Помідори на зиму в оригінальному маринаді

Помідори на зиму в оригінальному маринаді

wz.lviv.ua

Важко вигадати щось нове в консервації. Але і про старе — приміром, корисний безоцтовий маринад для томатів — знають (або пам’ятають) не всі.

Пропонуємо вам два рецепти помідорів, де замість маринаду використовується сік — яблучний і томатний. Користь від таких заготовок безсумнівна: оцту немає, а рідина виходить дуже смачною, і її можна вжити як самостійний напій.

 

Помідори в яблучному соку

 

Фото: trickybox.ru

Помідори — 2 кг

Сік з яблук — 1 л

Сіль — 1 ст. л.

Спеції (лавровий лист, часник, кріп, перець чорний і духмяний горошком тощо) — за бажанням

 

Підготовлені і ретельно вимиті помідори, наколоти зубочисткою в місцях, де росла плодоніжка, і укласти в стерилізовані банки. За бажанням можна додати спеції, які найбільше подобаються в заготовках. Двічі залити банки свіжим окропом на 10–15 хвилин. Утретє залити киплячим маринадом. Для його приготування сік довести до кипіння, додати сіль і тримати на вогні, поки вона повністю розійдеться. Якщо сік надто кислий, можна додати ще трохи цукру. Закатати, перевернути верх дном і закутати до повного охолодження. Зберігати в погребі.

 

Помідори в томатному соку

 

Фото: jak-zrobutu.pp.ua

Помідори для консервації (невеликі кріпкі, краще сливки) — 1,8 кг

Помідори для томатного соку (соковиті, можна великі м’які) — 1,5 кг

Петрушка і кріп — пучок

Часник — 5 зубчиків

Болгарський перець — 2 шт.

Цукор — 2 ст. л.

Сіль — 1 ст. л.

Чорний перець горошком — кілька горошин

 

Підготовлені і ретельно вимиті помідори, наколоти зубочисткою в місцях, де росла плодоніжка. Болгарський перець нарізати смужками, зелень – невеликими шматочками. Часник розділити на зубчики, почистити їх. Помідори, перець, зелень і часник укласти в банки, чергуючи інгредієнти. Двічі залити банки свіжим окропом на 10–15 хвилин. Утретє залити киплячим маринадом. Для його приготування слід спочатку вичавити сік з помідорів, потім поставити отриману масу на вогонь і довести до кипіння. Додати цукор, сіль, перець і кип’ятити протягом 7 хвилин, постійно знімаючи піну, що утворюється. Заливати банки потрібно під саму кришку, але обережно, щоб сік не потрапив зверху на горлечко банки. Закатати, перевернути верх дном і закутати до повного охолодження, бажано на добу. Зберігати в погребі.

Автор: Зоя Голіусова