Полуниця про запас: на чому заощаджуємо

Полуниця про запас: на чому заощаджуємо

Фото: podelkidetkam.ru

Хочеться ласувати цією смачною ягодою не тільки в сезон, а й увесь рік. І таке цілком можливо.

Полуниця — дама делікатна, капризна. Вона дозріває близько до землі, тож часто буває просто брудною. Відповідно, перед закатуванням її потрібно ретельно мити, а потім — стерилізувати, стерилізувати й ще раз стерилізувати: банки, кришки, компоти в банках...

Фото: lozhka-povarezhka.ru

Та все одно щороку господарки воліють заготувати її якнайбільше — але при цьому й витратитися не надто. Саме для них наші поради.

 

Економимо на цукрі

Для початку пропонуємо два рецепти консервів зовсім без цукру.

Полуниця натуральна.Перебрані ягоди покласти в друшляк, вимити під холодною проточною водою, очистити, встановити друшляк на каструлю й залишити на півгодини, щоб стекла вода. Після цього перекласти полуницю в сухі стерилізовані банки: у півлітрову банку має поміститися 450 г, у літрову — не менше 800 г. При цьому можна обережно утоптувати, ущільнюючи полуницю, дерев’яною лопаткою. Після наповнення банки накрити лакованими кришками, встановити в ємність з водою, нагрітою до 40–50 °С, і стерилізувати при 100 °С: півлітрові банки — 10 хвилин, літрові — 15 хвилин. Або пастеризувати при 85 °С 15 і 25 хвилин відповідно. Потім банки закатати, перевернути вниз шийкою і охолодити.

Фото: vcusnyatina.ru

Полуниця у власному соку. Підготовлені ягоди розділити на дві частини. Половину укласти в банки по плічка. Іншу частину ягід підігрівати в каструлі під кришкою 5–10 хвилин, потім гарячими протерти через волосяне сито. Отримане пюре довести до кипіння залити ним підготовані банки з полуницею. Пастеризувати при 90 °С: півлітрові банки — 15 хвилин, літрові — 20 хвилин. Закатати.

Майже класичний компот. Кількість цукру на трилітрову банку може коливатися від 400 г до майже нічого. Головне — добре простерилізувати банку, тоді цукор як консервант не матиме такого вирішального значення. Тож слід закласти в банку підготовлену сировину — від 1/6 до 2/3 об’єму, залежно від того, наскільки насичений компот потрібен. Приготувати сироп: у киплячу воду додати цукор, дати покипіти 5–8 хвилин. Залити цим сиропом банки з ягодами, поставити на дерев’яну решітку (а практики часто користуються цупкою чистою тканиною, складеною в декілька разів) у ємність з підігрітою до 40–50 °С водою. Стерилізувати як полуницю натуральну, а трилітрові — 25 хвилин.

 

Газ теж грошей коштує

Але ці несолодкі консерви для приготування потребують гибель чортову газу або електрики. Тож по-справжньому на них зекономити можуть лише ті, у кого немає лічильників або на городі обладнана спеціальна груба для літнього готування на дармових дровах. Для інших вартість газу може перевищити економію на сировині. Як заощадити? Можна звернутися до майже вже класичного рецепту варення-п’ятихвилинки. Пропонуємо його рецепт.

Варення-п’ятихвилинка.Для нього кількість цукру можна зменшити до 0,5 кг на кіло ягід. Підготовану сировину слід покласти в ємність для приготування варення і засипати цукром. Залишити на ніч, щоб ягоди пустили сік. Зранку поставити ємність на вогонь й довести до кипіння, після чого відставити. Через п’ять годин повторити операцію. Усього має бути чотири «підходи» до приготування варення. В останній раз слід довести масу до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму і тримати на ньому каструлю, чи що ви там візьмете, п’ять хвилин, постійно знімаючи піну. Як спливе цей час, варення розлити в підготовлені (гарячі, добре простерилізовані) банки й закатати. Оскільки воду в таке варення не додаємо, сироп буде не рідким, насиченим. Якщо ягоди дуже соковиті, рідини може вийти багатенько, тоді є сенс закатати окрему баночку із сиропом, який узимку піде як соус до солодких страв.

Фото: jbul.ru

Ще одне: з багаторічної практики дійшли висновку, що варто закатувати банки малого об’єму, щоб у холодильнику не залишалися на місяці останні дві-три ягідки-сирітки.

 

Некондиція — не брак

Погодні умови нинішнього полуничного сезону, схоже, кинуть виклик господаркам і змусять вирішувати питання, що робити з ягодами, побитими дощем і забрудненими до, скажімо так, непристойного стану. Адже і компот, і варення вимагають рівної, ціленької, товарної полуниці. Варіантів і тут може бути декілька. Найпростіший — заморозити ягоди. Це в кого є морозильна камера. А в кого її немає, то холодильник точно є. Тож скористаємося ним. Візьмемо полуницю, добре її промиємо і розтовчемо в пюре. Далі — два варіанти. Перший: це пюре з’єднуємо з такою самою кількістю цукру (за вагою), добре перемішуємо, складаємо в підготовлені банки й закатуємо. Ставимо на зиму в холодильник (на ласенький шматочок куточок у ньому знайдеться) або в погріб — якщо впевнені, що він забезпечить достатньо низьку температуру зберігання.

Варіант другий: таке саме пюре, але цукор можна чи зовсім не додавати, чи додати трішечки. Наповнити цією масою пластикову пляшку (краще за все – 1,5 л) або спеціалізований контейнер і покласти в морозилку — на два-три поставці місце знайдеться. Узимку виймаємо пляшку, відрізуємо прямо з оболонкою необхідну кількість полуничної маси й використовуємо її за призначенням. Ну, а з контейнера доведеться все з’їсти за один прийом.

Фото: kak-prigotovit-vkusno.ru

А милі дами можуть порадувати себе смачним новорічним полуничним напоєм. Для його приготування слід некондиційні ягоди покласти в банку, пересипаючи цукром. Перший шар — полуниця, висотою сантиметри на три. Далі — цукор, так, щоб з-під нього не виступали ягоди. І таким чином заповнити банку до горлечка. На нижні шари цукру варто робити трохи меншими, адже він сипатиметься між полуницею й осідатиме на дні, не розчиняючись, а це — марнування продукту.

Фото: alcorecipes.ru

Наповнену банку закрити пластиковою кришкою (на першу пору можна й зав’язати цупкою тканиною) і поставити в тепле темне місце. Тримати під кришкою десь до кінця вересня. Потім рідину злити й дати вистоятися до грудня — тоді легенький слабоалкогольний жіночий полуничний напій буде готовим до споживання.

Будемо раді, якщо допомогли нашим господарочкам у клопітній справі приготування зимових запасів. 

Автор: Зоя Голіусова