Смачні рецепти з сиру

13.04.2019 10:15 Корисно
фото takprosto.cc фото takprosto.cc
Кисломолочний сир — продукт, з якого можна готувати не тільки сирники та запіканки, але й дуже багато інших смачних і не складних у приготуванні страв. Ділимося з вами декількома цікавими рецептами.

Пиріжки-слойки із сиром


фото www.povarenok.ru

Знадобляться для тіста:
борошно – 1,5 склянки (склянка – 200 мл),
яйця – 1 шт.,
масло вершкове – 100 г,
вода (кип’ячена) – 1/3 склянки,
сік лимона – 0,5 ч. л.,
сіль – 0,25 ч. л.
Для начинки:
сир – 150–200 г,
яєчний жовток – 1 шт.,
цукор – за смаком.
Для змащування пиріжків:
яйця – 1 шт.,
цукрова пудра – за смаком.
Масло порізати шматочками, викласти в миску, додати борошно (його може знадобитися трохи більше за зазначене), перемішати й порубати ножем масло й борошно у крихту середнього розміру. У склянку вбити яйце, додати холодну кип’ячену воду, сік лимона та сіль, добре збити виделкою. Потім цю суміш додати в миску з масляно-борошняною крихтою і замісити тісто — воно повинно вийти м’яким і пластичним. Готове тісто загорнути в харчову плівку або пакет і покласти в холодильник на 20–30 хвилин. Поки тісто охолоджується, приготувати начинку. Протерти сир через сито в миску, додати жовток та цукор за смаком і вимісити масу до однорідності. Присипати стіл борошном, викласти тісто, розкачати його в пласт товщиною 3–5 мм і за допомогою склянки або чашки вирізати кружечки діаметром 9–11 см. Викласти в центр кожного сирну начинку, краї з’єднати. Застелити деко пергаментом, покласти на нього пиріжки, змастити збитим яйцем і запікати в розігрітій до 180–190 градусів духовці до готовності. Готові пиріжки посипати цукровою пудрою.

Булочки із сиром у вершковій заливці

фото www.povarenok.ru

Знадобляться для тіста:
борошно – 450 г,
дріжджі сухі – 5 г,
молоко – 120 мл,
сметана – 100 г,
цукор – 2 ст. л.,
сіль – 1 щіпка.
Для начинки:
сир – 400 г,
цукор – 2 ст. л.,
яйця – 2 шт.,
кокосова стружка – 2 ст. л.
Для заливки:
цукор – 1 ст. л.,
вершки – 150 мл.
У теплому молоці розчинити дріжджі та цукор. У миску просіяти борошно, додати сіль, м’яке вершкове масло і сметану, потім влити молоко з дріжджами й перемішати. Замісити м’яке еластичне тісто, накрити плівкою або рушником і прибрати в тепле місце, щоб трохи підійшло, на 40–50 хвилин. Поки тісто підходить, приготувати начинку: змішати сир, цукор, яйця і кокосову стружку (її можна замінити звичайною манкою). Тісто, що підійшло, розім’яти, потім розкачати у великий прямокутний пласт, зверху рівним шаром викласти сирну начинку, згорнути рулетом. Потім нарізати на невеликі шматочки, трохи приплюснути й викласти начинкою вгору на деко, застелене пергаментом. Залишити в теплому місці хвилин на 30, щоб булочки ще трохи підійшли. Потім змастити булочки яйцем і випікати в розігрітій до 190 градусів духовці хвилин 20–30. Потім вийняти деко з булочками, залити вершками, посипати цукром і запікати в духовці ще 10 хвилин.

Рулетики з лаваша


фото www.povarenok.ru

Знадобляться:
лаваш листовий – 2 шт.,
сир – 300 г,
яйця – 3 шт.,
зелена цибуля – кілька пер,
кріп або петрушка – кілька гілочок,
майонез – 2 ст. л.,
олія – для смаження,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Сир викласти в миску, розім’яти виделкою. Яйця відварити, дати охолонути, почистити і дрібно порізати. Зелену цибулю і зелень помити, обсушити й теж дрібно порізати. З’єднати разом сир, яйця, зелень, посолити й поперчити за смаком, додати майонез, перемішати. До речі, у сезон до начинки можна додати свіжі огірки. Листи лаваша нарізати широкими смужками, викласти на кожну сирну масу і згорнути рулетиком. Обсмажити кожний рулетик на олії до рум’яної скоринки.

 

Автор: Олеся Скачко