Черешня на зиму без зайвих витрат

Черешня на зиму без зайвих витрат

Фото: line24.com.ua

Ця ягода дуже смачна, у сезон її можна їсти до схочу — і вона не набридне. А можна й заготувати на зиму — і червону, і білу (консерви з неї за смаком ніжніші), але робити це бажано не на шкоду гаманцю, та й часу і силам теж.

Для початку — кілька загальних зауважень. Черешню можна заготовляти з кісточками й без, консерви з кісточками можна зберігати не більше ніж два роки.

Ягоди слід перебирати, щоб у готовий продукт не потрапили зіпсовані або червиві черешні. Після цього — як слід вимити під проточною водою. Якщо закатувати планується черешню без кісточок, їх видаляють після миття сировини.

Фото: line24.com.ua

Не забуваймо і про банки. Їх потрібно добре вимити, дати стекти воді, простерилізувати. А далі можна розпочинати роботу.

 

Без цукру

Черешня — ягода доволі солодка, тож додаткові підсолоджувачі при її заготуванні використовувати зовсім необов’язково. Пропонуємо один з рецептів таких консервів.

Фото: scastje-est.ru

Черешня натуральна. Видалити з ягід кісточки, покласти їх у миску чи таз — залежно від кількості сировини. Поставити наповнену ємність у каструлю з киплячою водою — на водяну баню. Тримати черешню на водяній бані до того моменту, коли ягоди повністю зануряться в сік, що з них виділиться під впливом температури. Потім черешню відставити, накрити харчовою плівкою і тримати так, доки трохи охолоне. Готовий продукт розкласти по банках і закатати.

Як варіант цього рецепту — усе робити так само, тільки черешню складати відразу в банки, які слід прикрити стерилізованими кришками і поставити в каструлю з водою. Далі стерилізувати до готовності. Сигнал до закатування — те, що рідина покрила ягоди.

 

Без стерилізації

Так черешню на зиму можна зробити у двох варіантах — компот або ягоди у власному соку. Залежно від цього, потрібно наповнити банки або до верху, або приблизно на третину. Зверху всипати цукор, його кількість визначають смакові уподобання і те, наскільки солодкими є самі ягоди. Консервувати дуже солодку черешню можна навіть і без додавання цукру. У банку слід всипати трохи лимонної кислоти — 1 ч. л. на 3 літри. Щоб додати паху, можна покласти листочок м’яти. Далі — довести до кипіння чисту воду й акуратно влити в банки, закатати їх, перевернути догори дном і залишити так до повного охолодження.

Фото: fermilon.ru

А тепер — про ризики. Цей спосіб консервування потребує абсолютно чистої сировини й тари, які слід ретельно мити, а банки ще й попередньо добре стерилізувати. І навіть це не гарантує, що такі консерви стоятимуть довго. Тому звертатися до цього способу чи користатися перевіреними часом рецептами — вирішувати господаркам.

 

Без вигадок

Для рецептів, які пропонуємо далі, годиться і товарна ціла черешня, і відходи — половинки, що залишаються після перебирання.

Фото: kvitkainfo.com

Швидке варення з черешні. Взяти 2 кг черешні і 0,5 кг цукру. Ягоди приготувати, засипати цукром і залишити на ніч. Зранку довести до кипіння, знімаючи піну, й уварювати на маленькому вогні до потрібної консистенції, після чого закатати. А можна, як полуницю, чотири рази довести до кипіння, потім проварити п’ять хвилин, знімаючи піну, після чого закатати.

І, звичайно, можна приготувати жіночий напій до Нового року — так, як з полуниці. Як це зробити, ми вже розповідали в матеріалі

http://www.slk.kh.ua/multimedia/korisno/reczepti/polunicya-pro-zapas-na-chomu-zaoshchadzhuyemo.html. Єдина відмінність: черешня — ягода з кісточкою. Тож якщо потрібен «спотикач», їх можна залишити в ягодах. Але радимо видалити кісточки — і смачніше, і в діло піде некондиція, яку більше нікуди не застосуєш.

Автор: Зоя Голіусова