобляться:
борошно – 250 г,
молоко – 250 мл,
мінеральна вода (слабогазована) – 125 мл,
яйця – 3 шт.,
вершкове масло – 125 г,
цукор –75 г,
ванільний цукор – 1 пакетик,
сіль – за смаком,
розпушувач для тіста – 0,25 ч. л.
Змішати масло кімнатної температури, цукор, ванільний цукор, жовтки та сіль, добре збити, щоб цукор розчинився. Борошно просіяти у глибоку миску, всипати розпушувач для тіста, влити молоко й додати масляну суміш. Збити окремо білки в міцну піну, вмішати в тісто, влити мінеральну воду (вона надає тісту легкості) і все ретельно перемішати міксером або віночком. Випікати у вафельниці для товстих вафель. Порцію тіста акуратно вилити в центр форми, не доливаючи до країв, і притиснути кришкою – тісто само розтечеться по формі. Подавати на стіл, посипавши корицею, цукровою пудрою або згущеним молоком, улітку можна подавати з ягодами.

Льєжські вафлі


фото pinterest.com

Знадобляться:
борошно – 400 г,
молоко – 150 мл,
вершкове масло – 200 г,
сухі дріжджі – 1,5 ч. л.,
яйця – 2 шт.,
ванільний цукор – 1 пакетик,
цукор – 180 г,
сіль – за смаком.
Половину молока трохи підігріти, щоб воно було теплим, розчинити в ньому дріжджі. Частину молока, що залишилася, збити разом з яйцями і сіллю. Борошно просія­ти у глибоку миску, розім’яти з вершковим маслом кімнатної температури, додати до нього молоко з дріжджами та молоко з яйцями. Усе ретельно перемішати міксером або блендером до стану липкого тіста, накрити й дати постояти 20–30 хвилин. Потім розділити тісто на 12 рівних частин, кожну розкачати в невеликий круг­лий пласт, потім обваляти в цукрі й випікати у вафельниці 1–2 хвилини. Подавати на стіл можна з будь-якими ягодами і фруктами.

Сирні вафлі


фото lifehacker.ru

Знадобляться:
сир кисломолочний – 200 г,
яйця – 2 шт.,
борошно – 3 ст. л. (з верхом),
олія – для змащування вафельниці,
цукор – 2 ст. л.,
розпушувач тіста – 1 ч. л.,
сіль – 0,25 ч. л.,
ванілін – щіпка.
Сир покришити або протерти в миску. Додати до нього цукор, сіль, ванілін і збиті яйця, перемішати в однорідну масу. Просіяти борошно, додати розпушувач, знову перемішати – має вийти помірно густе тісто. Змастити олією поверхню вафельниці для товстих вафель, і коли вафельниця розігріється, викласти сирне тісто, розподіливши його ложкою (товщина шару – приблизно 0,5 см). Випікати до яскравого рум’яного кольору. Подавати на стіл з медом, варенням або сметаною.

Шоколадні вафлі


фото bork.ru

Знадобляться для тіста:
какао-порошок – 4 ст. л.,
борошно – 130 г,
вершкове масло – 125 г,
яйця – 2 шт.,
молоко – 6 ст. л.,
цукор – 100 г,
ванілін – за смаком;
для глазурі:
чорний або молочний шоколад – 50 г,
молоко – 4 ст. л.
Вершкове масло розтопити, дати трохи охолонути, потім всипати какао й перемішати. Жовтки відокремити від білків, жовтки з цукром додати в тісто, перемішати. Потім просіяти борошно, влити молоко й перемішати до однорідної маси. Білки збити з дрібкою солі в густу піну, потім частинами додати в тісто й акуратно перемішати. Прогріти вафельницю і покласти у форму (для товстих вафель) шоколадне тісто (кількість тіста на одну форму регулювати самостійно), закрити й готувати до зарум’янювання. Готові вафлі дістати й дати їм охолонути. Приготувати глазур – на водяній бані розтопити шоколад, додати молоко й перемішати. При подачі полити вафлі шоколадною глазур’ю.

Матерiaли по темі

Автор: Олеся Скачко