Варення із зелених волоських горіхів

Варення із зелених волоських горіхів

Фото: avrorra.com

Сезон заготовок в розпалі, і господарки вишукують цікаві нові рецепти консервації. Тож дуже смачне варення з недозрілих горіхів може зацікавити багатьох.

Таке варення готують нечасто, і для цього є причини. По-перше, слід встигнути спіймати момент, коли сировина ще годиться для переробки: для заготівлі годяться ті зелені волоські горіхи, які можна легко проштрикнути. По-друге, зазвичай рецепти здаються надто складними й марудними. Адже варення із зелених горіхів у класичному варіанті передбачає витримування сировини в гашеному вапні. А деякі рецепти ще й вимагають очистити горіхи. Проте, багаторічна практика показує, що можна обійтися й без таких клопотів — варення вийде не таким прозорим і коричневого кольору, але дуже смачним, а сироп за смаком нагадує мед, тож його можна додавати у випічку замість цього солодкого продукту.

До речі, одразу попереджаємо: працювати варто в рукавичках, щоб захистити руки від забруднення, якого потім буде дуже складно позбутися.

 

Рецепт варення із зелених горіхів

Зібрати зелені горіхи такої стиглості, щоб їх можна було легко проштрикнути наскрізь. Кожний горішок проштрикнути (булавкою, циганською голкою, шилом тощо), залити все холодною водою і залишити настоюватися мінімум на дві доби, міняючи воду кілька разів на день. З практики: так можна тримати сировину до 2–3 тижнів, це дуже зручно, адже наявність недостиглих горіхів і цукру для варення не завжди збігаються в часі. Головне — вчасно міняти воду, щоб горіхи не забродили. Як сплине цей час, перекласти горіхи в посуд з водою так, щоб вона покривала сировину, і варити пів години. Потім воду злити, горіхи обсушити, кожний нашпигувати (гвоздика, цедра, духмяний перець горошком). Тим часом зварити сироп: на кожні 800 г горіхів — 4 склянки води і 800 г цукру. Залити гарячим сиропом горіхи й залишити їх на дві доби. Потім сироп злити, додати ще 800 г цукру, дати закипіти і знову залити горіхи (якщо здасться,  що сироп зарідкий, додати ще цукру до бажаної консистенції і ще раз довести до кипіння). Залишити все ще на добу. Розкласти готове варення по банках, закрити — варто закатати стерильними металевими кришками, тоді продукт зберігатиметься краще.

Автор: Зоя Голіусова