Закриваємо помідори: кращі рецепти

Закриваємо помідори: кращі рецепти

фото panteleymon

Помідори можна заготовити на зиму різними способами: їх закривають у власному соку, маринують, солять, квасять, а які смачні в’ялені помідори! «СК» підготував для вас добірку цікавих і, головне, перевірених рецептів.

Помідори по-корейському


фото russianfood.com

Знадобляться:
помідори (можна різнокольорові) – 5 кг,
перець гострий – 2 шт.,
перець болгарський – 8 шт.,
часник – 4 головки,
петрушка свіжа – 1 пучок,
оцет винний (6 %) – 250 мл,
сіль – 85 г,
цукор – 150 г.

Овочі помити, часник почистити від лушпиння і розділити на зубчики, великі помідори порізати великими часточками, маленькі — можна просто розрізати навпіл. Болгарський і гострий перці почистити від насіння і порізати на величенькі шматочки, зелень помити. Приготувати заправку: за допомогою м’ясорубки або будь-яким зручним способом подрібнити в кашку перці, часник, зелень, додати сіль, перемішати. Потім змішати порізані помідори з овочевою заправкою, додати цукор (краще додавати частинами, куштуючи на смак, кількість цукру залежить від того, наскільки солодкі помідори) та оцет, ще раз перемішати й дати настоятися 20–30 хвилин. За цей час помідори пустять сік. Скуштувати ще раз на сіль і цукор, розсіл має вийти трохи солоніший, тому що помідори сіль «заберуть на себе», кількість солі й цукру можна відрегулювати за смаком. Розкласти помідори з розсолом щільно в заздалегідь стерилізовані банки, можна додатково простерилізувати їх у каструлі (заливши по плечики водою, стерилізувати після закипання води банки 0,5 л — 5–6 хвилин, банки об’ємом 1 л — 10–12 хвилин). Потім закатати банки, перевернути, укутати й дати охолонути. Зберігати у прохолодному місці.
З цієї кількості продуктів виходить 11 півлітрових банок.

Швидкі солоні помідори


фото russianfood.com

Знадобляться:
помідори (дрібні) – 3 кг,
часник – 4–5 зубчиків,
кріп – 1 пучок,
петрушка – 1 пучок,
орегано (сухий) – 1 ч. л.,
гвоздика – 2 шт.,
чорний перець горошком – 15 шт.,
лавровий лист – 2 шт.,
вода – 2,2 л,
сіль – приблизно 4,5 ст. л. (з верхом).

Помідори помити, трохи надрізати біля місця, де був хвостик, перекласти в каструлю і залити водою так, щоб вона їх повністю покривала — це необхідно, щоб визначити потрібну кількість розсолу. Потім воду відміряти й злити в каструлю, з цієї кількості води приготувати розсіл — 2 ст. л. солі на 1 л води. Закип’ятити розсіл і остудити до теплого стану. Часник почистити й порізати, зелень помити й теж дрібно нарізати, висипати все в каструлю з помідорами, туди ж додати орегано, лавровий лист і залити все теплим розсолом. Зверху накрити вологою чистою марлею, придавити тарілкою (вона правитиме за вантаж), накрити кришкою і дати постояти при кімнатній температурі приблизно на 5–7 днів. Як тільки помідори просоляться, прибрати їх у холодильник, розклавши по чистих баночках.

Мариновані солодкі помідори


фото russianfood.com

Знадобляться:
помідори – 1,8–2 кг,
вода – 1,5 л,
сіль – 1 ст. л. (з верхом),
цукор – 200 г,
лавровий лист – 3 шт.,
перець чорний горошком – 5 шт.,
перець духмяний горошком – 5 шт.,
гвоздика – 3 шт.,
насіння кропу – 0,5 ч. л.,
оцет (9 %) – 100 мл.

Помідори помити й обсушити. Щільно укласти в заздалегідь стерилізовані сухі банки (помідори перед укладанням проколоти в ділянці плодоніжок). Залити помідори киплячою водою, накрити чистими кришками й дати постоя­ти 15 хвилин. Потім злити воду в каструлю, поставити на вогонь, додати сіль, цукор, спеції, довести до кипіння і варити приб­лизно 2 хвилини. Потім вогонь вимкнути і влити оцет. Цим маринадом залити банки з помідорами, закатати, перевернути, укутати й дати повністю охолонути. Їсти можна вже через 1,5 місяця. З такої кількості виходить 3 літрові банки.

В’ялені помідори в духовці


фото gotovim-doma.ru

Знадобляться:
помідори (сорт сливка) – 1,5–2 кг,
часник – 3–4 зубчики,
сухі трави (розмарин, орегано) – за смаком,
сіль крупного помелу,
чорний мелений перець,
олія соняшникова або оливкова – 100–150 мл.

Помідори помити, обсушити, розрізати навпіл або вздовж на 4 частини, вийняти ложкою насіння. Деко застелити пергаментним папером, розкласти щільно один до одного помідори (підсихаючи, вони зменшуються в розмірі), посолити крупною сіллю і посипати меленим перцем. Скропити часточки помідорів олією і поставити деко в розігріту до 100 градусів духовку на 5–7 годин. Помідори бажано не пересушити, тобто випаровувати всю рідину не потрібно, вони мають залишитися злегка вологими. Потім вийняти помідори, остудити. На дно чистої сухої баночки налити трохи олії, потім покласти трохи трав, порізаний тонко зубчик часнику, наповнити банку на 1/3 помідорами, влити знову трохи олії, потім — знову спеції, помідори та олію. Чергуючи шари, наповнити банку, злегка утрамбовуючи помідори, але не надто придавлюючи. Залити зверху помідори так, щоб олія пов­ністю їх покривала (інакше помідори будуть псуватися), і закрити чистими кришками. Перед вживанням дати настоятися. Зберігати такі помідори потрібно в холодному місці.
Якщо є можливість, помідори можна в’ялити й на вулиці. Для цього помідори потрібно помити, розрізати навпіл, видалити насіння і перегородку. Підготувати на вулиці на сонячному боці кухонний стіл, застеливши його пергаментним папером, який змастити олією. Розкласти помідори зрізом вгору, посолити, щоб вийшла зайва волога, й залишити на сонці, накривши чистою марлею. Увечері занести у приміщення, а вранці знову винести на сонце. В’ялити доти, доки половинки не втратять майже всю вологу. Орієнтовний термін — 7–8 днів. Потім розкласти по банках, як зазначено вище, заправити спеціями за смаком і залити олією.
Є ще один варіант зберігання, коли томати просто щільно укладають у чисті сухі банки з кришками, не заливаючи олією. Перед вживанням такі в’ялені помідори на ніч слід замочити в холодній воді, а потім промокнути чистою серветкою. Після цієї нехитрої операції вони готові до подальшого вживання. Зберігати можна впродовж одного року.

Автор: Олеся Скачко