Час готувати миколайчики

Час готувати миколайчики

Фото: instpres.univ.kiev.ua

Миколайчики — це і різне фігурне печиво до свята Дня Святого Миколая, і розфарбовані білою або різнокольоровою глазур’ю медові пряники. А на прилавках магазинів можна побачити й шоколадні миколайчики — фігурки Святого Миколая. Пропонуємо і нашим читачам приготувати вдома святкові миколайчики.

У давнину на Миколая наші предки робили й розфарбовували печиво, яке використовували потім як ялинкові прикраси на Новий рік і Різдво, дарували колядникам. Вважалося також, що якщо дитина з’їсть такий подарунок від Святого Миколая, то вона стане кращою, добрішою і слухняною.

Фото: lviv1256.com

Печиво може нагадувати за формою фігуру чоловіка, яку оздоблено за допомогою глазурі, або ж на круглих коржиках просто вимальовують обличчя з ознаками Святого Миколая. Форми для печива можуть бути фабричними, а можна вирізати з цупкого паперу фігурки, які нагадуватимуть про свято. Глазур роблять білу (на її основі можна зробити й різнокольорову) й темну. Білою можна малювати тло, а чорна — для очей і обводити контури. Можна приготувати будь-яке сухе розсипчасте печиво й розписати його глазур’ю, а можна скористатися і «спеціальними» рецептами миколайчиків.

У наших рецептах позначення: ч. л. – чайна ложка; ст. л. – столова ложка; скл. – склянка.

Біла глазур. 3 білки збити, поступово додаючи цукрову пудру, до консистенції рідкої сметани (близько 2 скл. цукрової пудри). Такою глазур’ю найзручніше малювати. Можна розлити глазур по баночках і додати до неї харчові барвники.

Фото: kolo.news

Миколайчики, розмальовані такою глазур’ю, вийдуть особливо веселими і привабливими.

Темна глазур. Зварити на водяній бані 2 ст. л. какао, 0,5 скл. цукру, 2–3 ст. л. води або молока, 50 г вершкового масла.

Фото: wikiwand.com

А можна просто розтопити чорний шоколад і змішати його з невеликою кількістю масла.

 

Простий рецепт миколайчиків

Фото: svalyavanews.in.ua

4 скл. борошна; 1 ч. л. соди;  150 г маргарину; 1 скл. цукру; 2 яйця і 2 жовтки; приблизно 150 г меду; 1 ч. л. кориці і гвоздики; масло і яйце для випікання.

Просіяти борошно із содою, додати натертий на тертушці холодний маргарин, посікти. Додати цукор, яйця, розтоплений мед з прянощами. Замісити густе тісто. Залишити тісто на ніч у холодному місці. Розкачати корж завтовшки 0,2 см, вирізати печиво й покласти на змащене маслом деко. Змастити миколайчики яйцем і випікати при температурі 200 °С до золотавого кольору.

 

Простий рецепт миколайчиків з медом

Фото: tabloyid.com

1 яйце; 1 ст. л. меду; 1 скл. цукру (можна менше); 1 ч. л. гашеної соди; 50 г маргарину (а ще краще – масло); 2 скл. борошна; за бажанням – 2 ст. л. сметани для м’якості.

З усіх інгредієнтів вимісити тісто, сховати на годину в холодильник. Потім розкачати, вирізати фігурки й випікати близько 15 хвилин у духовці при температурі 180 °С.

 

Пряникові миколайчики

Фото: cheline.com.ua

3,5 скл. борошна; 250 г меду; 0,5 скл. цукру; 100 г маргарину; прянощі за смаком (перець, кориця, імбир сухий); 1 ч. л. соди; 50 г горілки; дрібка солі; свіжа м’ята або м’ятний сироп; цукрова пудра для посипання.

Розчинити цукор у невеликій кількості води, додати м’яту або м’ятний сироп. На водяній бані приготувати сироп, м’яту вийняти. Охолодити, додати мед, соду і збивати до однорідної маси. Ввести маргарин, просіяне борошно, спеції, горілку, сіль. Сховати тісто в холод на півгодини, накривши вологою серветкою, потім розкачати завтовшки 1 см, вирізати фігурки і викласти на змащене деко. Готові гарячі миколайчики посипати пудрою або прикрасити глазур’ю.

Автор: Зоя Голіусова