Салат «Мімоза»: смачно і просто

25.01.2019 18:30 Корисно
фото way2day.com фото way2day.com
Колись без нього не обходився жоден святковий стіл. І хоча в сучасній кулінарії з’явилося дуже багато інших смачних салатів, «Мімоза» і зараз залишається улюбленою майже всіма господинями стравою.

А історія цього салату почалася в уже далекі 70-ті роки минулого століття. Таку красиву назву страва отримала завдяки своєму оформленню – верх салату посипається тертими яєчними жовтками, що надає йому схожості з ніжною весняною квіткою.
Ефектний на вигляд і доступний у приготуванні в ті часи, адже в його основі були найпростіші продукти, які вправна господиня завжди знаходила до свята. Цибуля, яйця, рибні консерви та майонез – ось нехитрі складові салату.
Салат укладався шарами – у класичному варіанті спочатку йшов шар розім’ятої консервованої горбуші, потім – дрібно порізана цибуля, натерті варені білки, тертий твердий сир, терте вершкове масло, а зверху все посипалося тертими яєчними жовтками. Кожний шар, крім верхнього, рясно змазувався майонезом.
Але жодна страва не може обійтися без удосконалення, тож у кожної господині з’явився свій, власний, рецепт смачної «Мімози». Що тільки не додавали до складових – і моркву, і картоплю, і яблука, і плавлені сирки...
Зараз завдяки своїй популярності «Мімоза» має безліч рецептів приготування. Рибні консерви теж можна використовувати різні – ті, що, як то кажуть, під рукою: і горбушу у власному соку, і консервовану сайру, і тунця. Для більш вишуканого смаку можна взяти слабо солоного лосося або червону рибу гарячого копчення. Готувати «Мімозу» можна навіть з крабовими паличками та курячим м’ясом. Послідовність укладання шарів у салаті теж різна – кому як більше подобається. А прикрашати можна зеленню, листками салату – оформлення обмежується тільки польотом вашої фантазії, тож творіть на здоров’я!

Салат «Мімоза» із сардинами

фото womanadvice.ru

Знадобляться:
сардини консервовані – 2 банки,
картопля – 4 шт.,
морква (невелика) – 2 шт.,
яйця – 4 шт.,
сирок плавлений – 2 шт.,
вершкове масло – 20 г,
майонез – 300 г, петрушка (для прикрашання) – кілька гілочок.

Картоплю і моркву помити, відварити або запекти до готовності, очистити від шкірки. Яйця теж відварити, дати охолонути й очистити від шкаралупи.
Картоплю натерти на середній тертці, викласти на блюдо, розрівняти й надати необхідну форму, змастити зверху майонезом. З банки із сардинами злити рідину, рибу перемістити в тарілку, розім’яти виделкою і викласти поверх картоплі. Покрити зверху майонезом. Відокремити білки від жовтків, натерти їх окремо на дрібній тертці. Поверх сардин викласти шар з білків. Наступним шаром будуть тертий плавлений сирок і масло. Масло попередньо покласти в морозилку, а потім натерти на дрібній тертці. Зверху все покрити шаром натертої на середній тертці моркви та майонезом. Завершальний шар – натерті яєчні жовтки. Салат потрібно поставити на деякий час у холодильник, щоб просочився, а перед подачею на стіл прикрасити листочками петрушки.

Салат «Мімоза» з рисом

фото russianfood.com

Знадобляться:
консервована риба (тунець, горбуша, сардини) – 1 банка,
рис – 100 г,
сир твердий – 150 г,
цибуля ріпчаста – 1 шт.,
морква – 1 шт.,
яйця – 4–5 шт.,
майонез – 300 г,
зелень (для прикрашання) – за смаком,
зерна граната – для прикрашання.

Моркву відварити до готовності, почистити. Яйця відварити круто, дати охолонути, очистити від шкаралупи. Рис промити й відварити у великій кількості води, відкинути на друшляк і дати стекти воді. Цибулю почистити і дрібно порізати. Щоб не гірчила, можна залити на кілька хвилин гарячою водою. Рибу витягнути з банки і розім’яти виделкою, сир натерти на грубій тертці. Відокремити жовтки від білків і натерти окремо на дрібній тертці, моркву натерти на грубій тертці. На плоскому блюді зібрати салат:
1 шар – рис + сіточка майонезу,
2 шар – розім’ята риба, порізана цибуля + сіточка майонезу,
3 шар – натертий сир + сіточка майонезу,
4 шар – натертий білок + сіточка майонезу,
5 шар – натерта морква + сіточка майонезу,
6 шар – подрібнений жовток.
Поставити салат на кілька годин у холодильник, перед подачею прикрасити зеленню і зернами граната.